KARANTENA SE SA SLJEMENA SELI U JEDAN ZAGREBAČKI HOTEL: /

U SAD-u više od 32.000 mrtvih, Trump želi otvoriti neke države

Image

Svijet se nastavlja boriti s pandemijom koronavirusa, virusom na koji je pozitivna i dvomjesečne bebe iz starosjedilačkog plemena Warao koje je iz Venezuele izbjeglo u Brazil,

16.4.2020.
7:15
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je trenutno zaraženo 1791, izliječenih je 529, a preminulih 35
  • Na respiratoru se nalazi 31 bolesnik, hospitaliziranih osoba imamo 357, a kod kuće se liječi 932 bolesnika
  • Do sada je u svijetu zaraženo preko 2 milijuna ljudi, 127.598 je preminulih, a ozdravilo je 491.842
  • Američki predsjednik Donald Trump obustavio je financiranje WHO-a

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

22:55 - Pandemija koronavirusa usmrtila je najmanje 141.127 osoba u svijetu od prosinca kada se prvi put pojavila u Kini, prema podacima agencije AFP u četvrtak navečer

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 2 milijuna 135.410 zaraženih službeno je dijagnosticirano u 193 država i teritorija od početka epidemije, piše agencija uz ogradu da taj broj odražava tek dio stvarnih nositelja virusa jer mnoge zemlje testiraju samo hospitalizirane osobe.

Među njima najmanje je 465.700 osoba do danas ozdravilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Tomislavova doma karantena seli u Hotel 'I'

21:57 - Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i članica Nacionalnog stožera Civilne zaštite Maja Grba Bujević potvrdila je u četvrtak da se karantena iz Tomislavova doma, u kojemu su smješteni građani u izolaciji, seli u hotel "I" te dodala da se Nacionalni stožer nije miješao u tu gradsku odluku.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

15.04.2020., Zagreb - Nacionalni stozer civilne zastite odrzao je konferenciju za medije o najnovijim detaljima sirenja koronavirusa u Hrvatskoj. Maja Grba Bujevic, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Zahtjev da se karantena iz Tomislavovog doma preseli u Hotel "I" Nacionalnom stožeru uputio je zagrebački Gradski stožer civilne zaštite.

Grba Bujević je za Dnevnik Nove TV rekla da se time željelo olakšati pristup građanima u izolaciji. Nije odgovorila kako će se financirati taj gradski projekt.

U SAD-u više od 32.000 žrtava; Trump planira otvaranje

21:55 - Sedam sjeveroistočnih saveznih država produljilo je do 15. svibnja ograničenja zbog koronavirusa u četvrtak kada je broj žrtava premašio 32.000, a predsjednik Donald Trump priprema otvaranja najmanje pogođenih saveznih država do 1. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

United States President Donald J. Trump delivers remarks during a news conference in the Rose Garden of the White House in Washington D.C., U.S.. Trump announced that he has instructed his administration to halt funding to WHO, the World Health Organization. Coronavirus Task Force Press Briefing, Washington, District of Columbia, USA - 14 Apr 2020, Image: 513908462, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Guverner Andrew Cuomo produžio je naredbu o nenapuštanju doma, osim zbog nužnih razloga, na iduća dva tjedna, usprkos usporavanju širenja zaraze. Cuomo je kazao da produžuje restrikcije u dogovoru sa šest saveznih država u susjedstvu.

Čelnici sedam država na sjeveroistoku SAD-a dogovorili su da će koordinirano djelovati prilikom ponovnog pokretanja ekonomije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:20 - Afričke države dobit će milijun testova u narednim tjednima kako bi se unaprijedila njihova borba protiv koronavirusa, objavio je u utorak Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

"Postoji velika razlika u testiranju na kontinentu", rekao je ravnatelj Centra John Nkengasong te naglasio da će identificiranje i praćenje zaraženih biti ključno kako bi se omogućila Africi "šansa za borbu" kako bi mogla pobijediti virus.

"Tijekom iduća tri ili šest mjeseci vjerojatno ćemo trebati oko 50 milijuna testova", dodao je.

"Međutim, putovanje od tisuću milja započinje na prvoj milji. Krenimo prvo s njom", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:10 - Epidemija koronavirusa u Velikoj Britaniji bliži se svom vrhuncu, no prerano je za ukidanje restriktivnih mjera jer bi virus mogao „ponovno pobjesniti“, rekao je u četvrtak britanski ministar zdravlja Matt Hancock.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima petu najveću službenu brojku smrtnih slučajeva od covida-19, nakon Sjedinjenih Država, Italije, Španjolske i Francuske, no taj broj se odnosi samo na one koji su preminuli u bolnicama, a stvarni broj je vjerojatno puno veći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Smatramo da je prerano da donosimo promjene“, ističe Hancock.

„Kad bi sada ukinuli sve mjere virus bi opet pobjesnio, a to ne smijemo dopustiti“.

Dok se premijer Boris Johnson u rezidenciji izvan grada oporavlja od covida-19 i nastalih komplikacija koje su ga skoro koštale života, britanska vlada u četvrtak razmatra što činiti dalje oko uvedenih mjera. Svoju odluku će otkriti kasnije tijekom dana.

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab, koji privremeno mijenja Johnsona, dao je do znanja da neće biti brzog ukidanja mjera socijalnog distanciranja, uvedenih 23. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Belgiji gore nego u Španjolskoj

17:30 - Belgija sa svojih 11,5 milijuna stanovnika je teško pogođena epidemijom koronavirusa, a stopa smrtnosti od covida-19 je jedna od najvećih u Europi, javlja u četvrtak AFP i ističe da s današnjim danom ta zemlja ima najviše umrlih na milijun stanovnika te je premašila i Španjolsku

Sveukupni broj umrlih u Belgiji je narastao na 4857, a od prvog slučaja zaraze početkom veljače broj oboljelih je dosegao više od 33.500.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U usporedbi s Belgijom, Ujedinjena Kraljevina ima do sada 13.000 umrlih, a Francuska 17.000 no iako je njihova tužna bilanca tri do četiri puta veća, radi se o zemljama koje imaju šest puta više stanovnika,

Gledajući broj umrlih od koronavirusa na milijun stanovnika, Belgija s brojom od 419 uvelike prednjači pred svojim britanskim susjedima (190), kao i pred Francuskom (263), a prvi puta je premašila i Španjolsku (409).

Niš novo žarište u Srbiji

17:00 - U Srbiji su za posljednja 24 sata od covida 19 preminula još četiri pacijenta te je umrlih ukupno 103, a potvrđeno je 445 novozaraženih, priopćili su u četvrtak članovi Kriznog stožera na tiskovnoj konferenciji održanoj u Nišu, koji je postao novim žarištem zaraze.

Broj zaraženih već treći dan prelazi brojku od 400 slučajeva dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od srijede u 15 sati testirano je 3.194 osobe, a od početka epidemije 6. ožujka testirano je ukupno 29.478 osoba.

U Srbiji je ukupno koronavirusom zaraženo 5.318 osoba, od kojih je u bolnicama trenutno liječi 3.511 bolesnika, a 128 ih je na respiratorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lombardija 4. svibnja pokreće gospodarsku aktivnost?

16.00 - Lombardija, najpogođenija talijanska regija pandemijom covida-19 s više od 11.300 umrlih od 21.600 smrtnih slučajeva u cijeloj zemlji, želi ponovo pokrenuti gospodarske aktivnosti 4. svibnja, na dan ukidanja mjera izolacije, prenosi u četvrtak AFP.

"Inicirali smo program za ponovo pokretanje gospodarstva 4. svibnja", poručio je preko Facebooka Attillo Fontana, prvi čovjek te najbogatije talijanske regije na sjeveru zemlje i član krajnje desne stranke Liga Mattea Salvinija.


Austrijanci će testirati sve štićenike i zaposlenike staračkih domova

15:59 - Svih 130.000 osoba koje rade i žive u austrijskim domovima za starije bit će testirano na koronavirus kako bi se u tim potencijalnim žarištima obuzdalo širenje bolesti covida-19, najavio je austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Šveđani bilježe crne brojke

15:57 - U Švedskoj je od jučer od posljedica koronavirusa umrlo 130 osoba, a zabilježeno je i 613 novozaraženih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Istarska epidemiologinja otkrila kada je čovjek najzarazniji

15:54 - Epidemiologinja iz Istarske županije Jasna Valić komentirala je trenutnu situaciju po pitanju epidemije koronavirusa u Istri, ali i Hrvatskoj. Otkrila je što misli o mogućnosti ublažavanja mjera i turističke sezone ovog ljeta te kako se virus širi i kada je čovjek najzarazniji.

Image
NAŠA EPIDEMIOLOGINJA OTKRILA KAD JE ČOVJEK NAJZARAZNIJI: /

'Virus ide zrakom, s jednog na drugog, ulazi kroz oči, nos i usta...'

Image
NAŠA EPIDEMIOLOGINJA OTKRILA KAD JE ČOVJEK NAJZARAZNIJI: /

'Virus ide zrakom, s jednog na drugog, ulazi kroz oči, nos i usta...'


Državna matura u sportskim dvoranama?

15:50 - Nakon što je obznanjeno da će se državna matura pisati pod strogim epidemiološkim mjerama i ako situacija s pandemijom to dopusti, brojni ravnatelji ističu kako nemaju dovoljno mjesta u svojim školama da održe propisanu socijalnu distancu među učenicima, zbog čega predlažu održavanje mature u sportskim i sajamskim dvoranama ili drugim prostorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Turska zbog pandemije oslobodila šefa mafije

15:47 - Alaattin Cakici, jedan od šefova turske mafije i blizak prijatelj šefa koalicijske stranke MHP, pušten je na slobodu nakon odluke turskih vlasti o puštanju 90.000 zatvorenika kako bi se spriječilo širenje koronavirusa u zatvorima.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Indiji zabranjeno pljuvanje

15:45 - Indijske vlasti odlučile su kažnjavati novčano ili zatvorskom kaznom od jedne godine zatvora sve koji pljuju na ulici, nakon što je broj zaraženih koronavirusom u toj zemlji prešao 12.000.


2482 preminulih Amerikanaca u 24 sata

15:44 - U proteklom 24-satnom razdoblju, prema službenim podacima, u Sjedinjenim Američkim Državama od posljedica zaraze koronavirusom preminulo je 2482 ljudi, što je najviše u jednom danu od izbijanja pandemije u toj zemlji.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živi zid traži obnovu Imunološkog zavoda

15:39 - Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić upozorio je u četvrtak na nužnost obnove Imunološkog zavoda ocijenivši je da je to projekt za koji država ima novca ali nema političke volje.

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović rješenje vidi u prodaji zemljišta u vlasništvu tog zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell

SDP i Silvano Hrelja o pandemiji u domovima za starije osobe

15:37 - SDP je zatražio u četvrtak da se umirovljeničke domove izolira poput vojnih baza kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti među štićenicima koji spadaju u najranjiviju populaciju, te da se hitnu medicinsku pomoć opremi kvalitetnom zaštitnom opremom.

Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja ustvrdio je u četvrtak da koronavirus ulazi u domove za starije i nemoćne zbog nestručnosti, nedovoljne brige i zapuštenosti sustava.


Plenković zatražio procjenu reaktivacije aktivnosti

15:33 - Premijer Andrej Plenković je na početku današnje sjednice Vlade kazao kako svi moraju imati na pameti borbu protiv koronavirusa imajući na pameti gospodarske implikacije. Napomenuo je i kako je svaki resor dobio zadatak predložiti koje bi se aktivnosti mogle reaktivirati u sljedećim tjednima.

“Nakon što prijedlozi stignu, tražit ćemo od epidemiološke struke preporuke”, rekao je.


Evo kako je od posljedica koronavirusa preminuo prvi Hrvat

15:28 - Uskoro će proći mjesec dana od prvog smrtnog slučaja zbog koronavirusa u Hrvatskoj. Poznati ugostitelj iz Brtonigle u Istri umro je iznenada, nakon simptoma koji su ukazivali na virus i nakon što je obavijestio nadležnog liječnika, a ostat će zabilježeno da je utvrđeno da je doista preminuo od koronavirusa tek nakon obdukcije. Odmah su se pojavile i proturječne informacije: Stožer je objavio da je obitelj odbijala pravovremenu hospitalizaciju, a obitelj je tvrdila da je obavijestila liječnika na vrijeme, da je pravovremeno pozvana i Hitna pomoć.

Net.hr je dobio nalaz inspekcije o postupanju u tom slučaju, o kojem više možete pročitati OVDJE.


90.000 mrtvih i skoro milijun zaraženih u Europi

15:24 - Koronavirus je dosad ubio više od 90.000 ljudi u Europi, što je preko 65 posto ukupnog broja preminulih u svijetu od covida-19, javio je AFP. Uz to, Svjetska zdravstvena organizacija javlja kako je gotovo milijun ljudi na Starom kontinentu zaraženo te da ključni tjedni tek dolaze.


Ne postoje kućna testiranja na COVID-19

15:17 - Virovitičko-podravski Županijski stožer Civilne zaštite upozorio je u četvrtak na pokušaje drske prevare u kojima nepoznati ljudi telefonom kontaktiraju sa starijim osobama te im govore kako će doći na njihovu kućnu adresu testirati ih na covid-19.

“Na području Virovitičko-podravske županije testiranja na covid-19 obavljaju se samo i isključivo na dvjema adresama, u ambulanti u Cabuni te u Općoj bolnici u Virovitici. Ne postoje nikakvi testovi po kućama“, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije dr. Miroslav Venus.

Image

Moguće popuštanje mjera u pojedinim sektorima

15:15 - Ministar rada Josip Aladrović rekao je u četvrtak da će do sutra vidjeti u kojim sektorima postoji prostor za eventualno opuštanje mjera te potvrdio da su plaće javnih i državnih službenika jedna od mogućnosti korekcija rashoda.


Previsoke cijene zaštitnih maski

15:12 - Tijekom današnje konferencije za novinare Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu postavilo se pitanje o kontroli cijena namirnica i maski, budući da se u nekim trgovinama prodaju po visokim cijenama.

“Inspektori su napravili više od 800 nadzora. Nažalost ustanovili smo da su kako trgovine na malo tako i veletrgovine, te marže kontra Vlade i zakona, donosile, dizale. Imamo situacije vezano za brašno gdje se marža dizala 30 posto. Za maske je rekorder s 595 posto dignutom maržom. Kazna je od 10 do 100.000 kuna”, rekao je državni inspektor Andrija Mikulić.

Čak i veliki trgovački lanci prodaju zaštitne maske po vrlo visokim, mnogima i nepristupačnim cijenama.


50 novozaraženih u Hrvatskoj

14:00 - U Hrvatskoj je od jučer potvrđeno 50 novozaraženih koronavirusom, 56 osoba se oporavilo, a preminulo ih je dvoje, izvijestio je danas Nacionalni stožer civilne zaštite. "Od jučer u Hrvatskoj imamo detektiranih 50 novih bolesnika od COVID-19, što daje ukupan broj od 1791 bolesnika", rekao je novinarima ministar zdravstva Vili Beroš. Ministar je istaknuo da su u zadnja 24 sata proveli 901 novih testiranja, ukupno 20.157. Postotak pozitivnih je 8,89 posto, što je manje nego proteklih dana. "Od jučer su preminule još dvije osobe, u Duborovniku ženska osoba 74 godine stara, u Klinici za infektivne bolesti muška osoba, 78 godina. Obje osobe su imale značajni komorbiditet i teške kronične bolesti. Ukupno preminulih je 35", kazao je Beroš.

Na respiratoru je 31 osoba, hospitalizirano je 38 osoba više nego jučer, ukupno 372. "Oporavljenih imamo 312, odnosno 14 više nego jučer, a kod kuće je oporavljenih 217, odnosno 42 osobe više od jučer, što daje ukupan broj oporavljenih od 529", istaknuo je Beroš. Ministar Beroš objasnio je i razliku u umiranju od i sa koronavirusom. "Smrti su češće kod kroničnih bolesnika. Kada osoba ima kroničnu bolest, onda je povod koronavirus i osoba je umrla s koronavirusom. Ako osoba nije imala kroničnih stanja, onda je umrla od koronavirusa".

Ministrica Vesna Bedeković odgovorila je na pitanje tko je zakazao kod domova za starije. "Ne mogu ulaziti u to kada je Grad Zagreb počeo s pripremama. Mogu ponoviti sve mjere koje smo započeli 27. veljače, kada je zabranjen posjet svim domovima za stare i nemoćne. Već sam ponavljala i nabrojila koje je ministarstvo poduzelo od tada u smislu zaštite svih korisnika."

Prve tri osobe iz privatnog doma upućene u Infektivnu su prve koje su imale simptome. Svi ostali nemaju simptome, rekao je Capak. Na prvu dojavu 4 epidemiologa su izašla na teren. "Sustav nije zakazao, već je napravio sve", tvrdi Krunoslav Capak.

Kako je virus ušao u dom? "Ne znamo kako je virus došao u dom. Budući da su pozitivni i štićenici i zaposlenici, pa će biti jako teško utvrditi. Nema tehnologiju kojom bi to mogli utvrditi. Nemamo nikvih indicija. Bitno je da su svi štićenici zbrinuti, djelatnici su u izolaciji, a pronađeni su testirani rezervni djelatnici",

Testiraju li se štićenici drugih domova u Hrvatskoj? "Spomenuo sam da otakada je krenula u Splitu, pojačane su mjere, donesene nove upute, pa se za svaki simptom rade testovi na koronavirusu. U svim ostalim domovima je situacija stabilna".

'Decentralizacija popuštanja mjera'

Što se tiče županija koje imaju stabilnu situaciju kaže da postoji prostor za relaksaciju mjera. "Zasad se nismo odlučili za to, ali razgovaramo o tome", rekao je Capak. "Promišlja se i o tome, no nikakva odluka nije donesena. Ne isključujemo u narednim danima da se na neki način decentralizira pitanje popuštanja mjera tamo gdje je epidemiološka situacija bolja", dodao je Božinović.

"Nacionalni stožer će tijekom dana o tome da se u svakom županijskom stožeru oforme timovi koji će izvršiti provjere, realizaciju kako se u domovima na području županije provode mjere", rekao je Božinović. Izvršit će uvid kako se poštuju mjere, kako je organizirano, tako da se ubrzo dobije potpuni uvid.

"Vrlo je teško govoriti jer se ljeto bliži ali je situacija nepoznata, u Europi i s područja gdje dobijamo turiste. Ako bude ovakva situacija, gdje druge zemlje imaju goru situaciju nego mi, neće biti dozvoljen dolazak turista. Ako se situacija promijeni, vidjet ćemo. Djelatnost neće izgledati kao prije. Bit će donese mjere za hotele i uvjeti ponašanja turista tijekom boravka", rekao je Capak na pitanje što s turističkom sezonom i dodao da će domaći turisti moći doći na more ako bude dobra epidemiološka situacija.

Što se tiče onkoloških bolesnika i pregleda u Klinici za tumore, Beroš je citirao dopis u kojem stoji kako sve operacije i kemoterapije održavaju redovno. Zračenje ide bez zastoja, kao i dijagnostika. "Nema značajnijeg opterećenja zdravstvenog sustava", kaže Beroš.

Postavljeno je pitanje o kontrola cijena namirnica ali i proizvoda poput maski koje se negdje mogu naći i po većim cijenama. "Inspektori su napravili više od 800 nadzora. Nažalost ustanovili smo da su kako trgovine na malo tako i veletrgovine, te marže kontra Vlade i zakona, donosile, dizale. Imamo situacije vezano za brašno gdje se marža dizala 30 posto. Za maske je rekorder s 595 posto dignutom maržom. Kazna je od 10 do 100.000 kuna", rekao je državni inspektor.

Do danas je preko milijun i tristo tisuća kuna kazni naplaćeno što se tiče pravnih osoba. Ako dva ili više puta budu prekršili odluke, inspektor je upozorio da će navoditi imena. "To je u ovim okolnostima u rangu ratnog profiterstva", upozorio je.


Epidemija u Sloveniji prošla vrhunac

13:51 - U Sloveniji je na dnevnoj razini zabilježen 21 novi slučaj koronavirusa, a nijedna osoba nije umrla u zadnja 24 sata, objavila je danas slovenska vlada ocjenjujući kako je epidemija u toj zemlji prošla svoj vrhunac, a da su i dalje najpogođeniji domovi za starije. Ukupan broj zaraženih u Sloveniji porastao je na 1269, a preminula je do sada 61 osoba, objavila je vlada navodeći da je prethodnog dana u zemlji obavljeno 1023 testiranja na koronavirus.

Image
Foto: Milos Vujinovic/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Po prvi put nakon 30. ožujka nije zabilježen novi slučaj smrti među oboljelima, a smanjen je broj bolesnika na intenzivnim odjelima pa se, po ocjenama zdravstvenih vlasti, krivulje na grafovima koji prate epidemiju stabiliziraju, a epidemija je prešla svoj vrhunac. U srijedu je u bolnicama bilo 99 oboljelih, od čega 31 na intenzivnim odjelima, a iz bolnica ih je otpušteno šest, prema podacima objavljenim u četvrtak. Ukupno je od početka epidemije iz bolnica otpušteno 174 ljudi koji su bili hospitalizirani zbog infekcije.


Europa je još 'u središtu ciklona'

13:49 - Europa je i dalje "u središtu ciklona" u borbi s epidemijom koronavirusa, rekao je danas ravnatelj europske podružnice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), unatoč "znacima koji ulijevaju nadu" i koji se primjećuju u nekim zemljama. Premda se "zadnjih tjedana primjećuju znaci koji ulijevaju nadu u vezi s brojevima (...) u Španjolskoj, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj i Švicarskoj", istaknuo je Hans Kluge, "broj prijavljenih slučajeva u Europi u zadnjih deset dana gotovo se udvostručio i zamalo dosegnuo milijun", dodao je na tiskovnoj konferenciji iz Kopenhagena koja se prenosila putem interneta.


Kršio samoizolaciju na području Nove Gradiške pa je smješten u karantenu

13:40 - Nakon što je više puta zatečen u kršenju mjere samoizolacije koja mu je propisana nakon povratka iz Njemačke, muškarac s novogradiškog područja smješten je u karantenu. Potvrdio je to u četvrtak Hini načelnik brodsko-posavskog Županijskog stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković, rekavši da taj muškarac ne raspolaže adekvatnim prostorom za samoizolaciju, pa je rješenjem sanitarne inspekcije smješten u županijsku karantenu. U županijskoj karanteni do sada je u samoizolaciju bilo smješteno ukupno 25 osoba, od kojih je njih 13 napustilo karantenu po isteku 14 dana samoizolacije. Bošnjaković je kazao da je posljednja karantenu napustila Čehinja koju je policija zatekla dok je pješačila od Vukovara prema Zagrebu, a tijekom dana je otpraćena iz karantene u suradnji s konzulatom Republike Češke.


Četvrti dan zaredom bez novozaraženih u Karlovačkoj županiji

13:31 - U Karlovačkoj županiji već četvrti dan zaredom nema novozaraženih koronavirusom. Ukupno je i dalje 28 pozitivnih osoba, 4 je hospitalizirano dok je jedna osoba otpuštena na kućno liječenje. Na kućnom liječenju ih je trenutno 16, a dvije su osobe na liječenju u Zagrebu.


Dvoje novozaraženih u Zadarskoj županiji

13:24 - Na području Zadarske županije dvije su novozaražene osobe s koronavirusom. Broj pozitivnih osoba na koronavirus je na tom području 79. Čeka se nalaz za još 62 osobe. Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar nalazi se 8 osoba od kojih je 1 na respiratoru, rečeno je na sjednici Stožera.

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

14. 4. 2020., Zadar. Nakon cjelodnevne kiše, krajem dana je izašlo sunce koje je izmamilo velik broj građana na rivu

Dvoje novozaraženih u Krapinsko-zagorskoj županiji

13:20 - Na području Krapinsko-zagorske županije dosad je evidentirano ukupno 113 osoba pozitivnih na koronavirus. U odnosu na dan ranije, s današnjim danom novoevidentirane su dvije osobe zaražene koronavirusom, 1 iz Pregrade i 1 iz Zlatar Bistrice.

"Broj osoba koje su ozdravile ostaje nepromijenjen - dosad ukupno 4. Dosad je preminula jedna osoba, tako da je ukupan broj pozitivnih osoba 108. U protekla 24 sata uzeti su uzorci od 47 osoba, a dosad su uzeti uzorci od ukupno 755 osoba", rekao je načelnik Stožera Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek–Jambrek.


Preminula žena iz Ploča

12:57 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji preminula je jedna žena od Covida-19, rečeno je na konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite. "Imamo novi smrtni slučaj. Preminula je sugrađanka iz Ploča. Izražavam sućut njenoj obitelji. Epidemiološka slika je dobra. Od poslanih uzoraka kojih je bilo 68 nemamo niti jednog novog pozitivnog što je dobro", rekao je župan Nikola Dobroslavić, javlja Dubrovački dnevnik. Načelnik Stožera civilne zaštite Joško Cebalo dodao je kako je i dalje ukupno stotinu zaraženih. Hospitalizirane su 32 osobe pozitivne na koronavirus, od toga 22 osobe u OB Dubrovnik i deset u studentskom domu. "U protekla 24 sata ozdravila je još jedna osoba", naveo je.


Civilna zaštita pozvala Dubrovčane da surađuju još desetak dana

12:54 - Načelnik dubrovačke Civilne zaštite (CZ) Stjepko Krilanović pozvao je Dubrovčane, koji su proteklih dana iskazali nervozu, da "još desetak dana surađuju i budu u suživotu" s postrojbama CZ te poštuju mjere nacionalnog stožera kako bi se situacija s koronavirusom iskontrolirala i uspješno privela kraju. Krilanović je u četvrtak rekao kako su se u prvih petnaest dana Dubrovčani besprijekorno ponašali, ali je nakon toga, ponajviše u vrijeme Uskrsa, nastupila nervoza pa je Civilna zaštita zbog opuštanja morala intervenirati.


Kina: WHO nema dokaza da je koronavirus nastao u laboratoriju

12:49 - Kinesko ministarstvo vanjskih poslova naglasilo je danas da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla kako nema dokaza da je koronavirus, kojim je u svijetu zaraženo više od 2 milijuna ljudi, nastao u laboratoriju. Glasnogovornik ministarstva Zhao Lijian to je izjavio odgovarajući na pitanje vezano uz optužbe da je koronavirus nastao u laboratoriju u kineskome gradu Wuhanu, gdje se epidemija prvi put pojavila potkraj 2019. Zhao je na dnevnom brifingu rekao novinarima u Pekingu da su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije "više puta rekli kako nema dokaza da je koronavirus stvoren u laboratoriju".

Image
Foto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

Nema novozaraženih u Varaždinskoj županiji

12:46 - Varaždinska županija osmi dan zaredom nema novozaraženih koronavirusom, priopćio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite podsjetivši da su zabilježena 32 slučaja zaraze, a 19 je osoba ozdravilo. Na liječenju u varaždinskoj Općoj bolnici je 12 osoba i dobrog su općeg stanja, a jedna je osoba na respiratoru u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu. Iz tog stožera podsjećaju i da se Varaždinskoj županiji statistički i dalje pribrajaju dodatne tri osobe koje u toj županiji imaju prijavljeno prebivalište, ali žive u Zagrebu, gdje su testirani i gdje se liječe.


Božinović: 'U borbi protiv koronavirusa na terenu angažirano 25.000 operativaca'

12:24 - U borbi protv koronavirusa angažirano je 18.104 osoba iz svih operativnih i pridruženih snaga civilne zaštite i Državnog inspektorata, a na terenu je svakodnevno angažirano 7000 policajaca, izvijestio je na sjednici Vlade njezin potpredsjednik Davor Božinović. Božinović je izvijestio da je zajedničkim angažmanom diplomatsko-konzularne mreže i Ravnateljstva civilne zaštite dosad uspješno repatrirane 1562 osobe, od kojih je 17 stiglo iz zemalja izvan Europske unije. Na povratak u Hrvatsku čeka 1467 osoba, od kojih je 598 iz trećih zemalja, a 869 iz Europe, precizirao je.


13 novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Na području Splitsko-dalmatinske županije od ukupno obavljenih 89 testiranja još je 13 osoba zaraženo koronavirusom, u Splitu 4, Kaštelu 1, Makarskoj 2 (1 iz doma za starije i nemoćne osobe), Solinu 3, Trogiru 1, Vrgorcu 1 i Vrlici 1. Do sada je izliječeno 40 oboljelih od Covida-19.


24 novozaraženih u Zagrebu

12:09 - U Zagrebu je 24 pozitivnih na koronavirus, od 202 testiranih uzoraka. "Riječ je o ulasku virusa u dom. U njemu je 19 pozitvnih štićenika". Od 11 djelatnika doma 4 ih je pozitivno.

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Privatni dom za starije i nemoćne osobe "Bene Vita"

OPŠIRNIJE


Nema novozaraženih u Međimurju

12:05 - U Međimurskoj županiji u protekla 24 sata nije bilo pozitivnih na koronavirus. Još je jedna osoba izliječena. U Međimurju su od ukupno osam zaraženih koronavirusom, tri osobe ozdravile. Broj zaraženih trenutno je pet.


Počela evakuacija iz doma za starije u Zagrebu

12:03 - Zaražene osobe iz zagrebačkog doma za stare i nemoćne Bene Vita hitna služba prevozi u zagrebačke bolnice, doznaje se neslužbeno. Pet pozitivnih na COVID-19 bit će prevezeno u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", a 11 bolesnika u Kliničku bolnicu Dubrava. Riječ je o domu za starije i nemoćne u zagebačkom Bukovcu, koji djeluje na tri lokacije.


Mikulić: 'Ljudi koji imaju virus, a ne poštuju mjere, bave se bioterorizmom'

11:50 - Andrija Mikulić, glavni državni inspektor, u N1 Studiju uživo govorio je o kontroli provedbe mjera, kaznama, inspektorima itd. Od početka epidemije koronavirusa, Državni je inspektorat imao više od 1300 prijava kršenja samoizolacije, a preko 1200 prijava su obradili.

"Izdano je više od stotinjak prekršajnih naloga, a u gotovo pola slučaja nije bilo elemenata za postupanje. Neki ljudi ne poštuju rješenja o samoizolaciji. Ljudi koji maju virus, a ne poštuju mjere, kao što je rekla prof. Markotić, oni bave se bioterorizmom. Oni moraju biti u samoizolaciji, a ako je krše, onda idu po prijedlogu novog zakona koji će, nadam se, sutra biti usvojen. Idu u karantenu kako bi sačuvali zdravlje i život sebe i drugih. Temeljem prekršajnih naloga naplaćeno je 150.000 kuna i gotovo 100.000 kuna putem Fine zbog kršenja mjera", rekao je Mikulić.


Jedan novozaraženi u Šibensko-kninskoj županiji

11:40 - U Šibensko-kninskoj županiji u protekla 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, oboljela osoba je s područja općine Ružić pa je sada u toj županiji ukupno 80 oboljelih, izvijestio je u četvratak Stožer civilne zaštite. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 12 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Jedan je pacijent otpušten na kućnu njegu, a dva su i dalje na respiratoru u KBC Split. Od počeka epidemije u Šibensko-kninskoj županiji ozdravilo je 16 osoba, izvijestio je županijski Stožer. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 494 osoba, od čega je 340 osoba kontakt s oboljelima, a u samoizolaciji je ukupno 410 osoba. U zadnja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjera samoizolacije, a provjerom je utvrđeno da je jedna osoba kršila navedenu mjeru.


Jedna novozaražena osoba u Osječko-baranjskoj županiji

11:26 - U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata testirano je 108 uzoraka od kojih je jedan bio pozitivan na koronavirus. Riječ je osobi iz općine Čepin. Dva nova pacijenta u KBC-u Osijek su izliječena, a ukupno izliječenih je 15. Hospitalizirano je 26 osoba, od kojih je troje na respiratoru. 218 osoba u županiji je samoizoalciji, javlja SiB.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Nema novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

11:12 - Već drugi dan u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema pozitivnih na koronavirus. Ukupan broj zaraženih osoba na tom području je i dalje 36. U objektima za karantenu nalaze se 4 osobe, a u objektima za karantenu vozača kamiona ne nalazi se niti jedna osoba. Opća županijska bolnica Vinkovci ima 4 hospitalizirane osobe pozitivne na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji zbog blažih simptoma bolesti. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 11 zdravstvenih radnika, a od toga 4 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni radnik.


Jedan novooboljeli u Brodsko-posavskoj županiji

11:10 - U Brodsko-posavskoj županiji u zadnja 24 sata zabilježen je jedan novooboljeli od Covid-19. Od početka pandemije ukupno je 20 zaraženih koronavirusom. Jedna je osoba preminula, a jedna ozdravila, javlja N1.


Britanija produljuje izolaciju zbog Covida-19

11:02 - Britanska vlada priprema se danas objaviti produljenje mjera izolacije uvedenih 23. ožujka radi borbe protiv širenja koronavirusa od kojeg je u zemlji umrlo gotovo 13.000 ljudi. „Neću prejudicirati službenu odluku koja će biti donesena, međutim, već smo jasno kazali da je prerano za promjene”, rekao je ministar zdravlja Matt Hancock za BBC. „Premda se krivulja i zaraženih i umrlih izravnava, još nije počela padati. I mislim da je još previsoka”, dodao je.

Image
Foto: Monica Wells / Alamy / Alamy / Profimedia

Žena u Zadru (28) širila lažne vijesti o koronavirusu

10:56 - Zadarska policija prekršajno je prijavila 28-godišnjakinju tereteći je da je preko društvenih mreža širila lažne vijesti o opasnosti od zaraze te oboljelima od koronavirusa. Protiv nje je podnesen optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira - izmišljanje ili širenje lažnih vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana, stoji u priopćenju.


Broj zaraženih koronavirusom u Rusiji povećao se za 3448

10:34 - Rusija je danas potvrdila 3448 novih koronavirusnih infekcija, čime je službeni broj slučajeva u toj zemlji narastao na 27.278, a zabilježen je i najnoviji jednodnevni rekord u novim slučajevima. Preminule su 232 osobe zaražene virusom, javlja The Moscow Times.


Nema novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

10:27 - U Primorsko-goranskoj županiji četvrti dan zaredom nema novozaraženih koronavirusom.

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina obišao je bazu Civilne zaštite na Kikovici

Za cjepivo i za slabljenje koronavirusa trebat će vrijeme

10:23 - Globalna zdravstvena kriza izazvana koronavirusom bit će okončana pronalaskom cjepiva ili slabljenjem i povlačenjem virusa, no moguće je da će za to trebati dosta vremena, ocijenio je jedan od vodećih hrvatskih infektologa Vladimir Krajinović. U intrevjuu kojega je danas objavio sarajevski "Dnevni avaz" Krajinović, koji kao infektolog radi na zagrebačkoj klinici „Dr. Fran Mihaljević“, kazao je kako je zadovoljan činjenicom da je traganje za cjepivom u fazi u kojoj se ono već tretira na ljudima, no predviđa kako će biti potrebno puno vremena da se proizvedu količine potrebne za zaštitu ogromnog broja ljudi.


315 umrlih u Njemačkoj

10:04 - U Njemačkoj je u protekla 24 sata preminulo 315 osoba, a ukupan broj zaraženih je 130.450. Nijemci bilježe 2900 slučajeva zaraze više nego u proteklom danu, objavio je jutros Institut Robert Koch.


O koronavirusu na sjednici Vlade RH

9:55 - Sjednica Vlade RH. Uz informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Hrvatskoj te o aktivnostima Stožera civilne zaštite, na dnevnom redu su i prijedlozi dopuna Zakona o strancima i Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji (11 sati, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatske bratske zajednice 4).


U Istri je dvoje novozaraženih

9:45 - Nakon šest dana bez novozaraženih, od posljednjih 57 uzoraka brisa s istarskog područja, dva su se pokazala kao pozitivna na koronavirus, izvijestio je danas Stožer civilne zaštite istarske županije. Radi se o osobama u samoizolaciji, iz bliskog kontakta s pozitivnom osobom, javlja Glas Istre.


Poljska uskoro počinje s ublažavanjem mjera

9:37 - Poljska će ponovno otvoriti parkove i šume od ponedjeljka a potom će revidirati pravila o broju kupaca u dućanima, u početnim koracima kojima želi ublažiti mjere uvedene zbog koronavirusa, rekao je danas ministar državne imovine Jacek Sasin. "Konačna odluka bit će donesena danas. Mislim da prvo, počevši od ponedjeljka, možemo očekivati otvaranje šuma i zelenih površina", rekao je Sasin za radio RMF. Sasin je također rekao da je prerano razgovarati o otvaranju škola.

Image
Foto: Alexey Vitvitsky / Sputnik / Profimedia

Ispred parlamenta u Varšavi, aktivisti sa zaštitnim maskama na licima usred pandemije koronavirusa prosvjeduju protiv prijedloga potpuno zabrane pobačaja i kriminalizacije seksualnog obrazovanja u Poljskoj

Češke agencije predlažu koridore za nezaražene turiste

9:35 - Udruga čeških agencija predlaže stvaranje posebnih zračnih i cestovnih koridora za zdrave turiste koji ne bi morali u 14-dnevni samoizolaciju, piše danas Jutarnji list, navodeći kako je "našim najvjernijim gostima" Hrvatska epidemiološki sigurna.


U Virovitičko-podravskoj županiji bez zaraženih 15 dan zaredom

9:33 - 15 dan zaredom u Virovitičko-podravskoj županiji nema novozaraženih, objavio je danas stožer. "Iako smo petnaesti dan bez novo oboljelih od bolesti COVID 19, vama, dragi naši stanovnici Virovitičko-podravske županije, ne petnaest, već STO PUTA hvala jer se držite sigurnosnih i epidemioloških mjera. Svi uzorci predani u zadnja 24 sata, bili su negativni na COVID 19, a područje naše županije i nadalje bilježi dvoje oboljelih supružnika koji više niti nemaju simptome koronavirusa, no još nekoliko dana trebaju biti u samoizolaciji (ukupno je do sada testirano 158 osoba, od čega je njih 156 bilo negativno)", rekli su, prenosi N1.


Svijet se nalazi pred ključnom prekretnicom

9:21 - Očekuje se da će vlada Velike Britanije danas produžiti "zaključavanje" zemlje za još tri tjedna, jer broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u toj zemlji i dalje raste. To dolazi uslijed ponovnih upozorenja da je još uvijek prerano započeti s ublažavanjem globalnih ograničenja u borbi protiv pandemije. Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je zemlje koje ublažavaju mjere da to učine u dvotjednim fazama, kako bi se izbjegla pojava drugog vala. WHO je rekao da se svijet nalazi pred "ključnom prekretnicom", javlja The Indepnendent.

Image
Foto: Gill Allen / Shutterstock Editorial / Profimedia

Obiteljska ubojstva u Britaniji su se udvostručila tijekom karantene

9:13 - Čini se da su se u Ujedinjenom Kraljevstvu nasilna obiteljska ubojstva više nego udvostručila za vrijeme karantene uvedene zbog koronavirusa. Karen Ingala Smith, koja je pratila broj žena koje su ubili muškarci tijekom godišnjeg popisa stanovništva zbog femicida u Velikoj Britaniji, identificirala je najmanje 16 slučajeva obiteljskih ubojstava koja su se dogodila između 23. ožujka i 12. travnja. Rekla je da je broj žena koje su ubili muškarci tijekom prva tri tjedna zatvaranja vlade najveći broj u najmanje 11 godina, javlja The Independent.


Beba i majka zaražene koronavirusom prebačene u beogradsku bolnicu

9:05 - Tijekom noći, majka i beba stara 15 dana iz Kosovske Mitrovice prebačene su u KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu nakon što je potvrđeno da su zaražene koronavirusom, javlja RTS. Beba i majka imaju blažu kliničku sliku i nisu životno ugrožene.


Afroamerički pastori pozivaju na jednak tretman za crnce

8:43 - Gotovo desetak afroameričkih pastora od Philadelphie do Los Angelesa uputilo je "moralni apel" administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog "alarmantnog broja smrti" od Covid-19 u crnim zajednicama. Testiranje, liječenje i zaštitna oprema moraju biti jednako raspoređeni i lako dostupni crnim i siromašnim zajednicama, te zdravstvenim radnicima, zatvorima i skloništima, rekli su pastori na virtualnoj konferenciji za novinare u srijedu. "Crni i smeđi ljudi najmanje se testiraju, ali najviše umiru", rekao je vlč. Dr. Frederick Douglass Haynes III, pastor u Dallasu. "Apeliramo na savezno i državno vodstvo da daju prioritet liječenju čovječanstva nad ponovnim pokretanjem ekonomije", javlja CNN.


Više od 600 francuskih mornara pozitivo je na koronavirus

8:30 - Više od 600 mornara iz pomorske skupine francuskog vodećeg nosača aviona Charles de Gaulle pozitivno je na koronavirus, objavilo je u srijedu državno Ministarstvo oružanih snaga. Prema izjavi, 668 članova posade pozitivno je na koronavirus. Ispitano je ukupno 1767 mornara s Charles de Gaullea i njegovih pratećih plovila. Većina ispitanih bila je na brodu. 31 član posade hospitaliziran je u vojnoj bolnici St. Anne u Toulonu, u Francuskoj, a jedan član posade se nalazi na intenzivnoj njezi. I Charles de Gaulle, kao i prateći ratni brod, Chevalier Paul, stigli su u Toulon u nedjelju, nakon što je na brodu potvrđeno početnih 50 slučajeva.

Image
Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Hand out photo dated April 12, 2020 of the Charles de Gaulle aircraft carrier being disinfected in Toulon, France. A third of the nearly 2,000 sailors who were aboard France's aircraft carrier and support craft when a coronavirus outbreak occurred at sea have tested positive for the virus, the defence ministry said on Wednesday. With two-thirds of test results in, 668 sailors from the Charles-de-Gaulle and escort vessels in its battle group are confirmed to have the virus, it said. Thirty-one were being treated in hospital, and one was in intensive care, a ministry statement said., Image: 514013141, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

SAD istražuje mogućnost da je koronavirus potekao iz kineskog laboratorija

8:23 - Dužnosnici američke obavještajne službe i nacionalne sigurnosti kažu da vlada Sjedinjenih Država proučava mogućnost da novi koronavirus potječe iz kineskog laboratorija, a ne s "mokre" tržnice, tvrdi više izvora upoznatih s temom koji upozoravaju da je prerano za donošenje bilo kakvih zaključaka, javlja CNN. Teorija je jedna od mnogih koje istražuju istraživači dok pokušavaju utvrditi podrijetlo koronavirusa koji je uzrokovao pandemiju i ubio stotine tisuća ljudi. SAD ne vjeruju da je virus povezan s istraživanjem biološkog oružja, a dužnosnici su primijetili da obavještajna zajednica također istražuje niz drugih teorija o podrijetlu virusa, što je uobičajeno za tako velike događaje, navodi obavještajni izvor.


U Istri više zabrinuti za ekonomske posljedice koronavirusa

8:13 - Stanovnici Istre su više zabrinuti zbog ekonomskih, nego zdravstvenih posljedica krize uzrokovane koronavirusom. Njih 76 posto se o novostima širenja i utjecaja zaraze informira putem televizije, preko 60 posto smatra da se u Istri poštuju sve preventivne mjere ograničenja, a većina je zadovoljna i s reakcijom lokalne vlasti na ovu izvanrednu situaciju. Rezultati su to istraživanja o utjecaju koronavirusa na svakodnevni život i navike stanovništva u Istri, koje je proveo pulski centar za istraživanje tržišta i javnog mnijenja Modus Operandi, prenosi Glas Istre.


Trump: 'Vrhunac epidemije prolazi, najavio smjernice za otvaranje ekonomije'

8:06 - Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da su Sjedinjene Države najvjerojatnije "prošle vrh" u broju novozaraženih i da će u četvrtak iznijeti smjernice za pokretanje gospodarstva. "Bitka se nastavlja ali podaci govore da smo u cijeloj zemlji prošli vrh u broju novozaraženih", rekao je američki predsjednik na dnevnoj tiskovnoj konferenciji. Rekao je da mu "pomaci koji ulijevaju nadu" omogućuju da u četvrtak iznese smjernice za ponovno pokretanje gospodarstva.

Image
Foto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

US President Donald J. Trump takes questions during the Coronavirus Task Force briefing on the COVID-19 pandemic in the Rose Garden at the White House in Washington, DC, USA, 15. Trump Remarks During a Meeting with Healthcare Executives, Washington, District of Columbia, USA - 15 Apr 2020, Image: 513991204, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

SAD je u srijedu zabilježio još jedan crni rekord s novih gotovo 2.600 umrlih od novog koronavirusa u 24 sata, što je najveći broj umrlih u jednom danu u nekoj zemlji svijeta, pokazuje izračun sveučilišta Johnsa Hopkinsa. SAD oplakuje 2.569 umrlih od utorka u 20.30 sati po mjesnom vremenu do srijede u isto vrijeme, pokazuju brojevi sveučilišta koji se neprestano osvježavaju. Time se broj umrlih u SAD-u popeo na 28.326. SAD je zemlja svijeta koja je najgore stradala u pandemiji. Ta je zemlja od kraja ožujka zabilježila najveći broj službeno potvrđenih slučajeva zaraze, s više od 637.000 dijagnosticiranih slučajeva.


Zračne luke u ožujku bilježe 'korona-pad' prometa veći od 50 posto

7:58 - Zračne luke u Hrvatskoj su u ožujku već "dobro" osjetile negativni utjecaj pandemije koronavirusa s više od 50-postotnim padom broja putnika i operacija zrakoplova u odnosu na isti mjesec 2019., pokazuju statistički podaci o prometu na internetskim stranicama tih luka. Uslijed gotovo potpunog prestanka aktivnosti turističke i industrije putovanja te ukupno kretanja ljudi i roba u ožujku je u zračnim lukama došlo do znatnijeg 'koronapada' prometa u odnosu i na veljaču 2020. i na ožujak 2019. Najveća zračna luka u Hrvatskoj, u Zagrebu, ožujak je, po podacima s njihovog weba, završila sa nešto malo više od 97 tisuća putnika, što je 58,3 posto manje nego u istom mjesecu 2019. Za oko tisuću, na 2.310, u zagrebačkoj je zračnoj luci smanjen i broj letova, dok je tereta bilo za oko 130 tona manje ili 829 tona.

Image
Foto: Darko Tomas/CROPIX/POOL/PIXSELL

04.04.2020., Medjunarodna zracna luka Zagreb - Franjo Tudjman, Zagreb - Hrvatski drzavljani stigli su izvanrednim komercijalnim repatrijacijskim letovima Croatia Airlinesa iz Portugala, Spanjolske, Italije i Svedske u Zagreb. Croatia Airlines, u koordinaciji s hrvatskom vladom, poslao je zrakoplov Bombardier Q400 koji oko 20 sati sletio u Zagreb.

Liječnici misle da respirator nekima šteti

7:39 - Liječnici od Italije do Sjedinjenih Država nekoliko zadnjih tjedana raspravljaju o tome kada je pravi trenutak da teško oboljele pacijente od covida-19 stave na respirator. Riječ je o jednom od aktualnih pitanja koje sada nije ništa manje važno od rasprave o učinkovitosti hidroksiklorokina, rekao je američki liječnik za agenciju AFP. U jeku pandemije studije su nedostatne i nemoguće je znati bi li osobe koje su stavljene na respirator svejedno umrle zbog težine njihova stanja. Međutim, brojni liječnici konstatirali su da se stanje dijela oboljelih od covida-19 rapidno pogoršalo nakon intubacije i stavljanja na respirator, zbog čega već nekoliko tjedana američke bolnice odgađaju taj postupak iako je, u strahu od nestašice, američka vlada nedavno naručila više od 130.000 tih strojeva za disanje.


Slabi podaci iz gospodarstva i kompanija pritisnuli Wall Street

6:55 - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica znatno pale jer su slabiji nego što se očekivalo makroekonomski pokazatelji i poslovni rezultati kompanija izazvali strahovanja da bi gospodarske štete od koronakrize mogle biti i veće nego što se procjenjivalo.


Borba s koronavirusom donijela izbornu pobjedu vladajućoj južnokorejskoj stranci

6:50 - Vladajuća stranka južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina osvojila je apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima, pokazali su u četvrtak objavljeni rezultati, odražavajući podršku građana strategiji borbe protiv pandemije koronavirusa. Vladajući progresivni blok na čelu s Demokratskom strankom osvojio je 180 od ukupno 300 zastupničkih mjesta, 60 više no što je imao u dosadašnjem sazivu parlamenta, objavilo je državno izborno povjerenstvo.

Image
Foto: Simon Shin/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

People wearing face masks as a preventive measure against the spread of coronavirus queue at polling station to vote for their leaders during the Parliamentary elections. South Korea hold their Parliamentary elections today and it will be on record as the first country to hold national elections amid the coronavirus pandemic. Parliamentary elections in Uiwang-si, South Korea - 15 Apr 2020, Image: 513922450, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Zaražena beba iz starosjedilačkog plemena u Amazoniji

6:48 - Testiranje dvomjesečne bebe iz starosjedilačkog plemena Warao koje je iz Venezuele izbjeglo u Brazil pokazalo je da je pozitivna na novi koronavirus, objavio je u srijedu ured gradonačelnika brazilskog grada Manausa. Pripadnici plemena Warao počeli su pristizati u Brazil 2018. godine u bijegu od ekonomske krize u Venezueli gdje su živjeli na području delte rijeke Orinocco. U skloništima u Manausu, glavnom gradu brazilske savezne države Amazonas, danas ih živi šestotinjak. Socijalni radnici koji su selili obitelji u nove objekte kako bi izbjegli prenapučenost u vrijeme epidemije koronavirusa utvrdili su da je dvomjesečna beba prehlađena te su je prije 12 dana zajedno s majkom odveli u bolnicu. Testovi su u ponedjeljak pokazali da je pozitivna na koronavirus. Nije poznato kako se beba zarazila virusom, stoji u priopćenju ureda gradonačelnika Manausa. Otac je izoliran, a ostali su pripadnici plemena Warao pod nadzorom, dodaje se.


Poljska vladajuća stranka želi produljiti mandat predsjednika zbog koronakrize

6:47 - Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) predložila je izmjenu ustava kako bi se mandat predsjednika Andrzeja Dude produljio za dvije godine zbog prijetnji koje donosi pandemija koronavirusa. Ustav određuje da predsjednički mandat traje pet godina a prema prijedlogu zakona koji je u srijedu upućen u parlament bio bi produljen na sedam godina dok bi predsjednički izbori zakazani za 10. svibnja bili nevažeći. "Aktualna prijetnja javnoj sigurnosti i njezine očekivane posljedice opravdavaju... izmjenu ustava za vrijeme (predsjedničkog) mandata", napisali su parlamentarni zastupnici u nacrtu zakona koji potpisuju visoki dužnosnici PiS-a. Glasnogovornik stranke nije želio odmah komentirati prijedlog o izmjeni ustava.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo