DRŽAVNI TAJNIK OTKRIO ZAŠTO ZAKON O OBNOVI ZAGREBA NIJE U JAVNOJ RASPRAVI: / 'Grad je imao nekakve primjedbe...'

Image

Komentirajući nove primjedbe, Uhlir je ustvrdio je da "očito, to s Gradom Zagrebom ne ide jednostavno i lako", te da će još jednom trebati razgovarati.

14.5.2020.
12:42
VOYO logo

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir izjavio je u četvrtak da Zakon o obnovi Zagreba nije danas upućen u javnu raspravu zbog novih primjedbi koje je na nacrt zakona priložio Grad Zagreb.

"Zakon još nije krenuo u javnu raspravu. Zaprimili smo danas u prijepodnevnim satima dodatna mišljenja od Grada Zagreba, na koja se treba još posebno očitovati i s Gradom Zagrebom posebno razgovarati", kazao je Uhlir za N1 televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SDP PLANIRA TUŽBU ZA PONIŠTENJE ONLINE SJEDNICE ZAGREBAČKE SKUPŠTINE: /

'Takav vid sjednice ne postoji ni u poslovniku'

Image
SDP PLANIRA TUŽBU ZA PONIŠTENJE ONLINE SJEDNICE ZAGREBAČKE SKUPŠTINE: /

'Takav vid sjednice ne postoji ni u poslovniku'

Premijer Andrej Plenković jučer je najavio je će nacrt zakona krenuti u javnu raspravu danas do podneva u dogovoru svih resora koji su sudjelovali u njegovoj izradi, kao i u dogovoru s Gradom Zagrebom i predstavnicima brojnih udruga i struka.

Komentirajući nove primjedbe, Uhlir je ustvrdio je da "očito, to s Gradom Zagrebom ne ide jednostavno i lako", te da će još jednom trebati razgovarati. Najavio je kako će s predstavnicima Grada danas održati još jedan sastanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhlir je pojasnio je da prigovori idu u nekoliko smjerova - jedni su krucijalna pitanja, drugi su više tehnička pitanja.

Želi se otvoriti alternativni način prostornog planiranja

"U nekim elementima se opet pokušava ono što se pokušavalo napraviti s GUP-om, da se iskoristi ovaj zakon pa da se prostorno planiranje u Zagrebu drugačije uredi. Ima nekoliko elemenata koje Grad u kontinuitetu pokušava urediti drugačije nego što je u našem sustavu", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da primjedbe idu u smislu "otvaranja alternativnog načina prostornog planiranja u Zagrebu", a da se, s druge strane jače optereti stanovnike Zagreba.

Grad je predložio da se, u slučaju da građani nisu u stanju sudjelovati u obnovi, njihove nekretnine opterete hipotekom, kaže Uhlir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam koliko bi bilo dobro rješenje hipotekarno opterećenje građana, ali danas ćemo se još jednom sastati s predstavnicima Grada i pokušati naći rješenje za sadašnju situaciju", poručio je.

Stojak (HNS) izrazio nezadovoljstvo

Predsjednik zagrebačkog HNS-a i zastupnik u Gradskoj skupštini Tomislav Stojak izrazio je u četvrtak nezadovoljstvo što zakon o obnovi Zagreba nakon potresa neće biti donesen u ovom sazivu Sabora uz ocjenu da je sanacija štete i obnova domova važnija od raspuštanja Sabora i izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja osobno kao predsjednik zagrebačkog HNS-a nisam zadovoljan što zakon o obnovi Zagreba neće biti usvojen, očito je sada, u ovom sazivu Hrvatskog sabora. Mislim da smo svi kao država propustili veliku šansu da dobijemo dobar zakon koji će pomoći Zagrepčanima", izjavio je Stojak novinarima u Gradskoj skupštini, koja sjednicu nastavlja online.

Dodao je kako ima informacija da je bilo nekoliko verzija zakona koje su usklađene s većim dijelom stručne javnosti, koja je prihvatila dosta tih primjedaba izrečenih na samome početku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu shvatiti zašto se jedna od tih verzija zakona nije možda ipak našla još prošloga tjedna ili prije desetak dana u proceduri javnog savjetovanja da svi zainteresirani još jedanput mogu dati svoje primjedbe i prijedloge na zakon i da taj zakon uđe u proceduru još u ovom sazivu Hrvatskog sabora", istaknuo je Stojak.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo