EPIDEMIOLOG O NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI: / 'Imat ćemo hibrid klasičnog odlaska u školu i e-učenja. A ako se jedan učenik zarazi...'

Image
Foto: ilustracija, Pixsell

'Kako sad stvari stoje, krećemo sa školom normalno, a onda ćemo s mjerama vidjeti.

12.8.2020.
11:08
ilustracija, Pixsell
VOYO logo

Manje od mjesec dana ostalo je do početka nove školske godine, a mnogo je nepoznanica o tome kako će izgledati nastava u uvjetima epidemije koronavirusa. Epidemiolog Branko Kolarić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i član vladinog Znanstvenog savjeta za Covid-19 kazao je na televiziji N1 da će se primjenjivati tzv. hibridni pristup, kombinacija klasične nastave i e-učenja.

"Koliko sam čuo, napravljena je radna skupina koja se bavi time. Ja sam član savjeta Vlade, ne sudjelujem direktno u izradi programa nastave. Kako sad stvari stoje, krećemo sa školom normalno, a onda ćemo s mjerama vidjeti. Treba identificirati učitelje koji su u posebnom riziku, protokole kako smanjiti bliske kontakte, što napraviti kad netko bude pozitivan...", rekao je Kolarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UČENICI SE VRAĆAJU U ŠKOLE: /

Evo kako bi mogla izgledati nastava, no već se javlja problem; 'Mi smo imali sreću, ali kako će drugi?'

Image
UČENICI SE VRAĆAJU U ŠKOLE: /

Evo kako bi mogla izgledati nastava, no već se javlja problem; 'Mi smo imali sreću, ali kako će drugi?'

'Krenut ćemo klasično, a onda ćemo vidjeti'

"Sigurno je da ćemo imati tzv. hibridni pristup - i klasičan odlazak u školu, ali i kombinaciju s e-učenjem. Kao profesor na fakultetu, dosta nastave ćemo raditi e-učenjem i ispite održavamo na daljinu, samo nužno ćemo raditi u fizičkom okružju. To mi je žao jer nastavni proces je interakcija i ona je bolja uživo, ali ove akademske godine ćemo se morati prilagoditi. Za osnovnoškolce je još važnije da budu u kontaktu s učiteljem, krenut ćemo u klasičnom smislu, a onda ćemo vidjeti", dodao je Kolarić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koliko će biti efikasno nošenje maski u školama, Kolarić kaže da je djeci teže objasniti i držati distancu, no postoji radna skupina koja će se time pozabaviti. Što se tiče organizacije i rada školskih kuhinja, Kolarić kaže kako će se napraviti protokoli, ali ne jednako za sve škole.

"Donijet će se preporuke, vodit će se računa kako će školske kuhinje raditi, a postoji mogućnost da se odmor za topli obrok raspodjeli na više takvih odmora da se ne stvaraju gužve. Treba biti kreativan i osmisliti kako organizirati obroke u školama", rekao je Kolarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

05.05.2020., Zagreb - Branko Kolaric, epidemiolog.

'Ako se jedan učenik zarazi, razred ide u samoizolaciju'

Kolarić je i za tportal komentirao početak školske godine rekavši da će to biti izazovan pothvat, a objasnio je i što će se dogoditi u slučaju da se neki učenik zarazi koronavirusom. .

"Ako se jedno dijete zarazi, cijeli razred će trebati ići u samoizolaciju, što znači da će se nastava sasvim sigurno odvijati naizmjenice u školama i virtualno", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolarić je, inače, prvi u javnosti spomenuo mogućnost nošenja zaštitnih maski i na otvorenom.

"Komentirao sam isključivo na temelju iskustva iz Francuske, gdje je obveza nošenja maski uvedena na javnim prostorima na kojima nije moguće održavati socijalnu distancu - poput ulica u kojima vladaju velike gužve, turističkih atrakcija i slično. Ako na snazi imamo mjere o održavanju distance od metar i pol ili dva metra, a to nije moguće postići, onda je logično rješenje staviti masku na lice", kazao je Kolarić dodavši da najesen ne treba očekivati potpuni lockdown nego balansiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo