KULE BJELOKOSNE / Dvije važne javne zgrade pretvorio je u privatne bunkere. Od koga se ban Plenković skriva i od čega strahuje?

Image
Foto: Ziga Zivulovic jr./PIXSELL

Umjesto otvorenog Markova trga, pristupačne i otvorene demokratske vlade, parlamenta i Ustavnog suda, umjesto Nacionalne i sveučilišne knjižnice, čiju smo gradnju financirali desetljećima da bude na korist cijeloj zajednici, mi smo dobili dva skupocjena bunkera s parkiralištima za bana i poslušnu bansku svitu

28.9.2023.
6:59
Ziga Zivulovic jr./PIXSELL
VOYO logo

S približavanjem izbora, vladajući ubrzano sužavaju prostor političkih, građanskih i medijskih/novinarskih sloboda, a posljednji u nizu poteza je uvođenja novog kaznenog djela u Kazneni zakon, koje se odnosi na neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje koje se tiče sudionika postupka. Ukratko, žele zaustaviti neugodno curenje informacija od javnog interesa iz protukorupcijskih slučajeva, kojima su mahom zahvaćeni pripadnici vladajuće nomenklature, odnosno sam premijer Andrej Plenković.

Uostalom, on je i zatražio uvođenje tog kaznenog djela početkom ove godine, nakon što su objavljeni transkripti razgovora u slučaju Josipe Rimac, u kojima su spomenuti visoki dužnosnici vladajuće stranke i onaj famozni AP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakve situacije da nam netko stvari iz spisa nekontrolirano, namjerno, politički, selektirano, aranžirano ide van, čine političke probleme i cure, to se neće dogoditi jer će to biti kazneno djelo", poručio je tada Plenković. I evo ga, upravo ispunjava još jedno obećanje koje ne koristi općoj javnosti, ali koristi njemu, njegovoj stranci i koalicijskim partnerima.

'Poželite li prosvjedovati...'

Od prošlih izbora uspio je, između ostaloga, rasturiti DORH, USKOK i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, zakonski je dodatno obeshrabrio zviždače umjesto da ih se zaštiti, sačuvao je prevarantske popise birača na kojima je gotovo pola milijuna viška ljudi i nakaradne izborne jedinice, sad kazneno zabranjuje i curenje podataka iz istražnih spisa, a Banske dvore i Markov trg, ali i kongresni centar NSK pretvorio je u kule bjelokosne okružene jakim policijskim snagama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poželite li prosvjedovati protiv odluka vlade pred zgradama u kojima vlada boravi/zasjeda, što je normalno u svim demokratskim društvima, u Hrvatskoj to nećete moći učiniti. Odnosno možete to činiti rijetko i u krajnje ograničenom opsegu na Markovom trgu - na 400 metara kvadratnih, podalje od Banskih dvora, Hrvatskog sabora i Ustavnog suda. Zatvoreni Trg Sv. Marka na simboličkoj razini posve jasno ukazuje koliku razinu političkih sloboda (ne)uživaju građani Hrvatske.

Image
Jeste li osjetili popuste? /

Sarkastična Zagrepčanka razotkrila Plenkovićeve prave namjere: 'Treba nas kupiti nečim da se zna za koga se treba glasati'

Image
Jeste li osjetili popuste? /

Sarkastična Zagrepčanka razotkrila Plenkovićeve prave namjere: 'Treba nas kupiti nečim da se zna za koga se treba glasati'

Poželite li prosvjedovati pred zgradom NSK dok u njoj zasjeda Vlada, dočekat će vas i udaljiti interventna policija, čemu smo svjedočili u srpnju ove godine tijekom mirne prosvjedne šetnje pravosudnih službenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako sad, umjesto jedne kule bjelokosne, ban Plenković ima čak dvije, a da mi blage veze nemamo zašto je Markov trg i dalje zatvoren za javnost niti zašto se sjednice vlade još uvijek održavaju u NSK, umjesto da se taj prostor, sukladno odluci Plenkovićeve vlade iz 2018., u cijelosti prepustiti NSK i Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu (HNK), kako bi se isti koristio u kulturne i znanstvene svrhe. Nemamo pojma koliko to košta, ne znamo zašto je Plenković okupirao kongresni centar NSK i nakon što je završeno predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, nakon što je prošla pandemija koronavirusa, a potresi potonuli u zaborav.

Zašto Banski dvori više nisu prikladni za održavanje sjednica vlade, ali jesu za održavanje sastanaka vladajuće koalicije ili užeg kabineta? Ako je zgrada nesigurna, zašto Plenković uopće u njoj boravi? Zašto vlada još uvijek zasjeda u NSK koji zapravo treba biti na korist kulturnoj i znanstvenoj zajednici, odnosno cijelom društvu? Koliko održavanje sjednica u NSK, koliko plaćamo zaštićeni prijevoz premijera i pratećeg osoblja iz Banskih dvora u NSK i natrag? Koliko košta specijalno osiguranje oko NSK, koliko košta specijalno osiguranje Banskih dvora? Tko to uopće plaća? I zašto uopće premijer i dalje treba boraviti u policijskim utvrdama kad mu nitko i ništa ne prijeti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Od koga se ban Plenković skriva?'

Možda se hirovitom premijeru više naprosto ne sviđa uređenje Banskih dvora iz 2019. godine, kad je na novi konferencijski stol, dvanaest konferencijskih stolica, fotelje, polufotelje, dvosjed, dva stolića, stolne lampe, tepih, zavjese, stalke za zastave, itd., potrošeno čak 680.000 kuna. Sve je tad moralo biti po 'špagi' - od boje i strukture tekstila presvlake fotelja do sastava tepiha koji je morao biti ručno vezen i imati sastav 50 posto vune i 50 posto svile. Bijele zavjese morale su imati trostruki nabor i biti od visokokvalitetne voile tkanine, gustoće od 80 do 90 grama po metru četvornome.

Valjda mu je udobnije u polutami kongresnog centra NSK, čije smo uređenje onomad platili gotovo 100 milijuna kuna. Tad je kupljeno 50 kožnih stolaca koji koštaju 3140 eura po komadu (tvrdili su da su plaćeni „samo“ 1160 eura po komadu, ali su ugovor zaštitili tajnošću pa nije bilo moguće provjeriti stvarnu cijenu). Riječ je o stolcima Eames Aluminium Managementa, čiji originalni dizajn potječe iz 1958. godina te predstavlja jedno od remek-djela dizajna i proizvodnje. Preuređenje interijera kongresnog centra za Plenkovićeve potrebe platila je NSK i to više od ondašnjih milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu je proljetos propala postpotresna obnova Banskih dvora od bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a, pa ćemo zahvaljujući tako sposobnoj vladi neku novu obnovu sjedišta vlade platiti vlastitim sredstvima. U tri godine Plenkovićeva vlada nije bila u stanju potrošiti poklonjenih 20 milijuna eura za obnovu Banskih dvora. Da, lakše im je bilo propustiti sredstva čija se potrošnja strogo kontrolira nego nekontrolirano zagrabiti u džepove hrvatskih građana.

Umjesto otvorenog Markova trga, pristupačne i otvorene demokratske vlade, parlamenta i Ustavnog suda, umjesto Nacionalne i sveučilišne knjižnice, čiju smo gradnju financirali desetljećima da bude na korist cijeloj zajednici, mi smo dobili dva skupocjena bunkera s parkiralištima za bana i poslušnu bansku svitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od koga se ban Plenković skriva i od čega strahuje?

POGLEDAJTE VIDEO: Smjenu šefa HEP- a traže i koalicijski partneri: 'Nema načina da tog Plenkovića prisilimo da sluša glas naroda'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču