Povraćanje, proljev i temperatura / Epidemija u Krapinskim Toplicama: Čak 83 djelatnika i 96 bolesnika oboljelo od crijevne infekcije

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Nakon saznanja o većem broju osoba sa simptomima poduzete su mjere u dogovoru s epidemiološkom službom

12.3.2019.
12:15
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, tijekom vikenda je zabilježen povećani broj bolesnika sa simptomima crijevne infekcije. Naknadno se ispostavilo da su se isti simptomi pojavili i među zaposlenicima bolnice.

Do sada su registrirana ukupno 83 djelatnika i 96 bolesnika sa simptomima crijevne infekcije, od kojih se u većini radilo o bolesnicima na rehabilitaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uzorcima koji su poslani na mikrobiološko testiranje izoliran je norovirus, a bakteriološka analiza je još u tijeku.

"Većinom se radilo o blažim simptomima poput mučnine, povraćanja i/ili proljeva, kod nekoliko osoba i o povišenoj tjelesnoj temperaturi", kazala je za Vijesti.hr, ravnateljica bolnice, Željka Žnidarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simptomi su se kod većine oboljelih povukli unutar 24 sata, a terapija je bila simptomatska što znači konzumiranje tekućine, lijekova protiv mučnine te lijekova za snižavanje tjelesne temperature.

"Odmah po saznanju o pojavi većeg broja osoba sa simptomima, poduzete su odgovarajuće mjere u dogovoru s epidemiološkom službom, timom za kontrolu bolničkih infekcija i službom za sanitarnu higijenu, što je i potvrđeno u inspekcijskom pregledu sanitarne inspekcije u ponedjeljak, tako da se zadnja dva dana bilježi značajno smanjen broj novooboljelih odnosno 5 bolesnika", ističe Žnidarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Povjerenstva za kontrolu bolničkih infekcija, Ivica Ščurić i ravnateljica Željka Žnidarić ističu kako je norovirusni gastroenteritis bolest koja se uobičajeno javlja u zimskim mjesecima, a kratko vrijeme inkubacije i vrlo niska infektivna doza pogoduju brzom širenju bolesti među većim brojem izloženih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo