DRAMA OKO ZRAČNE LUKE ZAGREB: / 'Taj dan izgubili smo gotovo milijun kuna, prijetili su da će padati glave'

Image
Foto: PIXSELL

Ne smiruju se strasti uzavrele nakon što je zagrebački aerodrom odlukom Vlade prešao u ruke stranih koncesionara.

27.5.2018.
20:21
PIXSELL
VOYO logo

Zračna luka Zagreb nije uspjela dokazati milijun kuna štete što ju je navodno prouzročio štrajk njezinih zaposlenika koji su još 2013. godine organizirala četiri sindikata - Nezavisni strukovni sindikat aerodromskog operativnog osoblja Hrvatske, Sindikat zaposlenika zračnih luka Hrvatske, Sindikat radnika aerodroma Zagreb i Sindikat radnika u operativi Zračne luke Zagreb.

Proces protiv sindikata na Trgovačkom sudu u Zagrebu

Ipak Trgovački sud u Zagrebu dosudio joj je nepravomoćnom presudom 256 tisuća kuna troškova što ih je imala jer je tijekom štrajka morala prevoziti putnike i svoje posade autobusima Pleso prijevoza. Sada bi taj trošak trebali pokriti sindikati budući da je, ranijom presudom, štrajk proglašen nezakonitim. Iako je Zračna luka Zagreb tvrdila da je ukupna šteta od štrajka bila 1,2 milijuna kuna, a tražili su još i sto tisuća kuna odštete za ugled narušen štrajkom, sud im je priznao tek onaj iznos za koji su donijeli jasne račune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužba protiv sindikata podnijeta je nedugo nakon što je Županijski sud u Velikoj Gorici štrajk aerodromskog osoblja proglasio nezakonitim. Radnici su odlučili štrajkati u vrijeme davanja zagrebačkog aerodroma u koncesiju. Zbog formalnog prelaska zaposlenika iz stare tvrtke u firmu koncesionara, izbio je val nezadovoljstva, te su zbog toga bili pokrenuti i brojni sudski postupci u kojima su zaposlenici tražili zaštitu svojih prava. Na kraju su u toj situaciji odlučili provesti i štrajk u studenom 2013. godine.

Koliko je Zračna luka izgubila zbog štrajka?

Zračna luka je brzo od suda dobila odluku da je štrajk nezakonit, te su se radnici morali vratiti na posao. Ipak tijekom 21. i 22. studenog bilo je poremećaja u putničkom prometu. Zračna luka tvrdila je da je oštećena jer je u tih 24 sata izgubila dobit od putničkih naknada, naknada zračnim prijevoznicima za slijetanje, prihvat i otpremu putnika i zrakoplova, prodaje aviogoriva, te naplate usluge parkinga. Tražila je za to od sindikata 905.031 kunu. Međutim, iako je vještak u nekoliko navrata analizirao svu dokumentaciju što je prezentirana u procesu, ipak sud na kraju nije uvjeren da je upravo taj iznos šteta što ju je aerodrom imao zbog štrajka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspješno je pak dokazano da su dodatni troškovi za zračnu luku nastali, jer je morala organizirati prijevoza putnika i posade. Račun za te usluge zračnoj luci ispostavila je njezina tvrtka Pleso prijevoz zbog čega za sud nije bilo dvojbi da sindikati moraju svom poslodavcu nadoknaditi upravo 256.090 kuna.

'Sindikati su nam tijekom štrajka narušili čast i ugled'

Žalila se Zračna luka Zagreb i na narušen ugled o čemu su na sudu svjedočili bivši čelni ljudi s Plesa. Prisjetili su se kako su sindikalni čelnici davali izjave prije i tijekom štrajka. Miroslav Drljača i Tonči Peović, tadašnji predsjednik i član uprave Zračne luke Zagreb ispitani su kao svjedoci. "Davali su neprimjerene izjave koje su se odnosile na mene i nadležnog ministra", izjavio je Drljača prisjetivši se i da je bio izložen prijetnjama. Željelo se i njega i njegove suradnike, kao i tadašnju Vladu diskreditirati, rekao je. Peović je posvjedočio da se čak spominjalo da će "padati glave".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Damjanović, koji je bio zamjenik člana uprave, izjavio je da je bilo dosta medijskih istupa predstavnika sindikata. Bili su usmjereni protiv koncesije, ali i protiv uprave Zračne luke Zagreb. Međutim, sud je ocijenio da ništa od toga nije dokaz povrede ugleda za što je Zračna luka tražila sto tisuća kuna odštete. Zato im je i taj dio tužbe odbijen.

Osim što je ostala bez gotovo cijele odštete Zračna luka Zagreb mora sindikatima koje je tužila platiti i 115 tisuća kuna sudskih troškova. Obje strane na ovu presudu mogu uložiti žalbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo