ZA DUGO TOPLO LJETO DRŽAVNOG VRHA / Otkrivamo kako će država potrošiti vaših 660.000 kuna na Titovu vilu, a bit će nešto i za kuću koju obožava Milanović

Image
Foto: Profimedia/Pixsell

I Brijuni i Hvar poznati su kao lokacije gdje sam državni vrh voli provoditi svoje godišnje odmore, a na obje spomenute rezidencije u planu su neki radovi

16.7.2022.
7:55
Profimedia/Pixsell
VOYO logo

Tito se odmarao na Brijunima, a svoje slobodno vrijeme u toj državnoj rezidenciji volio je provoditi i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ali i bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Stjepan Mesić pak je s druge strane volio ljetovati u drugoj državnoj rezidenciji, Vili Kovač koja se nalazi na otoku Hvaru, a koja je poznatija kao Bakarićeva vila. U istoj toj rezidenciji, godišnji odmor danas, ali i ranije kada je bio premijer, voli provesti i sadašnji predsjednik Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Brijuni i Hvar poznati su kao lokacije gdje sam državni vrh voli provoditi svoje godišnje odmore, a obje lokacije uskoro bi trebale biti malo "osvježene". Naime, Državne nekretnine, tvrtka u državnom vlasništvu koja upravlja spomenutim državnim rezidencijama raspisala je ove godine niz natječaja za proces jednostavne javne nabave za radove koje planiraju napraviti na spomenutim objektima i oko njih.

Sudeći po natječajima koji su objavljeni na stranicama Elektroničkog oglasnika javne nabave Republike Hrvatske, odnosno o pristiglim obavijestima o odabiru ponuđača koji su prošli na tim natječajima, na Brijunima se planiraju neki zahvati oko pojedinih nekretnina, dok bi se na Vili Kovač trebao popraviti krov. U planu je bila i zamjena ugradbenih ormara, no taj je postupak javne nabave na koncu poništen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radno na Brijunima

Rezidencijalni kompleks Brijuni izdvojeni je dio nacionalnog parka Brijuni koji se prostire na tri otoka - Velom Brijunu, Vangi i Galiji. Ukupna površina rezidencijalnog prostora koji uključuje 4 vile i dva manja objekta na otocima Vanga i Galija je oko 9710 m2, dok parkovne i šumske površine zauzimaju 400 000 m2, stoji na stranicama Državnih nekretnina. Rezidencije Jadranka i Kaštel datiraju s početka 20. stoljeća, dok su Bijela vila, vila Brijunka i objekti na manjim otocima sagrađeni sredinom 20. stoljeća.

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Postupkom jednostavne nabave Državne nekretnine tražile su ponudu za uslugu izrade projektne dokumentacije za izvanredno održavanje pomorske građevine, odnosno gata Bijele vile na otoku Veli Brijun. Na natječaj je stigla jedna ponuda, i to ona tvrtke Marecon d.o.o. iz Rijeke, koja je na kraju posao i dobila za cijenu od 165.000,00 kuna s uključenim PDV-om. Jedna ponuda stigla je i za natječaj radova izvedbe sustava navodnjavanja cvjetnih ploha na Brijunima, a koja se odnosi na poslove navodnjavanja Bijele vile i Vile Jadranke. Za taj je posao odabrana tvrtka Floreo d.o.o. iz Osijeka, a cijena poslova s PDV-om iznosi 62.193,75 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak jednostavne nabave raspisan je i za posao radova na obnovi hidranta na otoku Vanga. I za taj je posao pristigla samo jedna ponuda, koja je na kraju i odabrana - posao je dobila Metalska industrija Varaždin po cijeni od 260.685,31 kunu s uključenim PDV-om. Osim što je u planu popravak hidranata, Državne nekretnine raspisale su natječaj jednostavne nabave i za postupak nabave usluga izrade projektne dokumentacije za izvanredno održavanje pomorske građevine, odnosno trajektni pristan na otoku Vanga. I tu, interesantno, stiže samo jedna ponuda, ona tvrtke IG, d.o.o. iz Labina, koji će posao obaviti za 173.750,00 kn s PDV-om. Kada se sve zbroji ukupna cijena svih radova na vilama na Brijunima i oko njih iznosi 661.628,75 kuna.

Image
ČISTA PRIRODA, MUTNI POSLOVI /

Počelo suđenje čelnicima Kopačkog rita i Nacionalnog parka Brijuni za namještanje posla: Krivnju priznao samo čuvar

Image
ČISTA PRIRODA, MUTNI POSLOVI /

Počelo suđenje čelnicima Kopačkog rita i Nacionalnog parka Brijuni za namještanje posla: Krivnju priznao samo čuvar

Propali radovi na zamjeni ugradbenih ormara

Državna rezidencija Vila Kovač na otoku Hvaru sagrađena je sredinom 20. stoljeća na površini od oko 2856 m2. Smještena je na samom kraju hvarske šetnice, u velikom vrtu, s neposrednim pristupom javnoj plaži i vezovima za plovila, a poznata je po tome što je bila omiljeno odmaralište Titova suradnika Vladimira Bakarića. Bakarić je navodno u vili volio ljetovati zbog vrta punog ljekovitog bilja kojim je liječio kroničnu astmu. I ta bi građevina trebala na "remont". Naime, Državne nekretnine dva su puta otvarale postupak jednostavne nabave za uslugu izrade projekta sanacije krova na Vili Kovač, no prvi natječaj u kojem je rok za dostavu ponuda bio 10. svibnja, poništen je 19. svibnja 2022. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

U obrazloženju odluke o poništenju navodi se kako je naručitelj započeo predmetni postupak jednostavne nabave slanjem poziva za dostavu ponuda u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske, dana 25. travnja 2022. godine. Rok za dostavu ponuda je bio 10. svibnja 2022. do 14:00 sati, a u zadanom roku pristigle su dvije ponude. "Temeljem članka 25. stavak 1. alineja 5. Pravilnika uslijed opravdanih razloga odlučeno je kao u točki III. ove Odluke o poništenju", naveli su tada.

Manje od mjesec dana nakon poništenja natječaja, raspisan je novi, a 23. lipnja donesena je odluka da se za navedeni posao odabire ponuda ponuditelja Code Architect d.o.o., s ponuđenom cijenom od 46.625,00 kuna s PDV-om. Na drugi su natječaj inače pristigle četiri ponude, a ukupna procijenjena vrijednost nabave iznosila je 100.000,00 kn bez PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vili Kovač Državne su nekretnine ove godine planirale i radove zamjene ugradbenih ormara, no natječaj je poništen nakon što su na isti pristigle dvije ponude koje su bile dosta skuplje u odnosu na procijenjenu vrijednost javne nabave. Državne nekretnine za taj su posao planirale potrošiti 65.000,00 kuna bez PDV-a, međutim jedna pristigla ponuda bila je skuplja gotovo 36.000,00 kuna, a druga gotovo 40.000,00 kuna.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo