JAKO ZARAZNA BAKTERIJA / Epidemiolog o nezapamćenom pobolu hripavca: 'Kašalj se razvija tek u drugoj fazi bolesti, sve počinje slično gripi'

Image
Foto: Slavko Midzor/Tomislav Miletic/PIXSELL

Posebno je opasna za malu djecu koja su se tek rodila pa nemaju zaštitu, navodi prim. dr. sc. Miroslav Venus. Cijepljenjem se ne dobiva doživotna zaštita od bolesti

11.12.2023.
11:57
Slavko Midzor/Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Dosad je u Hrvatskoj od hripavca oboljelo 2312 osoba što je najveći broj u posljednjih 40 godina, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Testirano je 5342 pacijenta od čega je oko 35 posto bilo pozitivnih. Po broju oboljelih prednjači Grad Zagreb te Splitsko-dalmatinska županija, a najbrojniji su mladi u dobi od 10 do 14 godina.

Epidemilog prim. dr. sc. Miroslava Venusa pojasnio je da je hripavac je bolest uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis. "Riječ je o izrazito zaraznoj bakteriji i to je, naravno, loše. Posebno je opasna za malu djecu koja su se tek rodila pa nemaju zaštitu", rekao je. Podsjetio je da se po kalendaru cijepljenja djeca trebaju cijepiti s tri doze u prvoj godini života i onda još s dvije doze u predškolskoj dobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema doživotnog imunuteta

Međutim, imunost ne traje zauvijek. "Problem je što imunost nije doživotna pa se procjenjuje da nakon desetak godina imunitet opada. To je jedan od razloga zašto su na cijepljenje pozvane i trudnice kako bi stvorile anti-tijela koja će djeci pružiti pasivnu zaštitu koja će ih štiti dok cijepljenjem ne stvore aktivnu", rekao je. Hripavac ne bi trebao predstavljati tešku bolest za odrasle i zdrave osobe, no nezgodan je zbog kašlja po kojem ga je najlakše prepoznati, rekao je.

Image
OTVOREN DANAS /

Ovo su kolone pred 'drive-in' punktom za testiranje na hripavac i koronu

Image
OTVOREN DANAS /

Ovo su kolone pred 'drive-in' punktom za testiranje na hripavac i koronu

Piskutav udah

"Najčešći simptom je izrazit kašalj s piskutavim udahom zbog kojeg su ga u narodu prozvali magarećim", rekao je Venus. Bolest se dijeli u tri faze. "Prva je poput prehlade ili gripe te je prate povišena temperatura i osjećaj slabosti, a upravo se u toj fazi najviše širi. Kašalj se razvija u drugoj fazi te može biti opasan jer se dijete se zakašlje i u pojedinim fazama ostaje bez zraka", istaknuo je. Posljednja je faza oporavka koja može trajati i nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija s brojem oboljelih je samo jedna sličica koja pokazuje da se ne pridržavamo preventivnih mjera, prije svega cijepljenja. Nažalost ima sve više i više ljudi koji ne žele cijepiti djecu, a hripavac se najviše pojavljuje upravo u županijama gdje je procijepljenost niska", rekao je Venus.

"Treba vjerovati struci i propisanim mjerama. Uostalom, kalendar cijepljenja je zakonska obveza", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, iz HZJZ-a upozoravaju da su najugroženija novorođenčad i dojenčad kod kojih bolest može biti vrlo teška, a u pojedinim slučajevima i smrtonosna. Za djecu koja su primila sva potrebna cjepiva bolest nije opasna, a u većini slučajeva nema ozbiljnijih komplikacija. Cijepljenje protiv hripavca i drugih zaraznih bolesti je i dalje najučinkovitija zaštita novorođenčadi i dojenčadi, kao i djece druge dobi koje se provodi prema programu cijepljenja.

Testiranje za stanovnike Zagreba i zagrebačke županije organizirano je svakodnevno na punktovima u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, a za stanovnike drugih dijelova Hrvatske u županijskim zavodima za javno zdravstvo. Izvan radnog vremena testnih mjesta, svi akutno oboljeli s izraženim simptomima bolesti mogu se javiti na objedinjeni hitni bolnički prijem, te im se tamo u sklopu obrade, ukoliko se postavi sumnja na hripavac, može napraviti test, podsjeća HZJZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Iako bukti epidemija i vraćaju se drive-in punktovi - Hripavac nije nova korona i liječi se antibioticima

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo