DRŽAVA DALA MILIJUNE TVRTKI KOJA TERORIZIRA RADNIKE: / 'Žene se ne usude otići zamijeniti uložak, a radnici završavaju na psihijatriji'

Image
Foto: Provjereno

Iako se javnosti već neko vrijeme servira priča kako poznata tvrtka Boxmark ne može pronaći radnike za rad u toj kompaniji, čini se kako su krivci za takvo stanje baš oni.

5.7.2018.
18:23
Provjereno
VOYO logo

Tvrtka Boxmark za modernizaciju pogona velikog desetke tisuća metara četvornih od hrvatske Vlade prošle godine dobila je 3 milijuna i 700 tisuća kuna potpore. Ipak, iza slike poznatke tvrtke krije se teror koji proživljavaju radnici.

U proizvodnom pogonu ima tisuće zaposlenih, mahom žena. Rade na normu, tijekom osmosatnog radnog vremena, svaka od njih kroz ruke mora provući 950 komada kože. Ako normu ne ispune, govore, slijede opomene i ono nepodnošljivo - vrijeđanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisam se usudila otići na WC'

"Mene osobno teško pogodilo kad ti nadređeni veleju kaj si ti glupa. Kaj ti ne znaš ili okreni se pa veli nekaj najgore pas mater retardiranu. Ja imam sina bolesnoga i mene je to strašno pogodilo", kaže Marijana Nemčić.

Norma je ovdje, kažu, važnija od čovjeka, i ona tempira odlaske na WC i pauze za hranu ili vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žene se ne usude otići na WC, zamijenit uložak. Ja sam mnogo puta isto tako na hlačama imala fleku. Nisam se usudila otići na WC promijenit si uložak", priča Martina Topolski.

Image
MOBING U HRVATSKOJ POŠTI: /

Samohranoj majci moraju platiti 250.000 kuna zbog onog što su joj radili. 'Bilo je to krajnje ponižavajuće'

Image
MOBING U HRVATSKOJ POŠTI: /

Samohranoj majci moraju platiti 250.000 kuna zbog onog što su joj radili. 'Bilo je to krajnje ponižavajuće'

Tijekom radnog vremena, kažu, kraj sebe ne smiju imati osobne stvari poput mobitela ili boce vode, a nije dozvoljen ni međusobni razgovor. Za prozborenih svega nekoliko rečenica radnika se opominje – usmeno, ili pismeno što im onda utječe na plaću i stimulaciju. Zbog svega toga radnici ove tvrtke suočavaju se s ozbiljnim psihičkim problemima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve potvrdila liječnica

"Svakodnevno je bilo žena, radnika koje su se jednostavno plakale, psihički slomile. Čak i završile na psihijatriji. Možda svaka druga žena pije tablete za smirenje zbog tog presinga", kaže Marijana Nemčić.

Potvrdila je to i liječnica obiteljske medicine Nikica Božović koja je vodila ambulantu u Konjščini sve do prije godinu dana kada odlazi u mirovinu. Primila je brojne pacijente iz tvornice Boxmark u Zlatar Bistrici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustrašenost, nesanica, gubitak volje za životom. Ja bi im dala nešto za smirenje, za odagnavanje straha i tjeskobe. Jednom mi je jedna od njih rekla: 'Doktorice ja sam jednom čitala jedan roman gdje je pisalo kako se odnose prema robovima, evo ovako se prema meni odnose u Boxmarku", ispričala je za Provjereno.

No, osim sa psihičkim, pacijenti su liječnici dolazili i sa fizičkim oboljenjima – bolestima kralježnice, ramena, zglobova. Mladen Petaj dobro pamti rečenice koje je čuo nakon što je na poslu slomio i nepovratno uništio zglob.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkaz zbog bolovanja

"Doslovno mi smjenovođa govori – daj Bog da si obje ruke polomio. Ne jednu nego obadvije. Dajte zamislite sada kako sam se ja osjećao. Pored mene stoji voditelj krojarne koji čuje to - bez reakcije", priča.

Mladen nije jedini kojemu nakon bolovanja nije produžen ugovor o radu s objašnjenjem da je tehnološki višak, a postoje oni, kažu, koji su otkaz dobili i dok su bili na bolovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Na ovaj tekst je reagirala tvrtka Boxmark Leather d.o.o. i putem odvjetnika zatražila demanti teksta. Možete ga pročitati ovdje: DEMANTI TEKSTA: ‘Država dala milijune tvrtki koja terorizira radnike: Žene se ne usude otići zamijeniti uložak, a radnici završavaju na psihijatriji’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo