bila u kritičnom stanju / Entuzijazam zagrebačke liječničke ekipe spasio život od teške upale pluća: unatoč kiši i buri zaputili se u Pulu

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Na ovaj čin odlučili su se jer je bila opcija izgubiti jedan život ili u vlastitom angažmanu otići i spasiti pacijenticu. Pacijentica se trenutno oporavlja

27.11.2017.
13:50
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Činjenica da će pacijentica izgubiti život ako ništa ne poduzme, doktoru Kutleši nije davala mira. Sjeo je u svoj privatni automobil i uputio se u Zaraznu bolnicu.

Nekoliko sati prije, točnije oko 19 sati, doc. dr. sc. Marko Kutleša prima poziv iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran. Mihaljević" kako se u Puli 48-godišnja pacijentica bori za život te da hitno mora biti priključena na ECMO uređaj, tzv. umjetna pluća, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog teške upale, pluća su joj počela otkazivati i nije mogla samostalno disati.

U Puli su je pokušali spojiti na respirator kako bi je mogli prevesti u Zagreb, ali stanje je bilo kritično. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kutleša sjeda u svoj privatni automobil i kreće prema Zaraznoj, a u međuvremenu zove tehničara Tomislava Krčelića i višu medicinsku sestru Anđu Novokmet

Vrijeme je bilo grozno - kiša je pljuštala, puhala je bura... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč svemu, oko 21.30 liječnik, sestra i tehničar napunili su Škodu medicinskom opremom, transportnim ECMO-om i respiratorom i krenuli za Pulu. 

Čim su stigli, odmah su pacijenticu priključili na uređaj i pripremili za transport. U Zagreb su se vratili u 7 ujutro sljedeći dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovaj čin odlučili su se jer je bila opcija izgubiti jedan život ili u vlastitom angažmanu otići i spasiti pacijenticu. Pacijentica se trenutno oporavlja, a u bolnici iščekuju njen potpuni oporavak. Neurološki je sve u redu, potvrdio je dr. Kutleša za Jutarnji.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo