u idućim tjednima / Elektrana Krško morat će zaustaviti svoj rad zbog tehničkih problema

Tehnički problemi u nuklearnoj elektrani Krško, zbog čega će u idućim tjednima morati preventivno zaustaviti pogon. Otkazao je sustav za mjerenje temperature reaktorskog hlađenja, a iz nuklearke poručuju da nema nikakve opasnosti za ljude

4.6.2015.
18:54
VOYO logo

U punom je pogonu nakon remonta tek 19. dan i odmah kvar na nuklearnoj elektrani Krško. Sustav koji mjeri temperaturu hlađenja reaktora je zakazao.

"Zadnjih dana smo ustanovili otkaz neke opreme za mjerenje temperature primarnog hladioca i odmah ustanovili tehničke smetnje na tim mjeračima koje će trebati dodatno provjeriti i po potrebi zamijeniti", kazao je tehnički direktor NE Krško Predrag Širola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav je moderniziran prije dvije godine. Sastavljen je od 16 senzora koji precizno osjete moguće promjene temperature. Iako je jedan element u kvaru, a drugi se čudno ponaša, sigurnost kažu nije upitna.

"Elektrana potpuno sigurno djeluje. Poremećeno je samo mjerenje nekih parametara koje se mjere višestruko tako da nismo ovisni samo o jednom parametru. Sigurnosni sistemi elektrane su u funkciji", poručio je Širola. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su, kažu, porođajne muke zbog modernije opreme, koja se treba prilagoditi svakoj nuklearki. Ovoj u Krškom se čini se nije dobro prilagodila. Sada trebaju zaustaviti rad, kako bi otkrili uzrok kvara.

Predviđaju da bi preventivno zaustavljanje nuklearke moglo potrajati najmanje jedan dan, a u jednom danu proizvodnje zarade oko 500 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ispred profita je sigurnost i to u Krškom vrlo dobro znaju, objašnjava šef Zavoda za nuklearnu sigurnost.

"Bez obzira na moguće financijske gubitke, oni moraju postupati tako kako im je odredio slovenski regulator, a to znači da svi sustavi moraju biti operabilni i ispravni da bi mogli biti u punoj snazi", istaknuo je ravnatelj Državnog zavoda za  nuklearnu sigurnost Saša Medaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje jedan, a najviše tri dana elektrana zbog ovog kvara neće raditi. Kad točno, još nije odlučeno, znaju samo da će nuklearku nakratko zaustaviti u idućim tjednima.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo