Lesar 'šije' Milanovića; Čačić i dalje gori od Sanadera

SDP lagano klizi prema dolje, HDZ stagnira, jedino raste udio neodlučnih birača.

6.9.2012.
10:26
VOYO logo

Čini se da je dominantno političko raspoloženje u zemlji upravo razočarenje: SDP-om – što utječe na pad njihovog rejtinga, ali i HDZ-om – što pokazuje njihov rejting koji je zabetoniran ispod 20 posto već devet mjeseci.

Laburisti treća stranka u zemlji

SDP, unatoč negativnom trendu, i dalje bilježi izraženu prednost u odnosu na HDZ. Naime, početkom rujna SDP je bio izbor 26,6 posto hrvatskih građana, dok je prije pola godine ova stranka bilježila izbor njih 33,6 posto. U posljednjih je mjesec dana potpora SDP-u skliznula za 1 postotni poen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno je potpora glavnoj opozicijskoj stranci u pola godine porasla za 1,2 postotna poena. Čini se da sadašnja unutarstranačka postizborna konsolidacija HDZ-a, (ne)uspješnost aktualne vladajuće koalicije u nošenju s gospodarskim problemima, kao i brojni i prilično agresivni napadi na vlast i ministre, nisu previše pomogli glavnoj opozicijskoj stranci.

Pada podrška Vladi

Hrvatski laburisti treća su stranka u zemlji s identičnom potporom kakvu su zabilježili početkom kolovoza – 8,2 posto. HNS se polagano oporavlja od najlošijeg rezultata stranke u ovom mandatu te s 4 posto drži četvrto mjesto. Značajan dio ostalih stranaka i lista natiskalo se između 2 posto i 3 posto (HDSSB 3 posto, HSS 2,7 posto, NL Ivana Grubišića 2,4 posto). Zabilježen je vrlo visok udio neodlučnih birača (22,7 posto), što je dvostruko više od udjela iz prvog postizbornog mjerenja u siječnju (10,6 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada početkom rujna uživa potporu 38,2 posto hrvatskih građana, dok Vladinu politiku ne podržava 47,4 posto građana uz 14,4 posto neodlučnih. U odnosu na prošlomjesečne rezultate zabilježen je pad među podržavateljima (od 2 postotna poena), ali u usporedbi s rezultatima iz prvog mjerenja u veljači ta se podrška strmoglavo spustila (s tadašnjih 69,3 posto).

Josipović i Lesar najpopularniji

Predsjednik Ivo Josipović s ovomjesečnih 36,8 posto izbora (prošli mjesec 37,6 posto) najpozitivniji je političar u zemlji, čime se nastavlja njegova dominacija na ljestvici odabira najpozitivnijeg političara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo mjesto na ovoj ljestvici prvi put drži lider laburista Dragutin Lesar sa 7,1 posto izbora, treće mjesto drži bivši guverner Željko Rohatinski s izborom od 6,7 posto. Premijer Zoran Milanović s izborom od 6,1 posto je na četvrtom mjestu, a peto mjesto drži ministar financija Slavko Linić s izborom od 3,3 posto.

Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić još je prije tri mjeseca potisnuo Sanadera s vrha ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara, te se i ovaj mjesec zadržao na vrhu (ali s nešto manjom razlikom među ovim dvojcem). Tako je u posljednjem istraživanju Čačić najnegativniji hrvatski političar s izborom od 28,4 posto, Sanader je na drugom mjestu (27,8 posto), a na trećem su mjestu "svi političari" (12,3 posto). Po omraženosti Tomislav Karamarko je ispred Zoran Milanovića. Čelnik HDZ-a je najnegativniji za 6,6 posto građana, a Milanović za 5,8 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjem istraživanju dvije su teme zabilježile češći izbor za događaj/temu mjeseca: velika suša u cijeloj zemlji i štete na poljoprivrednim usjevima (28,1 posto posto), te objava podatka o padu BDP-a i gospodarska kriza (25,9 posto).

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo