stručnjak za sigurnost / Dugogodišnji policijski inspektor o pucnjavama u Zagrebu: 'Policija hoda napamet po mraku'

S tri pucnjave u niti dva tjedna, u Zagrebu je sve manje i sigurnosti i povjerenja

26.9.2018.
11:15
VOYO logo

Mirovna misija RTL Direkta kojom smo htjeli smiriti strasti između sukobljenih romskih obitelji izgleda da ne daje rezultat. Noćas je opet došlo do oružanog obračuna, ali ovog puta u zagrebačkoj Dubravi. Pucalo se na kuću obitelji.

To je već treći oružani obračun u zadnjih desetak dana, no sreća je što u svima njima nitko nije stradao. Usprkos tome, ovako učestale pucnjave na ulicama Zagreba ne pamte u zagrebačkoj policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policajci ponovno skupljaju čahure sa zagrebačkih ulica. Nakon Vukomerca i križanja na Vukovarskoj, treća pucnjava u 12 dana uznemirila je građane.

U utorak oko 2:30 u Zdenačkoj ulici u Dubravi tri metka ispaljena su na obiteljsku kuću. Jedan od metaka, ukućani kažu, prošao je na metar od četveromjesečnog djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tragovi metaka jasno su vidljivi, no tko je pucao na kuću romske obitelji Nikolić zasad nitko ne zna.

"Gospođa iz Heinzelove mi je rekla da si stavim kamere, da to nije skupo. Oni su mene pitali jesam li vidio tko je, nisam im mogao reći kada sam, normalno, spavao u 2:30. Kako bih ja to vidio? Kad je došla policija ja sam normalno izišao vani, a pucanj me samo probudio", ispričao je Alkatraz Nikolić na čiju se kuću pucalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U policiji (zasad) ne povezuju ovu pucnjavu s prošlotjednom kod autobusnog kolodvora, kao ni s rafalima u Vukomercu. Tri incidenta u samo 12 dana u Zagrebu se ne pamte, pa se podiže razina sigurnosti. S druge strane, šef policije i dalje tvrdi da nikakvoj panici nema mjesta.

"Onima koji brinu da se ne bi noćas nešto slično dogodilo poručujem da je Zagreb siguran grad, da je županija sigurna, da je stanje sigurnosti, kao što sam rekao, na području PU Zagrebačke dobro. Policija radi svoj posao, pojačane aktivnosti na pojedinim područjima Policijske uprave, i sve funkcionira", rekao je Marko Rašić, načelnik Policijske uprave zagrebačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istom tragu i ministar.

"Policija istražuje i, kao što vam je poznato, sve što se dosad dogodilo i što se događa, pa i ova recentna događanja u Zagrebu, vrlo brzo rješava", naglasio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, recentna događanja pokazuju da policija možda i ne drži određene dijelove grada pod kontrolom, kaže dugogodišnji policijski inspektor Marijan Kraljević King.

"Policija koja nema ulične doušnike, koja nema saznanja što se događa na cesti, koja nema patrolno-pozorničku službu, nazvali je kako god hoćete, bobiji ili vrag, ta policija hoda napamet po mraku i može zahvaliti bogu da se nije dogodilo nešto gore", zaključio je Marijan Kraljević King, stručnjak za sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećanje ophodnji, pa i postavljanje silnih kamera na škole, kaže King, nije najsretnije rješenje.

"Sutra će staviti bodljikavu žicu, toga ima po svijetu, ja sam u Južnoj Africi gledao sve bjelačke institucije su bile u žici. Vrlo sigurne, da, ali u žici. To ne bismo baš voljeli", dodaje stručnjak za sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A koje je onda rješenje i što bi se trebalo?

"Publika ne doživljava policajca kao svoju pomoć, u Londonu jedva čeka da dođe do onoga, a i on je užasno ljubazan, kaže 'gospodine, što mogu za vas učiniti'. Mislim da fali povjerenje i da pitanje koliko policija zna ovisi o tome koliko se policija otvorila građanstvu i koliko su građani sigurni da će nešto poduzeti", smatra King.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tri pucnjave u niti dva tjedna, u Zagrebu je sve manje i sigurnosti i povjerenja.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo