EKSKLUZIV: / Vili Beroš na svom imanju nelegalno sagradio kućicu i nije ju upisao u imovinsku karticu. A onda je sve - srušio

Image
Foto: Pixsell/Net.hr
28.8.2020.
9:26
Pixsell/Net.hr
VOYO logo

"Je li istina ono što sam čula da imaš s imovinskom karticom…", skrenula je iznenada u telefonskom razgovoru s ministrom Vilijem Berošem zamjenica ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, Dijana Zadravec, nakon što je ustvrdila da je natječaj za ravnatelja KBC-a "protuustavan i protuzakonit", a Beroš je odgovorio: "Ne znam o čemu pričaš. Kakva imovinska kartica, kakva optužba?", ali je onda kasnije konstatirao da spominjanje te teme – smatra prijetnjom.

Još uvijek nije rasvijetljeno tko je i kako snimao taj razgovor nastao potkraj svibnja ili lipnja ove godine, za koji su i Beroš i Zadravec posvjedočili da je autentičan, ali činjenica jest da je objavljivanje ovog iznimno neugodnog razgovora, za sve uključene strane, ali i za HDZ, stranku u kojoj su sugovornici istaknuti članovi, pa i više puta spominjanog Andreja Plenkovića, opet skrenulo pozornost javnosti i na imovinsku karticu ministra Vilija Beroša. Zadravec nakon pucanja skandala nije htjela detaljnije govoriti o tome je li imala kakvih konkretnih informacija o propustima u imovinskoj kartici ministra, nego ponavlja ono što je rekla i u snimljenom razgovoru, da su kružile glasine, pa je, eto, htjela o tome porazgovarati sa samim Berošem. Preostalo je, stoga, ponovno pregledavanje, kvadrat po kvadrat, imovinske kartice ministra. No, je li moguće da je nakon serije skandala HDZ-ovih ministara i drugih visokopozicioniranih političara koji su "zaboravljali" unijeti imovinu u imovinsku karticu, ministar Vili Beroš, koji je prijavljivao imovinu još od 2018., kao pomoćnik ministra, također "zaboravio" unijeti neku imovinu u karticu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne samo da je zaboravio, nego se radilo o nelegalno izgrađenom objektu, koji je preskočen u prvoj prijavi imovinske kartice, u vrijeme kada je Beroš postao pomoćnik ministra, a onda kada je izabran za ministra – pala je, po svemu sudeći, odluka na obiteljskom vijeću, da se objekt doslovno posve izbriše, sruši, da ne bi bio kamen spoticanja u imovinskoj kartici. Kada je izabran za ministra, Vili Beroš je izjavio da će se s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa konzultirati o nekim izmjenama koje mora unijeti u imovinsku karticu, ali po svemu sudeći – o slučaju "nestale nekretnine" – nije bilo ni riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misterij drvene kućice izgrađene potkraj 2015.

U imovinskoj kartici ministra upisana su dva stana u Zagrebu (140 kvadrata u Rudešu, i 50 kvadrata u Vrapču), dio stana od 107 kvadrata u Vrapču, te stan i kuća u Jelsi na Hvaru – koje dijeli s drugim članovima obitelji. Upisan je i voćnjak, i to prilično velika parcela, od 1692 kvadrata, u mjestu Laduč, pitoresknom kraju na zapadnim obroncima Medvednice, nedaleko od Zaprešića. Ono što mnogi Zagrepčani nazivaju "grunt". Kao vlasnica parcele u imovinskoj kartici je upisana supruga ministra Beroša, Jasminka Beroš.

No, sve do danas nije se znalo da se u lijepom zelenilu voćnjaka jedno vrijeme krila i drvena kućica – za koju nije pribavljena građevinska dozvola, koja je, dakle, bila sasvim ilegalna gradnja. Nevelika, ne raskošna, ali sasvim zgodna za vikend druženja izvan gradske vreve. Očevici kažu da se radilo o drvenoj kućici od desetak kvadrata, s trijemom i terasom od oko pet-šest kvadrata. Taman za roštiljanje. No, danas je više nema. Kruži glasina da je u voćnjaku i kućici bilo organizirano druženje baš i u vrijeme kada je Vili Beroš bio izabran za ministra, pa se smatralo da se slavi njegov izbor. A onda je kućica srušena. Po svemu sudeći zato da bi stanje u imovinskoj kartici odgovaralo onome na terenu, da je grunt u Laduču doista samo voćnjak, zelena oaza, bez ikakvog objekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina o postojanju drvene mini-vikendice, iako je nije bilo u imovinskoj kartici, ipak je utvrdiva. Ako se pregleda katastarska čestica koja je u vlasništvu gospođe Beroš, i usporede snimke s Google Eartha, vidljivo je da se potkraj 2015. na čestici pojavljuje nekretninica, tu je sve do 2019., a na snimkama iz 2020. – više je nema.

Image
Foto: Pixsell

Vili Beroš i supruga Jasminka na koju je glasio voćnjak prije nego što ga je prebacila na kćer Lanu

O zatajenom objektu ministar nije obavijestio Povjerenstvo

S obzirom na to da je Vili Beroš izjavio, kada je nakon smjene Milana Kujundžića izabran za ministra zdravstva, da će se konzultirati s Povjerenstvom oko mogućih izmjena u imovinskoj kartici, uputili smo upit Povjerenstvu je li ministar Beroš tada možda zatražio i tumačenje situacije oko drvenog objekta u Laduču. Oni su potvrditi da ih je ministar "konzultirao vezano za podnošenje imovinske kartice", ali "na navedenim neformalnim konzultacijama nije bilo riječi o voćnjaku u mjestu Laduč i drvenom objektu na istom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo Povjerenstvo bi li se drveni objekt, neovisno o tome ima li građevinsku dozvolu ili ne, trebao prijaviti Povjerenstvu, odgovoreno nam je da "Povjerenstvo jedino u postupku redovite provjere podataka iz izvješća o imovinskom stanju dužnosnika, može utvrđivati obvezu navođenja pojedinog građevinskog objekta u istom."

Činjenica je, naime, da Vili Beroš niti u vrijeme dok je kućica bila izgrađena, a on je kao pomoćnik ministra bio dužan ispuniti imovinsku karticu, nije prijavio njezino postojanje. Baš kao i mnogi drugi stranački kolege, pa i visokorangirani političari iz drugih stranaka, i on je "zaboravio" unijeti nekretninu. Još k tome – izgrađenu bez dozvole. O tome da je nisu pokušali niti legalizirati, odnosno, da to vrlo izgledno nije bilo moguće, svjedoči čin rušenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Lijevo je kućica obitelji Beroš prije rušenja, a desno je snima Google Eartha nakon što je kućica srušena

Beroš: "Spremište za alat manjih dimenzija"

No, za ministra Vilija Beroša, nelegalan objekt koji smo spazili na zemljištu iz njegove imovinske kartice, nije kućica za druženja u prirodi, nego se radio o – spremištu za alat. Na upit Net.hr-a, ministar Beroš je odgovorio da je njegova supruga kupila u Laduču zemljište-voćnjak, u svibnju 2015. godine, "o čemu postoji kupoprodajni ugovor temeljem kojeg je plaćen i odgovarajući porez." Ministar je potvrdio da u trenutku kupnje na zemljištu nije bilo nikakvog objekta. Našom pretragom satelitskih snimki područja, objekt se, naime, pojavljuje u jesen 2015. godine. No, objašnjenje o namjeni bitno se razlikuje od one koju smo mi saznali iz razgovora s očevicima. "Uživatelji navedenog zemljišta su moja pokćerka Lana i njezin suprug, koji su za potrebe odlaganja alata i stvari za održavanje voćnjaka postavili spremište za alat manjih dimenzija od drvenih dasaka. Navedeni objekt nije se mogao koristiti u druge svrhe zbog dimenzija i jer na navedenom zemljištu nema priključaka za vodu i struju", stoji u odgovoru ministra Beroša. Na upit je li točno da je i on organizirao druženja na "gruntu", s pripadajućom kućicom, ministar Beroš odgovara da je na navedenom zemljištu bio jednom "kada mi je obitelj pokazala gdje se nalazi."

A ako se radi o majušnom spremištu za alat, zašto je srušeno upravo ove godine? Ministar Beroš kaže da je u "spremište" provaljeno, zbog čega se počelo urušavati, te je – uklonjeno sa zemljišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I cijelo zemljište u Laduču uskoro nestaje iz imovinske

Ne samo da je objekt uklonjen, nego će i zemljište posve nestati iz imovinske kartice, a proces je započeo upravo neposredno poslije parlamentarnih izbora, usred ljeta. "Supruga Jasminka ovo zemljište darovnim ugovorom prenijela je na kćer Lanu 29. srpnja 2020. godine. Ugovor je ovjeren kod javnog bilježnika i položen u Općinskom sudu u Novom Zagrebu koji je proveo uknjižbu prava vlasništva na navedenom zemljištu u korist Lane, o čemu je izdano rješenje 21. kolovoza 2020. Kako je navedeno rješenje stiglo poslije predaje moje imovinske kartice, ova će promjena u moju imovinsku karticu biti unesena sljedećih dana o čemu ćete moći dobiti informaciju od nadležnih tijela."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica jest da je na zemljištu u imovinskoj kartici ministra bio objekt koji nije bio upisan, a za njega nisu ishodovane ni građevinska niti ikakva druga dozvola. Je li se radilo o minijaturnom skladištu za alat ili ipak o drvenoj kućici koja je omogućavala druženja u prirodi, i za koju je nesumnjivo trebala građevinska dozvola, mogla bi donijeti "presudu" građevinska inspekcija, ali objekt je već ionako uklonjen.

Neumoljivi Google Earth zabilježio je postojanje kućice i njezin nestanak. Kao da je po ministrovoj imovinskoj slici malo prošarao NLO. A on nesumnjivo ulazi u anale imovinskih neobičnosti hrvatskih političara: objekt koji nije upisan u imovinsku karticu doslovno je zbrisan s lica zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo