EPH / preko Rohatinskog manipulira Josipovićem

Izmišljanjem 'devet teza' EPH se služi imenom guvernera HNB-a da iz nekih svojih razloga uputi poruke Josipoviću i tako manipulira jednom od najodgovornijih institucijau RH.

12.1.2010.
19:41
VOYO logo

Na internet stranicama Jutarnjeg lista obajvljen je tekst pod naslovom ''Rohatinski: Opasan je predsjednik koji se miješa u ekonomiju, a o njoj nema pojma''. Prema prvoj rečenici teksta guverner Željko Rohatinski "izašao je s 9 čvrstih teza od kojih su neke jasne poruke budućem predsjedniku i vladajućoj koaliciji, dok se druge obračunavaju s duboko ukorijenjenim predrasudama, piše Globus”. Iza svake od navodnih devet teza slijedi kurzivni dio koji ih objašnjava ili stavlja u kontekst.

Portal banka.hr je provjerio u službi za odnose s javnošću Hrvatske narodne banke da guverner Rohatinski nije 'izišao' ni sa kakvih devet teza, niti je pisao bilo što za posljednji Globus, koji se na kioscima pojavio prije gotovo tjedan dana, u četvrtak prije predsjedničkih izbora. Devet teza je, prema tome, sasvim proizvoljna konstrukcija redakcije Globusa i Europapress holdinga. O tome da se ovom prilikom tendenciozno manipulira jednom od najodgovornijih institucija u Hrvatskoj, te imenom guvernera koji ima zavidan autoritet, svjedoče komentari ispod teksta u kojima čitatelji zaključuju da je riječ o porukama koje je Rohatinski uputio novoizabranom predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću. U tekstu na internet stranici Jutarnjeg lista ispuštena je činjenica da su rečenice koje su predstavljene kao 'Devet teza' izvučene iz intervjua koje je Rohatinski dao drugim medijima u sasvim drugom kontekstu, piše banka.hr Čak ako su same rečenice, koje baš i nisu nikakve teze, nego više konstatacije, autentične, izostavljanjem izvora i konteksta dan im je sadržaj koji im ne pripada. Da je Rohatinski zaista izišao s nekih 'Devet teza' teško da bi bi mu bilo potrebno da ga pojašnjavaju novinari Globusa. Na primjer, poznato je da se guverner nekoliko puta javno - bez pomoći EPH - suprotstavljao ekonomskim idejama koje je zagovarao aktualni predsjednik Stjepan Mesić. Interpretacija tog nesporazuma u komentaru prve od tobožnjih devet teza nema nikakvog smisla. Jutarnji/Globus tako piše da je Rohatinski ''dao i jasnu packu odlazećem Stjepanu Mesiću, čije su gospodarske akcije (u dobru volju ne ulazimo) više puta mogle završiti pogubno da nije bilo brzih Vladinih spasilačkih intervencija''. Bilo bi dobro da je navedena barem jedna jedina ''gospodarska akcija'' Stjepana Mesića koja je ''mogla završiti pogubno'' a što je spriječeno ''brzom Vladinom spasilačkom intervencijom'', piše banka.hr Mesić se, izravno ili neizravno, zauzimao za drukčiju tečajnu politiku i to je njegov glavni nesporazum s HNB-om, ali to nije nikakva "gospodarska akcija", niti je tu Vlada bilo što spašavala brzim intervencijama. Jer to i nije Vladin posao. Iz rečenog je potpuno jasno da Jutarnji/Globus možda i slabije vlada materijom od onih kojima prigovaraju da ''nemaju pojma''. U intervjuima potkraj prošle i početkom ove godine Rohatinski je izrekao puno više od devet rečenica i konstatacija, a najmanje su bile upućene budućem predsjedniku. Banka.hr zaključuje da izmišljanjem postojanja 'devet teza' Europapress holding se služi imenom Rohatinskog da iz nekih svojih razloga uputi neke svoje poruke budućem predsjedniku Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201001120339006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo