Država Dunji Gotovini daje odštetu od 700.000 kuna

Dunja Gotovina, supruga umirovljenoga generala Ante Gotovine, uskoro bi trebala dobiti oko 700 tisuća kuna odštete zbog nezakonitog umirovljenja i otpusta iz MORH-a.

22.4.2013.
9:01
VOYO logo

Kako su potvrdili u MORH-u, odluku o isplati naknada za neisplaćene plaće potpisao je ministar Ante Kotromanović, a kad će novac sjesti na račun Dunje Gotovine, još nije poznato jer se umirovljena pukovnica HV-a o takvoj odluci mora sama izjasniti. Također, Dunji Gotovini ponuđeno je da se vrati na posao u MORH ili da ode u neku drugu državnu službu u kojoj bi mogla raditi ovisno o stručnoj spremi i činu, doznaje Jutarnji list.

'Neperspektivna časnica'

Podsjetimo, cijela zavrzlama oko zaposlenja Dunje Gotovine započela je još 2004., dok je radila u Vojnom učilištu "Petar Zrinski! na Črnomercu, u Upravi za međunarodnu vojnu suradnju. Prije toga, pet je godina imala status neraspoređenog djelatnog časnika HV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kad je potkraj 2003. HDZ došao na vlast, počeli su problemi. Tadašnji ministar obrane Berislav Rončević u listopadu 2004. ju je umirovio u činu pukovnice, uz objašnjenje da je neperspektivna časnica. Kako je u to vrijeme u punom jeku bila potraga za odbjeglim generalom, njenim suprugom Antom Gotovinom, neki su smatrali da je do toga došlo zbog pritiska međunarodne zajednice i političkog manevra HDZ-a. Kolateralna žrtva Dunja Gotovina žalila se zbog nezakonitog otkaza i dobila spor koji nikad nije ispoštovan. Naime, Upravni sud je 2006. godine MORH-u naredio da je mora vratiti na posao, no to se nije dogodilo. Razgovaralo se i da je se zaposli kao predavačicu na Vojnom učilištu, ali ni to se nije ostvarilo.

Kad je Ante Kotromanović postao ministar, izjavio je da je "Dunja Gotovina bila žrtva politike i kolateralna žrtva jer je supruga Ante Gotovine", te najavio da će se poštovati odluka suda o vraćanju Dunje Gotovine na posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike