Cijela ekipa zaradila prekršajne prijave / Dubrovnik se sada 'križa', a slika nage žene u istoj crkvi objavljena 2008. nikome ne smeta?

Po kanonskom pravu, u crkva se ne može biti više vršiti bogoslužje dok se ne učini tzv. nadoknada. Zato će se sutra održati euharistijasko klanjanje, misa i blagoslov crkve

7.3.2018.
18:55
VOYO logo

Biskupija u Dubrovniku je na nogama zbog grudiju! Erotske fotografije za dokumentarni film "Boja golotinje", njemačka ekipa je snimala i u crkvi svetog Ignacija.

Cijela ekipa zaradila je prekršajne prijave, Biskupija sprema i tužbe. Zanimljivo, a slika nage žene u istoj crkvi objavljena 2008. godine nikome ne smeta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografije nage žene u crkvi svetog Ignacija u Dubrovniku - šokirale su Dubrovčane. U sklopu snimanja njemačkog dokumentarnog filma Boja golotinje tj. "Color nude", Beograđanka Vesna Knežević pozirala je naga na više lokacija, uz ostalo, i u crkvi na Jezuitima.  

"Mislim da se to skroz uklapa u crkveni milje, svuda na zidovima su freske i crtezi, skulpture potpuno eksplicitnog karaktera", izjavio je Stjepo Brbora, fotograf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovnik su odabrali zbog svjetlosti i povijesnog aspekta. I dok neki kažu da u javnosti nema mjesta za golotinju, sam model kaže da je riječ o umjetnosti. 
Dubrovčani se ne slažu. 

>> Zbog golotinje u crkvi reagirao i gradonačelnik: 'Dubrovačka biskupija bi trebala nadzirati vlastite prostore'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Biskup pokreće tužbu zbog nagih fotografija u dubrovačkoj crkvi: 'Oče, oprosti im jer ne znaju što čine!'

>> 'Ima li umjetnost granice? Da, pitala me studentica upravo tim riječima i zamolila da javno odgovorim što o tome mislim'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Beograđanka gola pozirala na Dubrovačkim zidinama i u crkvi: 'Malo smo šokirali turiste'

Filmaši iz Njemačke su odlučili u svom serijalu fotografija “Nude Cities” snimati nagu ženu u četiri grada - Rimu, Parizu, Beogradu i Dubrovniku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smisao je bio da se naprave erotske fotografije sa ženom koja ima preko 60 godina, poanta je bila oslobađanje", dodaje Brbora.

Obnažene grudi u Crkvi svetog Ignacija Dubrovačka biskupija osuđuje, te kažu - prekršajni postupak je već podnesen.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko nije pitao za dozvolu za ovo snimanje. Šokirani smo i sablaženi. Ozbiljno i oštro osuđujemo. Već smo podnijeli prekršajnu prijavu. I prema svim akterima, da što prije uklonimo ovu sablazan. Onemogućit ćemo objavljivanje ikakvih materijala koji su nastali", izjavio je don Hrvoje Katušić, generalni vikar Dubrovačke bsikupije

Iz Biskupije potvrđuju da nitko sigurno nije dao dozvolu za ovo snimanje, a ni za ono koje se dogodilo 2008. kada su Francuzi snimali golotinju - u istoj crkvi - na oltaru, što su na kraju i objavili u svojoj knjizi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi mislimo da nismo ništa uradili što nije prihvatljivo, crkva je javni prostor tamo nitko nije bio da je branio, sprečavao. Nismo nasilu radili ništa. Ljudi su ušetali kao i turisti svakodnevno koji fotografiraju", kazao je Stjepo Brbora, fotograf.

Po kanonskom pravu, u crkvi se ne može više vršiti bogoslužje dok se ne učini tzv. nadoknada. Zato će se sutra održati euharistijasko klanjanje, misa i blagoslov crkve. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo