slavni Bonaparte /

EKSKLUZIVNO Napolenov potomak za Direkt: 'Bio sam dvaput u Hrvatskoj i volio bih ponovno doći'

Spomenik nas podsjeća da je rijeka Sava svojedobno bila granica dvaju carstava

2.6.2020.
9:00
VOYO logo

Razgovarali smo s jedinim živućim nasljednikom Napoleona: njegovim pra pra nećakom Charlom Bonaparteom, on je praunuk Napoleonovog mlađeg brata. Bonaparte ostavštinu svog rođaka po cijeloj Europi promovira kao rute za turiste, a destinacija Napoleon je i Hrvatska. Ceste od Karlovca preko Pelješca do Biokova, pjenušac koji su njegovi vojnici donijeli u Istru, svašta nam je ostavio francuski car, a sada njegovim stopama stiže sve više turista.

Napoleon dao naredbu

Državnikovo srce mora biti u glavi, time se vodio jedan od najvećih svjetskih vođa Napoleon Bonaparte. U Karlovcu na jednoj od najvažnijih prometnica francuskog carstva, davne 1809. sam Napoleon dao naredbu da se posadi čak 112 stabala. Jer Francuzi su sve svoje važne prometnice obilježavali drvoredom, javorisnom platanom.

''Ona je zapravo kraj ceste Louisiane, prometnice, jedne od tri najvažnije koje su povezivale kontinent s primorskom Hrvatskom. Nazvana je po tadašnjem upravitelju, generalu Marmontu i prema nekim povjesničarima, general Marmont je u kuriji Josipa Šporera, u ovoj ulici imao svoje sjedište'', izjavila je Sonja Kočevar pročelnica konzervatorskog odjela u Karlovcu.

Jer sam Napoleon nikada nije bio u Hrvatskoj, ali je zato njegov general Marmon provodio sve odluke francuskog cara. I toj je samo mali dio bogate kulturne baštine u Hrvatskoj. U Zagrebu, tik uz savski nasip također se može pronaći Napoleonovo nasljeđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
brojna otkazivanja /

Industrija zabave ove godine ne obećava: 'Nitko u cijeloj industriji ne zna što očekivati'

Image
brojna otkazivanja /

Industrija zabave ove godine ne obećava: 'Nitko u cijeloj industriji ne zna što očekivati'


Spomenik nas podsjeća da je rijeka Sava svojedobno bila granica dvaju carstava. Sjeverno od rijeke bilo je austrijsko carstvo, a južno od Save, francusko carstvo. Jer Napoleonovo carstvo protezalo se od Portugala i Velike Britanije, pa sve do Rusije na istoku i Grčke na jugu.

U Hrvatskoj su se već neki gradovi uključili u kulturnu rutu: Petrinja, Mali Lošinj, Klis, Brela, Milna i Orebić.

''Destinacija Napoleon jedna je 38 certificiranih ruta Vijeća Europe i u Hrvatskoj je prisutna punih pet godina. Destinacija prolazi kroz 13 europskih zemalja, naravno suradnja između tih zemalja garantira povezivanje, učlanjenje u neke asocijacije i sudjelovanje u velikim međunarodnim projektima'', izjavila je Dubravka Davidović koordinatorica rute Destinacija Napoleon.

Prilika za Hrvatsku

A koliko je važan ovaj projekt ispričao nam je jedini živući potomak Napoleona Bonapartea.

''Ovo je prilika za Hrvatsku da dobije nove turiste vođene interesom priče Napoleona. Ovo je globalni projekt. Bio sam dva puta u vašoj zemlji i naravno bio bih sretan doći ponovo i razgovarati s lokalnim vlastima o implementaciji projekta. Sretan sam što na ovaj način povijest možemo učiti, ne samo na fakultetima, već postaje turistički interes'', rekao je Charles Bonaparte predsjednik kulturne rute Destinacija Napoleon.

Toga je svjesno i ministarstvo kulture koje u ime Hrvatske skupa s ministarstvom turizma vodi projekt.

''Krajnji cilj je da se zemlje članice bolje povežu i da postoji strateška odluka da se kroz razne dokumente i zajedničko djelovanje poboljša bolje razumijevanje država o nasljeđu koje im je zajedničko'', kazao je Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture

Jer Napoleonovo nasljeđe je u Hrvatskoj itekako bogato, ostavio nam je više od 2000 kilometara cesta, uveo civilni brak, ukinuo feudalizam i postavio temelje moderne države. Dao nam i je hrvatski jezik kao službeni, a sada je na Hrvatskoj red da mu povezivanjem turista zahvali na ostavštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo