DVA PROSVJEDA U ZAGREBU: / 'Muškarci su nam feminizirani pa tko može biti protiv vojske? To su klaunovi i ostaci jugorežima'

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
11.2.2017.
12:36
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Sudionici prosvjeda protiv vojnog roka, koji je organizirala Radnička fronta, tražili su 'ulaganje u obrazovanje, a ne u ratovanje' izvikujući "Gradite tvornice, a ne kasarne". Želimo društvo koje će ulagati u obrazovanje, znanost, kulturu i zdravstvo, a ne u avione, helikoptere, tenkove, šatore koji čak nisu ni hrvatske proizvodnje, jer su oni koji vladaju i proizvodnju uništili, poručili su.

Ne žele ginuti za političare

Na transparentima se moglo pročitati "Radnik, ne ratnik", "Topovsko meso ne hrani gladan narod", "Rat protiv militarizacije", "Šaljite svoju, a ne našu djecu u vojsku", "Djeca su anemična, cijela je država kratkovidna", a okupljeni su uz bubnjeve izvikivali "Rat je gotov", "Nećemo ginuti za tajkune i političare", "Nisam dijete Hrvatske nego oca i majke", "Društvu nije potrebna militarizacija, nego obrazovanje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručili su da traže bolje i pravednije društvo, društvo tolerancije i solidarnosti, a ne ohrabrivanje stvaranja klime kasarne i pripreme za druge sukobe. Radnici, ako rade, rade za crkavicu, za plaće koje kasne mjesecima, ljudi bježe iz Hrvatske i nužno je, poručili su prosvjednici, "oduprijeti se političkim elitama koje narod pokušavaju gurnuti u podjele sukobe, ako im se dozvoli i u ratove, gdje neće ginuti njihova djeca, nego mi i naša djeca."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi imamo svoje snove, nećemo rat, rekao je jedan mladić i dodao da bi mladi trebali putovati u Njemačku kao turisti, a ne "kao robovi".

Marko Milošević iz Radničke fronte rekao je da nitko ne želi u rat za interese geopolitičkih elita NATO saveza. Pravi neprijatelji nisu drugdje, nego među nama, oni se obećaju za ovu zemlju boriti do posljednje kapi krvi, ali ne svoje, žele osigurati sebi lagodan život, a većini strah, nesigurnost, siromaštvo i brutalno izrabljivanje, rekao je Milošević i istaknuo da ima djece invalida bez zdravstvenog osiguranja dok se političari i tajkuni vozaju u limuzinama, jahtama i helikopterima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skup potpore vojnom roku

Nasuprot njima, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja iz Đurđevca održan je skup potpore vojnom roku, koji je podržao i saborski zastupnik Željko Glasnović.

Image

Ondje je i saborski zastupnik Željko Glasnović, koji je na pitanje zašto je došao na taj skup ustvrdio da je "velikosrpski imperijalizam prijetnja hrvatskoj državi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne živimo u Diznilendu. Druga stvar je što Hrvatska ima obvezu prema NATO-u da digne vojni proračun do 2 posto. Imamo i mlade muškarce od 20 godina koji ne mogu 20 sklekova napraviti. Sve je više estrogena u vodi i muškarci su sve više feminizirani. Treba vojni rok", bio je rezolutan Glasnović.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Održani prosvjedi za i protiv obveznog vojnog roka

Image

Održani prosvjedi za i protiv obveznog vojnog roka

Upitan mogu li mladići za mjesec dana obuke steći potrebna znanja, Glasnović - koji je pet godina bio pripadnik kanadske vojske, potom godinu i pol proveo u Legiji stranaca, a na kraju sudjelovao u Domovinskom ratu, odgovorio je potvrdno.

"Mjesec dana nije upitno. Mogu se steći neka temeljna znanja poput rukovanja naoružanjem, prve pomoći, mjera sigurnosti, terenskih vještina...", kazao je te dodao da protiv služenja vojnog roka mogu biti "klaunovi, ostaci jugorežima, oni su prije pekli volove kada su išli u JNA i oni su protiv svega što je hrvatsko''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od prosvjednika poručuju da su u "vojsku otišli kao balavci, a vratili se kao muškarci".

Na mjestu održavanja prosvjeda jako je puno interventne policije jer se u blizini održava prosvjed Radničke fronte. Odvojeni su s dva kordona policije. Okupljeni s druge strane strane ceste uzvikuju da treba stati na kraj miliarizaciji te da Hrvatskoj treba samo profesionalna vojska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo