DRAMATIČNA AKCIJA NA JADRANU: / Britanku usred noći pala s kruzera, jutros je spasila hrvatska Obalna straža

Image
Foto: PIXSELL

Pripadnici hrvatske Obalne straže spasili su iz mora Britanku koja je pala s kruzera, dok je dan ranije policija spašavala malog Mađara.

19.8.2018.
14:44
PIXSELL
VOYO logo

Nesreća se dogodila u subotu kasno navečer, oko 23.45 sati, kada je putnica pala s kruzera "Norvegian star". Budući da se radilo o zaštićenom obalnom prostoru Republike Hrvatske na intervenciju je upućena hrvatska obalna straža. Ophodni brod OB-03 "Cavtat" isplovio je nešto iza 6,30 sati na zahtjev Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Rijeka.

U potragu je odmah uključen i jedan zrakoplov PC-9.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posada broda Hrvatske ratne mornarice je na temelju dobivenih podataka o stanju vjetra i mora u trenutku nesreće, kao i preciznog izračuna o mogućoj poziciji nestale osobe u trenutku dolaska broda u područje traganja, oko 9,40 sati uočila osobu u moru, te je brzom akcijom plivača spasioca, u 9,45 sati žena spašena i ukrcana na brod Obalne straže RH", opisuju iz MORH-a dramatičnu akciju koja se danas odvijala u hrvatskom akvatoriju.

S obzirom da nije bila u jako lošem zdravstvenom stanju Britanka je brodom prevezena u bolnicu u Puli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik potvrdio: Bilo je dramatično

Spasioci su ju uspjeli pronaći oko kilometar i pol od mjesta nesreće, odnosno oko 60 nautičkih milja o luke Vargarola iz koje je oblani brod isplovio.

Zapovjednik broda, poručnik fregate Lovro Orešković ponosan je što su spasili ljudski život. "Taj osjećaj ne može se mjeriti ni sa čime. U svim segmentima ove zaista dramatične situacije pokazali smo da smo dobro obučeni i uvježbani. Ponosan sam na cijelu posadu broda, a posebno na kolegu, poručnika korvete Marina Delića, plivača spasioca, koji je gospođu, vidno onemoćalu dugotrajnim boravkom u moru, iznio iz mora na palubu broda", rekao je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim broda HRM-a u potrazi su sudjelovali i plovilo Lučke kapetanije Rijeka te tri civilna broda.

Djelatnici Postaje pomorske policije Pula-Pola subotu su u poslijepodnevnim satima spasili su iz mora mladića iz Mađarske, koji je u moru proveo preko četiri sata, a u trenutku kada su ga policijski službenici pronašli, bio je već na izmaku snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo