'RAPIDNO SE POGORŠAVA SITUACIJA' / Pet liječničkih organizacija poslalo pismo Vladi, traže hitno uvođenje strogih mjera: Ovo su njihovi zahtjevi

Image
Foto: Nel Pavletic/Pixsell

'U posljednja dva tjedna broj pacijenata u bolnicama i broj pacijenata na respiratorima narastao je za čak 72%. Ako se odmah ne poduzmu nužne mjere, hrvatsko zdravstvo ide prema situaciji gdje za sve oboljele od covida-19 neće biti dovoljno specijaliziranih liječnika za liječenje najteže oboljelih'

4.11.2021.
22:38
Nel Pavletic/Pixsell
VOYO logo

Pet liječničkih organizacija udružilo se u pismo u kojem od Vlade traže hitno uvođenje strožih epidemioloških mjera.

Hrvatska liječnička komora, Liječnički zbor, Liječnički sindikat, HUBOL i KOHOM poslalo su Vladi i Stožeru civilne zaštite svoje zahtjeve. Prenosimo ih u cijelosti, kao i objašnjenja koja su liječnici ponudili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog izrazitog i rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj i velikog pritiska na zdravstveni sustav te prijetećeg preopterećenja bolnica i narušavanja njihovih sposobnosti za liječenje covid, ali i ne-covid bolesnika, pet liječničkih organizacija, Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatski liječnički sindikat, HUBOL i KOHOM od vlade Republike Hrvatske i Nacionalnog stožera civilne zaštite zatražili su žurno donošenje sljedećih mjera:

  • Uvođenje obveznih covid-potvrda za rad kod svih poslodavaca (javni, državni i privatni)
  • Uvođenje obveznih covid-potvrda za ulazak u zatvorene javne prostore (javna uprava, javna poduzeća, trgovački centri, kina, kazališta, restorani, kafići…)
  • Ograničavanje broja osoba na svim okupljanjima u zatvorenim prostorima na 50, uz obvezne covid-potvrde (privremeno, tijekom sljedeća dva tjedna)
  • Produženje online nastave za učenike predmetne nastave osnovnih škola, učenike srednjih škola i studente na fakultetima (privremeno, tijekom sljedeća dva tjedna) Nastavak održavanja razredne nastave po modelu A
  • Postupno odgađanje elektivnih programa u bolnicama
  • Organiziranje rada na punktovima za cijepljenje u svim većim gradovima u modelu rada 7 dana/12 sati"

Ovo su ciljevi koje time žele postići

"Ciljevi koje pet liječničkih organizacija smatra da je moguće postići ovim mjerama su zadržavanje funkcionalnog zdravstvenog sustava i sprječavanje njegova kolapsa. Naime, trend rasta hospitalizacija i pacijenata u jedinicama intenzivnog liječenja neminovno vodi do situacije u kojoj oboljeli od covida, kao niti drugi pacijenti, više neće moći dobiti zdravstvenu skrb na razini dosadašnje kvalitete i dostupnosti", pišu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Suočeni smo u Hrvatskoj s iznimno žestokim valom epidemije. U posljednja 24 sata zabilježeno je 6310 novih slučajeva zaraze novim koronavirusom, najviše od početka epidemije u Hrvatskoj. Stvarni broj zaraženih je značajno veći. U posljednja dva tjedna broj pacijenata u bolnicama i broj pacijenata na respiratorima narastao je za čak 72%. Ako se odmah ne poduzmu nužne mjere, hrvatsko zdravstvo ide prema situaciji gdje za sve oboljele od covida-19 neće biti dovoljno specijaliziranih liječnika za liječenje najteže oboljelih", kažu.

"Stoga pet vodećih liječničkih organizacija zaključuje: uz kontinuirani nastavak cijepljenja, ove mjere su nužne kako bi se usporilo širenje zaraze, spriječio kolaps bolničkog sustava i osigurala dostupnost zdravstvene skrbi svim hrvatskim građanima", objavljeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo