savjetnik predsjednika za klimu / 'Društvo kakvo znamo prestat će postojati. Promjena je spora, ali neizbježna, građani će morati utjecati na politiku'

Klimatske promjene događaju se sporo, mi ćemo se suočiti s onim što smo radili desecima godina prije u godinama koje dolaze, rekao je Julije Domac

3.10.2021.
22:19
VOYO logo

Krajem mjeseca u Škotskoj će se održati konferencija o klimatskim promjenama čije se posljedice ove godine osjećaju češće i jače nego ikad ranije.

Gost RTL-a Danas bio je Julije Domac, savjetnik Predsjednika za energiju i klimu koji je siguran da će se ekstremni vremenski uvjeti kakvi vladaju u cijelom svijetu, događati i kod nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Događat će se puno češće nego dosada, samo je pitanje koliko češće. Mi smo već na rubu, ili prešli onaj željeni scenarij povećanja za 1,5 stupanj. Sad je pitanje na koliko lošoj točki ćemo se zaustaviti. Imamo raspon kao što je sada, do raspona kada neće naša Zemlja prestati postojati, ali će naše društvo prestati postojati onako kako ga znamo zbog ekstremnog poremećaja vremenskih uvjeta'', kazao je Domac.

Image
nitko nije pošteđen /

Pakleno vrući dani gotovo su se udvostručili u posljednjem desetljeću, vrijeme nam opasno ističe: 'Za naše dobro, moramo brzo reagirati'

Image
nitko nije pošteđen /

Pakleno vrući dani gotovo su se udvostručili u posljednjem desetljeću, vrijeme nam opasno ističe: 'Za naše dobro, moramo brzo reagirati'

A koliko su ljudi svega ovoga svjesni u Hrvatskoj? Ne dovoljno, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Danas je bio krasan dan, sumnjam da danas netko od građana razmišlja o klimatskim promjenama. To je problem, jer se one događaju sporo, to je tromi sustav, mi ćemo se suočiti s onim što smo radili desecima godina prije u godinama koje dolaze. Teško je čovjeku shvatiti da je ta promjena spora, ali nažalost je dostižna i neizbježna'', upozorio je Domac.

Kada je riječ o individualnoj odgovornosti, svatko od nas, kaže Domac, odabire koliko će i kako se kretati: voziti auto, voziti bicikl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ono što građani mogu i moraju napraviti je utjecati na politiku. Klimatsku krizu neće riješiti građani, već političari. Građani moraju razmišljati o tome tko će dekarbonizirati industriju, da se napusti ugljen kao izvor energije... moraju djelovati na taj način i to je jedino što mogu napraviti'', rekao je.

Samo u vremenu pandemije, prema jednom istraživanju, posljedice prirodnih katastrofa odnijele su 17 tisuća života. Domac smatra da taj broj sigurno prolazi nezapaženo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pandemija je zaokupila pažnju. Mnoge druge i teške teme prolaze nezapaženo. Problem je da smo mi u pandemiji vidjeli koliko naše društvo ne funkcionira i koliko globalno nismo uigrani za neku krizu, a kao i pandemija, klimatska kriza je globalni problem'', kazao je dodavši da je očigledni problem što i dalje trošimo fosilne izvore energije.

''U zadnje vrijeme trošimo ih više, zato i cijena plina raste. Mi moramo načina kako ćemo zamijeniti fosilna goriva obnovljivim izvorima energije i smanjiti taj ugljični otisak našeg društva'', kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Domac kaže, o budućim planovima što se Hrvatske tiče predsjednik Milanović je donio odluku o pokretanju projekta Zeleni ured predsjednika.

''Meni je drago da ja vodim taj ambiciozni projekt. Za sada smo završili projektiranje fotonaponskih elektrana, pripremamo financiranje i izvođenje. Nadam se da ćemo mi iduće godine imati puno toga za pokazati. Procjene se rade, ideja je da mi ne financiramo ovu akciju iz proračuna Ureda predsjednika koji nije predviđen za takve aktivnosti. Financirat ćemo iz Europskih fondova gdje god je to moguće, solarne panele ćemo financirati tzv. ESCO modelom na način da se kroz besplatnu el. energiju koja dolazi od Sunca financira investicija. Vidjet ćemo konkretan iznos, radi se o ozbiljnoj rekonstrukciji, sigurno je riječ o nekoliko milijuna kuna'', rekao je Domac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Milanović prvi je koji je imenovao savjetnika za klimu, trvdi Domac.

''Jedna od prvih inicijativa predsjednika bilo je pristupanje Međunarodnoj inicijativi austrijskog predsjednika za više klimatske ambicije. Ove su teme od prvog dana vrlo prisutne na Pantovčaku. Plastika je jedna konkretna poruka i način kako se radi u uredu'', zaključio je Domac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo