KAKO JE TO MOGUĆE? / EKSKLUZIVNO: Ovog srpnja fiskalizirano 1,65 posto više računa u odnosu na lani, ali zarađeno gotovo 8 milijardi više

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Već sad očito je da će državni proračun od turizma ove godine zaraditi neusporedivo više

1.8.2022.
19:28
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Da je srpanj 2022. najbolji mjesec u povijesti po zaradi, pokazuju najnoviji podaci o fiskaliziranim računima.

Svi novi turistički podaci uspoređuju se sa onom rekordnom zlatnom kokom hrvatskog turizma, 2019. u kojoj smo oborili sve rekorde. Te godine samo u srpnju broj fiskaliziranih računa premašio je 253 milijuna, a iznos računa bio je iznad 22 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnji srpanj je to premašio. Do jučerašnjeg posljednjeg dana sedmog mjeseca fiskalizirano je više od 257 milijuna računa, što je 1,65 posto više u odnosu na 2019. No, podatak o iznosu tih računa puno toga otkriva: ove godine iznos fiskaliziranih računa je premašio 30 milijardi kuna, što je gotovo 8 milijardi više, odnosno 34,68 posto više nego 2019.

Iznos fiskaliziranih računa najviše je rastao u trgovini na malo, gotovo 25 posto, te u ugostiteljstvu i turizmu gdje je broj računa čak pao za 3 posto, ali je iznos rastao za gotovo 50 posto. Te brojke pokazuju da ova godina broju turista baca rukavicu u lice 2019., negdje smo na 90 posto, ali je već sad očito da će državni proračun od turizma ove godine zaraditi neusporedivo više. Na gotovo isti broj računa u srpnju, zarada je 35 posto veća. Uzrok za to je prvenstveno u inflacija – iste stvari ove godine plaćaju se puno skuplje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo