DRŽAVA KUPUJE MOĆNE AMERIČKE HELIKOPTERE: / Dva Black Hawka su već na putu kao donacija, a Krstičević već naručuje još

Image
Foto: Profimedia

Prično je značajno što se ugovara i daleko širi paket rezervnih dijelova

31.10.2019.
17:53
Profimedia
VOYO logo

SAD će Hrvatskoj isporučiti dva nova helikoptera Black Hawk UH-60M, a nove moćne letjelice stići će početkom 2022. godine. Radi se o helikopterima čiju je donaciju američka vlada Hrvatskoj odobrila lani u rujnu.

Donacija vrijedi oko 50 milijuna dolara, a osim helikoptera, uključuje i rezervne dijelove. Obuku pilota i mehaničara te zemaljsku opremu za prihvat helikoptera morat će platiti Hrvatska. Prema dostupnim informacijama, riječ je o iznosu od oko 15 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SAD NAM POKLANJA 2 NOVA MOĆNA HELIKOPTERA: /

Stižu najnovije verzije Black Hawka, evo što sve mogu

Image
SAD NAM POKLANJA 2 NOVA MOĆNA HELIKOPTERA: /

Stižu najnovije verzije Black Hawka, evo što sve mogu

Helikoptere će koristiti pripadnici Zapovjedništva za specijalne snage. Helikopter se može koristiti za zračne napade, evakuaciju ranjenih, traganje i spašavanje te prevoženje vojnika, ali i u gašenju požara, nadzoru granice…

'Standardna konfiguracija, ali bogat Sustainment package'

No čini se da to nije sve, jer se Hrvatska izgleda priprema za kupnju dodatnih helikoptera. Kako doznaje portal Obrana i sigurnost, u kongresni postupak je poslana dokumentacija za pribavljanje dva helikoptera UH-60M za Hrvatsku, a iako na prvi pogled izgleda kao da je riječ o spomenutoj donaciji, riječ je o prvim helikopterima koje će Hrvatska kupiti od SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovome novome poslu radi se o Black Hawk helikopterima standardne konfiguracije, koje prati i komplet opreme te dijelova za redovito održavanje", pojasnio je stručnjak za sigurnost Igor Tabak.

Da je riječ o drugim helikopterima otkriva i cijena – oni koji su donirani vrijede 53,2 milijuna dolara, dok ovi koje po svemu sudeći kupujemo vrijede 38 milijuna. Ostatak vrijednosti paketa kojeg Hrvatska namjerava kupiti, procijenjenog na 115 milijuna dolara, otpada na prateću opremu i dijelove, tzv sustainment package.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev poslan u srpnju

"Ovo je bitno širi komplet takve opreme od seta rezervnih dijelova i manje opreme koji je završio uključen u prethodne razgovore o donaciji", pojašnjava Tabak.

Prema dokumentaciji, hrvatski zahtjev upučen je u srpnju ove godine. Ideja je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo raspolaže s ukupno 10 ovakvih helikoptera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo