DUŽNICI POZVANI DA PODIGNU TUŽBE: / 'Širom se otvaraju vrata za gonjenje banaka, trebaju uplatiti 8 mlrd. kn kazni'

Image

Udruga Franak saznaje da je Ustavni sud donio odluku da neće ocjenjivati ustavnost pojedinih odredaba Zakona o potrošačkom kreditiranju, vezano za zahtjev Visokog prekršajnog suda za tu ocjenu.

27.5.2016.
11:08
VOYO logo

Nakon niza nepravomoćnih presuda kojima su prekršajni sudovi banke i njihove odgovorne osobe kaznili novčanim kaznama od 80.000 do 100.000 kuna po svakom pojedinačnom ugovoru odnosno predsjednike uprava od 10.000 do 12.000 kuna, a zbog toga što s korisnicima kredita nisu ugovorili fiksni dio kamate, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamata, nego su sve to samovoljno, jednostrano i pogrešno odredili, banke su se žalile na te presude Visokom prekršajnom sudu, posjećaju u Udruzi.

Visoki prekršajni sud zbog toga je zatražio od Ustavnoga suda ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba ZPK-a, čime se htio osigurati od potencijalnih zahtjeva za ocjenu ustavnosti nakon pravomoćnih presuda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UDRUGA FRANAK TUŽI I ZA KREDITE U EURIMA: ‘Deseci tisuća ljudi imaju pravo na povrat novca’

Odredbe zakona u skladu s Ustavom

Ustavni sud RH odlučio je kako nije potrebno ocjenjivati ustavnost tih odredaba, pošto su sve odredbe zakona u potpunosti u skladu s Ustavom RH, dok je samo kao točno vrijeme počinjenja prekršaja za koje su banke osuđene, odredio razdoblje nakon 1.travnja 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam milijardi kuna kazni

"Budući da je evidentno da banke nisu niti do 1. travnja 2014. ugovorile fiksni dio kamate sa preko 100.000 dužnika u potrošačkim kreditima, bez obzira na valutu, dakle, i u euro, i u kunskim, i u CHF kreditima, sada se širom otvaraju vrata za prekršajno gonjenje banaka na temelju kojeg bi banke trebale uplatiti najmanje osam milijardi kuna prekršajnih kazni u državni proračun (100.000 ugovora x 80.000 kn minimalne kazne = 8 milijardi kuna) te predsjednici Uprava banaka potencijalnih milijardu kuna kazni (100.000 x 10.000 = 1 milijarda)", navodi se priopćenju Franka.

Pozivaju sve dužnike, bez obzira na valutnu klauzulu, s kojima banke nisu ugovorile fiksni dio kamate, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamata, da podnesu optužni prijedlog protiv banke na prekršajnom sudu i to na temelju članka 26. stavka 1. podstavka 28. Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvesti porez na aktivu banaka

"Bit će to ujedno domoljubni čin koji će omogućiti da svatko od nas tko je oštećen neugovaranjem marže potencijalno napuni državni proračun s 80.000 kn, čime bi se itekako smanjio državni deficit", poručuju iz Udruge Franak.

Pozvali su institucije RH te državno odvjetništvo na pokretanje sveobuhvatnih prekršajnih postupaka protiv poslovnih banaka zbog nezakonitog poslovanja i nanošenja štete hrvatskim građanima, a Vladu RH i Hrvatski sabor da pokrenu postupak propisivanja poreza na aktivu banaka i tako si stvore podlogu za odgovor na bankarske ucjene arbitražom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UDRUGA FRANAK: /

'HNB brine samo o interesu banaka, tražimo ostavku guvernera Vujčića'

Image
UDRUGA FRANAK: /

'HNB brine samo o interesu banaka, tražimo ostavku guvernera Vujčića'

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo