PRVA TOČKA DNEVNOG REDA /

Plenković najavio povišice vatrogascima: 'Požari nemaju nikakve veze s povećanjem'

Istaknuo je da su za hrvatsko vatrogastvo učinili 'više nego bilo koja Vlada zajedno u proteklih 30-ak godin'. Rekao je da je Hrvatska vatrogasna zajednica postala dio institucija

31.7.2024.
17:59
VOYO logo

Dragan Primorac od danas je službeno kandidat za predsjednika Republike. Primorac je svoju kandidaturu objavio na web stranici. Pedijatar, forenzičar i subspecijalist iz medicinske genetike, stalni sudski vještak, te bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta u vladama premijera Ive Sanadera od 2003. do 2009. kreće u utrku za Pantovčak. U predsjedničku fotelju htio je sjesti i 2009. godine, kada je osvojio 115.000 glasova. Tada je na izborima pobijedio Ivo Josipović.

Novinari su u brzini pitali Plenkovića jesu li zadovoljni kandidatom, on dobacio: "Jesmo, jesmo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 15 sati sastalo se Predsjedništvo HDZ-a na kojem je premijer Andrej Plenković zatražio da stranka stane iza kandidature nezavisnog predsjedničkog kandidata Dragana Primorca. Kako neslužbeno doznaje RTL, Primorac je prisustvovao sjednici.

Image
'NE MOGU BEZ HRVATSKE' /

Primorac otkrio našoj novinarki što je prevagnulo da se kandidira za predsjednika

Image
'NE MOGU BEZ HRVATSKE' /

Primorac otkrio našoj novinarki što je prevagnulo da se kandidira za predsjednika

Novinari su u brzini pitali Plenkovića jesu li zadovoljni kandidatom, on dobacio: "Jesmo, jesmo". Nakon sjednice Plenković je dao izjavu za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Održali smo zadnju sjednicu Predsjedništva prije ljetne stanke", rekao je Plenković i dodao da su raspravljali o mnogim temama, između ostalog i o kandidaturi Primorca.

Za Primorca kaže da su mu pružili potporu iz stranke.

"Riječ je o čovjeku kojeg dobro poznamo, koji je bio i član HDZ-a, kao i član Vlade u ranijim mandatima HDZ-a. Bio je izabran i u Sabor. Ugledan je znanstvenik, liječnik, društveno je angažiran u brojnim područjima, od obrazovanja, medicine do sporta. Smatramo da ima sve kvalifikacije da dobije većinsku potporu većinskog hrvatskog naroda, naših birača u domovini i izvan Hrvatske kako bi od iduće godine preuzeo dužnost", rekao je Plenković i naglasio da se Primorac za to pripremao dulje vrijeme. Istaknuo je da će dobiti podršku stranke, kao i novčanu podršku u iznosu za koji se dogovore.

Vatrogascima povišice

Govorio je i o požarima koji haraju Dalmacijom. Zahvalio je vatrogascima koji se bore s požarima. Rekao je da su u pomoć dolazili i vatrogasci s kontinenta. Istaknuo je da će povišice vatrogascima biti prva točka na sjednici Vlade u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idemo s uredbom o koeficijentima nakon provedenog javnog savjetovanja. Mislim da će se to pitanje riješiti na najbolji način", rekao je i napomenuo da "nemaju požari nikakve veze s povećanjem plaće".

Plenković je istaknuo da su za hrvatsko vatrogastvo učinili "više nego bilo koja Vlada zajedno u proteklih 30-ak godina". Rekao je da je Hrvatska vatrogasna zajednica postala dio institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podignute su plaće vatrogascima, najveća su ulaganja u tehniku, opremanje, funkcionalnost", rekao je i dodao takav stupanj sklada ranije nije bilo "u tragovima na toj razini".

Odvojena kampanja od HDZ-a?

RTL je također doznao da bi Dragan Primorac trebao voditi odvojenu kampanju od HDZ-a s vlastitim timom, ali uz njihovu logističku potporu.

Primorac je rođen je u Banja Luci 7. lipnja 1965. Oženjen je suprugom Jadrankom i otac dvije kćeri. U Splitu je završio osnovnu i srednju školu, i diplomirao na Medicinskom fakultetu 1991. godine. Specijalizirao pedijatriju (2002), a znanstveno se posvećuje i forenzici.

Usavršavao se u SAD-u u nekoliko laboratorija, forenzičkih centara, bolnica i policijskih akademija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bavi se znanstveno-istraživačkim radom i predaje na više inozemnih i hrvatskih sveučilišta. Jedan je od začetnika analize DNK u Hrvatskoj, suosnivač i voditelj (1994–2003) Laboratorija za kliničku i sudsku genetiku Kliničke bolnice u Splitu te autor više od 50 znanstvenih radova, od kojih neki donose i nove spoznaje o podrijetlu Hrvata.

Dobitnik je više od 20 međunarodnih nagrada i odličja. Primorac je 2015. godine zbog iznimnih doprinosa u razvoju hrvatske i svjetske znanosti odlikovan odličjem Reda Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića te Državnom nagradom za znanost, a 2018. odličjem  “Red  Ante  Starčevića” za sveukupni dosadašnji rad te iznimno uspješno  promicanje međunarodnog položaja i ugleda Hrvatske na području znanosti, obrazovanja i politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U politiku se uključio na poziv Ive Sanadera

U politiku se uključio na poziv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera. Nakon pobjede HDZ-a na izborima 2003. kao nestranačka osoba postaje ministar znanosti, obrazovanja i športa u njegovoj vladi. Tijekom mandata ponovno je pokrenuo projekt besplatnih školskih udžbenika, a tada je zaživio i Bolonjski proces na hrvatskim sveučilištima i veleučilištima.

Nakon Sanaderova iznenadnog odlaska iz politike i Primorac daje ostavku na ministarsku dužnost 1. srpnja 2009. Krajem te godine sudjeluje kao nestranački kandidat na predsjedničkim izborima. Iz utrke je ispao nakon prvog kruga s osvojenih 5,93 posto glasova.  HDZ, u koji se učlanio 25. rujna 2007. napustio je 5. prosinca 2009. godine.

POGLEDAJTE VIDEO: Koji su planovi Primorca za kampanju? 'Pokušat će se pokazati kao sušta suprotnost Milanoviću'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo