EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE: / Župan koji tuži novinarku u prijateljskom druženju s policijskim šefom koji je poslao policiju u redakciju

Image
Foto: Net.hr

Objavljujemo fotografije druženja sisačkog župana Ive Žinića i aktualnog načelnika PU zagrebačke Marka Rašića snimljene 2017. u Sisku.

6.3.2019.
14:12
Net.hr
VOYO logo

U utorak su uniformirani policajci na zahtjev sisačko-moslavačkog župana IveŽinića, odnosno njegova odvjetnika Antonia Kaleba, stigli u redakciju Net.hr-a zbog Žinićeve privatne tužbe protiv naše novinarke čiji sadržaj u ovom trenutku nije poznat. Policajci su, što je dosad nezabilježen način pritiska na novinare, dolaskom u redakciju legitimirali Đurđicu Klancir kako bi utvrdili njezin identitet po nalogu župana Žinića, premda je za to postojalo nekoliko jednostavnijih i praktičnijih načina.

Nakon ovog događaja, redakciji Net.hr-a pristigle su fotografije neformalnog druženja, odnosno kave župana Žinića koji je tužio i načelnika Policijske uprave zagrebačke Marka Rašića, čiji su policajci stigli u našu redakciju. Rašić je dugi niz godina bio načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke, a 2017. premješten je u PU zagrebačku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slike koje je snimio naš čitatelj (identitet poznat redakciji) snimljene su u srpnju 2017. u jednom kafiću u Sisku u blizini ureda županije. Na njima se Žinić i Rašić, koji je tada još uvijek bio načelnik sisačke policije, prijateljski druže. Dva mjeseca nakon toga, Rašić prelazi u najveću policijsku upravu u zemlji, onu zagrebačku.

Image
SRAMOTNO ZASTRAŠIVANJE: /

Policija po nalogu HDZ-ovog župana upala u redakciju Net.hr-a kako bi utvrdili identitet novinarke!

Image
SRAMOTNO ZASTRAŠIVANJE: /

Policija po nalogu HDZ-ovog župana upala u redakciju Net.hr-a kako bi utvrdili identitet novinarke!

Image
Foto: Net.hr

Policijski načelnik Rašić i župan Žinić na kavi, snimljeni 2017. godine

Image

Župana i policijskog načelnika povezuje prijateljstvo?

Više čitatelja našeg portala iz Siska kazalo nam je kako se Žinića i Rašića smatra prijateljima, pa se postavlja pitanje je li i koliko upravo to navodno prijateljstvo bilo presudno da zaposlenici PU zagrebačke budu iskorišteni kao sredstvo zastrašivanja i političkog pritiska u županovoj privatnoj tužbi. Kako bismo pokušali rasvijetliti ovaj slučaj, poslali smo upite PU zagrebačkoj, PU sisačkoj po čijem su pozivu postupali policajci u Zagrebu, te županu Žiniću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimalo nas je kojim je putem išao ovaj zahtjev, odnosno je li župan Žinić osobno ili preko odvjetnika kontaktirao načelnika Rašića s obzirom na to da ga poznaje ili načelnika PU sisačko-moslavačke Luku Pešuta; je li župan sa zagrebačkim policijskim načelnikom imao direktnu komunikaciju prije ili nakon upada policije u našu redakciju te kakva je priroda odnosa Žinića i Rašića, odnosno jesu li prijatelji kao što se priča u Sisku. Do objave ovog teksta, odgovore nismo primili niti s jedne od triju adresa na koje smo poslali upite.

Image
Foto: Net.hr

Žinićeva i Rašićeva kava

Dosad nezapamćena praksa političkog zastrašivanja

Kao što nam je jučer kazao jedan odvjetnik koji se dugi niz godina bavi medijskim sporovima, upad policije u novinarsku redakciju radi utvrđivanja identiteta je daleko od uobičajene prakse. Naš sugovornik kazao nam je kako se s ovakvim slučajem još nije susreo u karijeri. Ključno je pitanje zbog čega je i po kojoj osnovi policija po nalogu privatne županove tužbe stigla u redakciju Net.hr-a kako bi utvrdila identitet naše novinarke kada je to mogao učiniti županov odvjetnik dopisom, a policija provjeriti uvidom u bazu podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Običnim građanima, naravno, nije dostupna provjera identiteta novinara ili bilo koje druge osobe koju tuže na način da šalju policajce na njihovo radno mjesto.

Iz policije su jučer za ovaj događaj ponudili neobično objašnjene. Kazali su kako u Hrvatskoj postoji više osoba s imenom i prezimenom naše novinarke te kako su znali samo da se radi o novinarki Net.hr-a. Premda je svima, pa i policiji nedvojbeno jasno kako na Net.hr-u radi višegodišnja novinarka i nekadašnja glavna urednica najprominentnijih hrvatskih listova i portala Đurđica Klancir, PU zagrebačka odlučila se na dolazak u našu redakciju u novoj epizodi zastrašivanja i udara na medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Net.hr

Kakav je odnos Žinića i Rašića?

BOŠNJAKOVIĆ IMA JOŠ BIZARNIJE OBJAŠNJENJE ZA ZASTRAŠIVANJE NAŠE NOVINARKE: ‘Možda je bila dojava o bombi’


Tekst se nastavlja ispod oglasa

*NOVO Nakon objave teksta Net.hr-u su stigli odgovori župana Žinića, PU zagrebačke i PU sisačko moslavačke, a njihovu reakciju možete pročitati OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo