BADAVA SMO SE CIJEPILI? / Većina cjepiva kojim su cijepljeni građani ne pokriva tip gripe koji je ove sezone najrašireniji

Image
Foto: PIXSELL, Kristina Štedul Fabac

Prilikom naručivanja cjepiva ugovor s proizvođačem ne sklapa se svake godine već tri godine unaprijed,

10.1.2018.
9:04
PIXSELL, Kristina Štedul Fabac
VOYO logo

Sezona je gripe i u Hrvatskoj je trenutačno oko dvije tisuće oboljelih, a zabilježene su i dvije smrti pacijenata zbog komplikacija izazvanih gripom. U Općoj bolnici u Koprivnici potkraj prošloga tjedna preminula je jedna 75-godišnjakinja, a u ponedjeljak je jedna osoba preminula i u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu.

No, čini se da ni cjepivo protiv gripe kojim je cijepljena većina građana uoči početka sezone neće biti od velike koristi. Ono, naime, ne "pokriva" tip gripe B koji je trenutačno najviše u opticaju na području Hrvatske, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GRIPA ODNIJELA PRVE ŽRTVE U HRVATSKOJ: /

Zabilježeni smrtni slučajevi u Koprivnici i Zagrebu, broj oboljelih raste

Image
GRIPA ODNIJELA PRVE ŽRTVE U HRVATSKOJ: /

Zabilježeni smrtni slučajevi u Koprivnici i Zagrebu, broj oboljelih raste

Građani cijepljeni trovalentnim cjepivom nisu zaštićeni

"Cjepivo kojim smo cijepili naše sugrađane je trovalentno cjepivo i ono "pokriva" dva tipa A gripe i jedan tip B gripe. Cijepljeni građani ovim cjepivom s kojim su se cijepili nisu zaštićeni od ove gripe B koja prevladava na području Hrvatske", kazao je za Slobodnu Dalmaciju dr. Ivo Petrić, šef epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

On ipak pojašnjava da oni koji obole od gripe tipa B, koja nije zastupljena u cjepivu, u većini slučajeva ne obole od najtežeg oblika gripe, već dobiju blaži oblik jer postoji unakrsni imunitet. Tip gripe B koji prevladava u Hrvatskoj, kaže dr. Petrić, nalazi se u četverovalentnom cjepivu koje se moglo nabaviti u ljekarnama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gripa tipa B u pravilu uzrokuje blažu kliničku sliku

Postoji i objašnjenje zašto država nije naručila četverovalentno cjepivo, već trovalentno. Dr. Petrić kaže da se prilikom naručivanja cjepiva ugovor s proizvođačem ne sklapa svake godine već na tri godine i u Hrvatskoj je ova godina posljednja od te tri.

"Za iduću sezonu gripe može se pregovarati o četverovalentnom cjepivu", ističe dr. Petrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj ove sezone dominira gripa tipa B koja u pravilu uzrokuje blažu kliničku sliku. Vrhunac sezone gripe očekuje se idućih tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo