GOTOVO PA NEVJEROJATNO / Država tuži Možemo jer su na jednoj listi na lokalnim izborima imali previše žena

Image
Foto: Facebook / Možemo!

Komentirajući ovu situaciju, saborska zastupnica Sandra Benčić prije mjesec dana u studiju Net.hr-a rekla je kako će oni 's velikim ponosom ući u taj spor'

22.11.2021.
21:10
Facebook / Možemo!
VOYO logo

Platforma Možemo suočila se s gotovo pa nevjerojatnom tužbom. Naime, država ih tuži za 40.000 kuna jer su na lokalnim izborima u Osijeku na listi imali previše žena. O tome je prije nekoliko tjedana, gostujući u studiju Net.hr-a govorila saborska zastupnica Sandra Benčić.

Komentirajući ima li u Hrvatskoj dovoljno žena u politici, Benčić je spomenula kako im prijeti kazna zbog kvote na listama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo imali situaciju da smo na jednoj listi imali više od 60 posto žena. I dobili smo kaznu, odnosno prekršajni nalog, koji je pokrenuo DORH, jer smo imali previše žena na listi", rekla je Benčić gostujući u studiju.

"Mi ćemo naravno s velikim ponosom ući u taj spor, i nadam se dovest ga do Ustavnom suda da procijeni da li zaista svaka lista mora imati točno taj broj ili se gleda cijeli politički kontekst u kojem žena nema dovoljno u politici, odnosno gdje ti omjeri nisu zadovoljeni", kazala je Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su apsurdne situacije, da stranke koje stave malo više žena, e onda ih se kazni jer ih je previše", komentirala je tada Benčić.

'Tužba je protivna svrsi zakona'

O slučaju se danas oglasila sama platforma putem svojih društvenih mreža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nevjerojatno, ali istinito: država tuži platformu Možemo! za 40.000 kuna jer smo na lokalnim izborima u Osijeku na listi imali – previše žena!

Naime, od ukupno 31 osobe na listi, njih 23 su bile žene. Ročište je sutra, a naš stav je jasan: tužba je protivna svrsi zakona, a to je upravo ostvarivanje veće zastupljenosti žena u politici i u predstavničkim tijelima nego što je sad slučaj", napisali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Politika u Hrvatskoj je prečesto klub muškaraca – vlade imaju po dvije ili tri ministrice, u Saboru je manje od 30% žena, a na lokalnoj razini su brojke često još i gore. Veće uključivanje žena u politiku jedan je od ciljeva našeg djelovanja – zato su na našim listama, za razliku od većine drugih političkih opcija, žene ne samo podjednako zastupljene, nego su i na vrhu listi. Liste gotovo uvijek slažemo po tzv. zip modelu, u kojem se na listi izmjenjuju muškarci i žene kako bi ih podjednak broj ušao u predstavnička tijela. To ne radimo zato da zadovoljimo formu ili zakon, nego zato što iskreno vjerujemo da veća zastupljenost žena može promijeniti politiku, javni diskurs i naše društvo nabolje", kažu nadalje u svojoj objavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponosni smo na broj žena koji smo imali na listi za Gradsko vijeće Grada Osijeka i na činjenicu da su se upravo žene kandidirale u većem broju, u jednom od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojem se ljudi boje politički aktivirati i kandidirati iz straha od osvete gradskih vlasti. Time su pokazale odvažnost i želju da doprinesu promjenama. Zato ćemo se ovoj tužbi glasno suprotstaviti. Više o svemu reći ćemo na sutrašnjoj konferenciji za medije koju ćemo održati nakon ročišta na Općinskom sudu u Osijeku", zaključuju iz platforme Možemo!

Image
'PREMIJER IMA NEOČEKIVANE REAKCIJE' /

Benčić kritizirala Plenkovića: 'On podnosi izvještaj o radu Vlade bez da im mi možemo postaviti pitanja'

Image
'PREMIJER IMA NEOČEKIVANE REAKCIJE' /

Benčić kritizirala Plenkovića: 'On podnosi izvještaj o radu Vlade bez da im mi možemo postaviti pitanja'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike