strah od poplave /

Ogulin i Zadar strepe od nove kiše: pogledajte prognozu Dunje Mazzocco Drvar

Ogulin strepi, Zadar i okolica očekuju novu kišu - u RTL-u Danas nam je Dunja Mazzocco Drvar otkrila koliko kiše uistinu stiže na ova područja

18.9.2017.
18:49
VOYO logo

Ogulin strepi, Zadar i okolica očekuju novu kišu - u RTL-u Danas nam je Dunja Mazzocco Drvar otkrila koliko kiše uistinu stiže na ova područja.

Ako gledamo Hrvatsku u cjelini, past će manje kiše nego tijekom vikenda! Naime, ovoga puta najviše se kiše očekuje u Kvarnerskom zaljevu odnosno na području istočne Istre, Cresa i Krka, te oko Rijeke. Tu će pasti više od 50 litara po četvornom metru, lokalno i 80. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na trenutačno najugroženijem području Gorskoga kotara predviđa se oko 50 litara, no valja imati na umu da Ogulin ne ugrožava samo kiša koja padne na područje samoga grada, već i u okolici, posebno u sliv Dobre u kojem se očekuje nešto više oborina. 

Nova se kiša očekuje i u Zadru, za sada se čini da bi nevrijeme s jakom kišom moglo zahvatiti sjevernu Dalmaciju u ranim jutarnjim satima, pri čemu također može pasti pedesetak litara. Takva kiša sama po sebi i nije nešto osobito obilna, ali s obzirom na to da pada na područje koje je već natopljeno ili - još gore - poplavljeno, tada je situacija svakako alarmantna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50 litara po četvornom metru - što to zapravo znači?

Najlakše je to predočiti ako si zamislimo da gazimo kroz vodu. Jednostavno, litra kiše po četvornom metru zapravo je milimetar, a 10 litara centimetar. U posljednja četiri dana palo je 126 milimetara kiše što je napravilo bazen dubine 12,6 centimetara. Voda nam je, dakle, već do gležnja. 

Sutrašnja kiša podignut će razinu za još 5 centimetara, otprilike do lista.

Drugim riječima, ako vam je u nekom prostoru zaostala voda koja nema kamo oteći, možete računati da će se razina podignuti za još ovoliko. Tu, naravno, opet govorim samo o kiši koja padne direktno s neba, a ne i o vodi koja se još dodatno slijeva iz okoliša. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo