PROBLEMI PRAVOSUĐA /

Duhačeka riješili ekspresno, a imaju više od 40.000 neriješenih predmeta: 'Ne pamtim ništa slično'

Image
Foto: Filip Kos/Pixsell

U moru neriješenih slučajeva na prekršajnim sudovima u Hrvatskoj, dva su riješena vrlo brzo

18.9.2019.
15:45
Filip Kos/Pixsell
VOYO logo

Novinar GordanDuhaček našao se u središtu pozornosti nakon privođenja zbog objava na Twitteru, a način na koji se sve izvelo, kao i brzina donošenja same presude protiv njega ono je što upada u oko.

Naime, na zagrebačkom je Prekršajnom sudu Duhačeku 16. rujna određena kazna od 754 kune, odnosno 200 njemačkih maraka, i to zato što je u srpnju prošle godine na Twitteru iskoristio kraticu ACAB, koja na hrvatskom znači "svi su policajci gamad" (eng., All Cops Are Bastards).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije ni to sve. Već ga u četvrtak 19. rujna čeka presuda za drugu objavu na Twitteru, iz kolovoza ove godine. U njoj je na satiričan način obradio pjesmu "Vila Velebita" pa već dan poslije, 22. kolovoza, završio na razgovoru u policiji. Dakle, ni mjesec dana od objave, Prekršajni sud će donijeti presudu, drugu u tri dana za Duhačeka!

Tako nešto osudili su povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović, premijer Andrej Plenković zatražio je detaljno izvješće o cijelom slučaju, predsjednik Sabora Gordan Jandroković nazvao je cijelu situaciju nepotrebnom, oporbeni saborski zastupnici žestoko su kritizirali ne samo policiju i Vladu, već i hrvatsko pravosuđe... Čija je uloga zanimljiva u ovoj priči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer, kad ne bi bili poznati svi problemi hrvatskog pravosuđa, ova ažurnost u slučajevima vezanima za Gordana Duhačeka možda ne bi čudila. Ali, neka brojke kažu same za sebe kakva situacija vlada u Hrvatskoj. I to samo na prekršajnim sudovima!

"Na sudovima u Republici Hrvatskoj na dan 30. lipnja 2019. bilo je ukupno 41.810 neriješenih prekršajnih predmeta, i to: 5.446 na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu, 1.227 na Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Novom Zagrebu te 35.137 neriješenih prekršajnih predmeta na prekršajnim odjelima ostalih općinskih sudova u RH i na Općinskom prekršajnom sudu u Splitu", kazali su nam u Ministarstvu pravosuđa te naveli da je u prošloj godini prosječno trajanje jednog prekršajnog predmeta iznosilo 129 dana.

Ni ugledna odvjetnica Vesna Alaburić, inače stručnjakinja za medijsko pravo, ne pamti ovakvu praksu.

Image
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

"Ne sjećam se da se tako nešto ikada dogodilo u našoj zemlji", rekla je za Vijesti.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnila je i zašto smatra da se ovako nešto nije smjelo ni dogoditi.

"Smatram da novinar Duhaček ne smije biti kažnjen za prekršaj protiv javnog reda i mira zato što je na tvitu svoj osvrt na jedno postupanje zadarske policije popratio skraćenicom "ACAB" ili zato što je preinakama riječi pjesme "Vila Velebita" prokomentirao ispuštanje fekalija u Plitvička jezera. Osnovni je razlog što se Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira štite red i mir na ulicama, trgovima, stadionima, koncertnim dvoranama i drugim javnim mjestima, kao i mjestima uredovanja policajaca i drugih službenih osoba. Taj se zakon, naprosto, ne odnosi na sadržaje objavljene u medijima ili na društvenim mrežama i nitko ne bi smio biti kažnjen za prekršaj protiv javnog reda i mira zbog sadržaja objavljenih u medijima ili na društvenim mrežama", govori Alaburić pa nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugi se razlog odnosi na sadržaj Duhačekovih tvitova. Skraćenica "ACAB" nesumnjivo je uvredljiva, pa je opravdano postaviti pitanje granica uvredljivog komentiranja postupaka pojedinih državnih institucija, državnih službenika, političara ili javnih osoba. Ako se radi o temama od javnog interesa, ako postoji dostatna činjenična osnova za korištenje grubih kvalifikacija, ako se uvredljivi komentar odnosi na veću grupu ljudi koji nisu imenom identificirani, tada granice iznošenja uvredljivih vrijednosnih sudova gotovo ne postoje. Zato Duhaček ne bi smio trpiti nikakve štetne posljedice zbog skraćenice "ACAB" kojom je prokomentirao konkretno postupanje policijskih službenika."

U policiji se brane da je riječ o narušavanjunjihova ugleda, zbog čega su očito bili podosta pedantni kad se radilo o Gordanu Duhačeku. Prema Alaburić, ni to ih ne opravdava.

"Ugled policije ne štiti se u našem društvu na drugačiji način nego ugled drugih državnih službenika, institucija ili pojedinaca. Policijski službenici uživaju, i trebaju uživati, posebnu zaštitu kad ureduju. Bilo kakav verbalni ili fizički napad  kojim se policajac ometa ili provocira tijekom uredovanja podliježe sankcioniranju, kaznenom ili prekršajnom, ovisno o okolnostima. Policija, međutim, ni po jednom hrvatskom propisu ne uživa posebnu zaštitu ako netko u medijskim komentarima, tvitovima ili porukama na drugim društvenim mrežama iznese o policiji neki uvredljivi, omalovažavajući vrijednosni sud. U tom slučaju policija, kao i bilo koja druga državna institucija, može privatnom tužbom pokušati zaštiti svoj ugled. A u tom slučaju policija nema veća prava od bilo kojeg građanina ove zemlje."

Upravo zato Alaburić zaključuje da je cijeli slučaj povreda slobode izražavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato optužne prijedloge protiv Gordana Duhačeka, njegovo privođenje, sudski postupak koji je završen u jednome danu, a da se Duhačeku i njegovoj odvjetnici nije osiguralo ni minimalno razumnovrijeme za pripremu obrane smatram teškom povredom slobode izražavanja."

Ukoliko netko nakon svega smatra kako se ovdje ipak radilo o ažurnom pravosuđu, dovoljno govori činjenica da se novčane kazne još uvijek određuju u njemačkim markama, koje nisu u opticaju gotovo dva desetljeća jer ih je zamijenio euro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novčane kazne u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira (Narodne novine broj 5/90, 30/90, 47/90, 29/94) propisane su u protuvrijednosti domaće valute, a iskazane su u DEM-ima, pa se u presudama prilikom izricanja novčanih kazni, iste izriču i preračunavaju u kunama, a s obzirom na činjenicu da DEM-i više nisu platežno sredstvo", stoji u objašnjenju koje nam je ponudio Prekršajnog suda u Zagrebu.

Rezime, u skoro dva desetljeća nije se promijenio jedan tako naoko minorandetalj u Zakonu, što nameće samo po sebi zaključak da su u moru neriješenih slučajeva na prekršajnim sudovima u Hrvatskoj, oni Gordana Duhačeka ipak iznimka, a ne pravilo...

Image
Foto: Filip Kos/Pixsell
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo