"Hrpa podataka je prisutna koja se razmjenjuje između različitih institucija, između laboratorija, između zavoda, šalje se Europskoj agenciji za sigurnost hrane, Europskoj komisiji, na tjednoj, na dnevnoj, na godišnjoj, na mjesečnoj razini i onda kada dođe do situacije da nešto nije u redu, onda stanemo i ne znamo što sada dalje, kome smo šta poslali, jesmo li poslali, jesmo li postupili. Mislimo da je to recimo jedan krvotok koji bi možda trebali rehabilitirati", kazala je, kako prenosi N1, Andrea Gross Bošković iz Agencije za hranu.
"Broj epidemija uzrokovanih salmonelom je u padu"
Krunoslav Capak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo naglasio je kako je situacija u Hrvatskoj, što se tiče bolesti koje se prenose hranom, prilično slična zemljama Europske unije.
"Trend epidemija je stabilan, broj samoneloza pada, a isto tako i broj epidemija uzrokovanih salmonelom", kazao je Capak.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić smatra da sustav, kada je riječ o sigurnosti hrane, nema velikih slabosti.
"Uvijek je napomena da na određene stvari možemo brže reagirati i bolje reagirati tako da, kada bi u jednoj riječi išao reći, onda bi bilo otprilike - opreza nikad dosta, uvijek možemo popraviti neke stvari, ali u ovome trenutku Hrvatska nacija nema niti jedan razlog za ozbiljniju zabrinutost uz globalnu zabrinutost", kazao je Kujundžić.
"Hrvatsko meso je pod maksimalno rigoroznim kontrolama"
Na tematskoj sjednici dvaju odbora bio je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
"Ono meso koje je hrvatsko, apsolutno je zdravstveno ispravno, iznimne kvalitete i pod maksimalno rigoroznim kontrolama. Ono meso koje dolazi u Hrvatsku kad govorimo o segmentu mesa, vjerujemo dobrim dijelom papirima, što je logično s obzirom da smo na zajedničkom tržištu, ali činjenica je da očito neke stvari moramo pojačati", kazao je Tolušić.