Državni vrh nem posle sastanka o Kosovu

Konačna odluka Beograda očekuje se do utorka poslepodne

5.4.2013.
20:24
VOYO logo

Sastanak državnog vrha o ishodu pregovora sa Prištinom završen je, a Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić nisu nakon toga želi da daju izjave za javnost.

Beograd ima rok do utorka u 16h da saopšti svoju odluku - da li prihvata ili ne prihvata dogovor s Prištinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je održana i sednica Vlade na kojoj je premijer informisao ministre o situaciji. Za stolom nije bio prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, koji je odlučio da poslednje trenutke pred odluku provede u izolaciji, ali i u stalnom kontaktu sa Nikolićem i Dačićem.

Kako saznaje B92, predsednik i potpredsednik vlade najpre su satima razgovarali u Predsedništvu o mogućim rešenjima i najnovijim događajima, a zatim im se, nakon telefonskih razgovora i sednice Vlade u Nemanjinoj, pridružio i premijer Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je donela odluku o obrazovanju privremenih organa u opštinama Đakovica, Dečani, Klina, Prizren, Uroševac, Podujevo, Glogovac, Kačanik, Štimlje i Suva Reka.

Izvori iz državnog vrha saopštavaju da su i dalje u toku intenzivne diplomatske aktivnosti i da će trajati sve do saopštavanja odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savetnik predsednika Marko Đurić saopštio je jutros da će konačan stav biti donet na osnovu "detaljne procene šta su gubici u jednom, a šta u drugom slučaju".

- Potpuno je jasno da će u oba slučaja Srbija, nažalost, biti suočena sa velikim izazovima i gubicima - kaže Đurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On potvrđuje da se poslednja ponuda ne razlikuje od prethodne, u kojoj se ne pominju nikakve dodatne nadležnosti za srpsku zajednicu.

- U toku su snažne diplomatske aktivnosti koje Beograd preduzima posebno prema članicama EU sa ciljem da se na neki način relaksira veoma rigidan stav Ketrin Ešton prema Srbiji ako ne prihvati ono što je ponuđeno - rekao je danas predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruke stižu i iz EU i SAD i uglavnom se "izražava nada da će doći do dogovora Beograda i Prištine".

Izvestiteljka Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček kaže da se u suprotnom može "zatvoriti vremenski prozor Srbije za pristupne pregovore sa EU".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ambasador SAD Majkl Kirbi je uz reči da veruje u dogovor poručio i da "podržava i jednu i drugu stranu u napredovanju".

Kirbi se tokom dana sastao i s predsednikom Nikolićem, posle čega je saopšteno da su razmenili viđenja o briselskim pregovorima i aktuelnoj situaciji, kao i da je Nikolić izrazio nezadovoljstvo zbog ishoda pregovora, koje ujedno smatra "pregovorima o pristupanju EU".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na drugoj strani, kosovski premijer Hašim Tači je poručio da "bez sporazuma pobednika neće biti".

O poziciji Srbije govorio je i poslanik EP Andreas Melcer, koji kaže da ga neuspeh dijaloga ne iznenađuje, jer EU "ignoriše interese Srbije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A bez obzira na konačan ishod, Srbima na Kosovu je šef kancelarije za KiM Aleksandar Vulin poručio da će Srbija uvek insistirati na njihovoj bezbednosti.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo