Jeste li osjetili popuste? / Sarkastična Zagrepčanka razotkrila Plenkovićeve prave namjere: 'Treba nas kupiti nečim da se zna za koga se treba glasati'

Mali trgovci u pregovorima s Vladom nisu sudjelovali, iako ih je 600

24.9.2023.
21:41
VOYO logo

Na policama trgovina nova oznaka za snižene i zamrznute cijene. U vladinom paketu zamrznute su cijene 30 proizvoda koji se najčešće kupuju. Najveća razlika vidi se na tjestenini, ulju, riži i WC papiru. Da je i to korak naprijed smatra predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever koji za RTL kaže:

"Nedvojbeno je da su neke cijene padale, isto tako postoje neki artikli koji su već sada po nižim cijenama od tih i koji su možda i bili, ali činjenica je da barem neće smjeti rasti cijene tim artiklima. Ima prostora sasvim sigurno s obzirom na izdašne zarade da se te cijene i dalje spuštaju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što god da se snizi dobro je za nas penzionere.", kaže Mile Bobić.

"Treba nas kupiti nečim da se zna za koga se treba glasati", sarkastična je Hedviga Kuzman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidio sam da je riža jeftinija, neko povrće, higijenske potrepštine, što je svakako pohvalno", kaže Antun Galović.

Image
Trošimo više, a kupujemo jeftinije /

Velika usporedba cijena sniženih proizvoda: Pogledajte koliko sada dobivamo za svoj novac

Image
Trošimo više, a kupujemo jeftinije /

Velika usporedba cijena sniženih proizvoda: Pogledajte koliko sada dobivamo za svoj novac

Nabavna cijena veća od zamrznute

Prvi dan zamrznutih cijena neke trgovine imale su naljepnice, druge nisu. Međutim, one i nisu obavezne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nismo dobili dovoljnu količinu tih markica, tako da se svaki trgovac snalazi. Ja sam riješio to tako da sam ih kopirao u kopiraoni i stavio ispod proizvoda.", rekao je za RTL Mirko Budimir, potpredsjednik izvršnog odbora HUP-Udruge trgovina.

Malim trgovcima to nije najmanji problem. U pregovorima s Vladom nisu sudjelovali, iako ih je 600. Upozoravaju i da je nabavna cijena nekih proizvoda veća od one koju je zamrznula Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riže su u nabavi preskupe, limun kvalitetan je u nabavi preskup. Ako će tako biti, morat će ta roba nestati.", upozorio je vlasnik trgovine Marin Perak. Slično govori i vlasnica trgovine Melita Husnik: "Evo ja sam neki dan kupila pasiranu rajčicu za 1,15, a sad je moram prodavati za 1,09. Manje nego što sam je nabavila. Ista stvar i s jajima."

Pa su kvalitetniji proizvodi gotovo nestali s polica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamo gdje ostvarujem višu maržu ili proizvod koji mi se više prodaje ili na kojem ne ostvarujem maržu – imam ga pravo ne prodavati", objašnjava Slobodan Školnik, stručnjak za maloprodaju.

Cijene bi mogle rasti?

"Imamo najavu određenog dijela dobavljača, njih 8 koji su od 1.10. poslali novi cjenik trgovcima za podizanje cijena", najavio je Oliver Vuletić, predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A oni koji još nisu podigli cijene, mogli bi uskoro, istaknuo je Stjepan Roglić, potpredsjednik Nadzornog odbora Orbico grupe: "Dio dobavljača će to napraviti iza Nove godine, a dio pred iduću turističku sezonu. U svakom slučaju ta poskupljenja nisu nikad bila u najavi veća od 10 posto."

U posljednje dvije godine cijena hrane skočila je 30 posto. Jedino što preostaje je, tražiti jeftinije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo