'hrvatska kakvu trebamo' / Dragan Lozančić: 'Za našu sigurnost važna su ova tri procesa, a usko su vezana za naš zemljopisni položaj'

Image

'Naši nacionalni interesi ustvari se ne razlikuju puno od interesa drugih država, ali ono što je specifično za nas je da imamo nove obaveze prema našim saveznicima'

20.3.2017.
10:50
VOYO logo

U tijeku je velika konferencija Večernjeg lista – Hrvatska kakvu trebamo, na kojoj će naši vodeći stručnjaci predložiti rješenja za najveće probleme u zemlji.

Dragan Lozančić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, rekao je da nakon ulaska u NATO i EU smatra da je Hrvatska otvorila novo strateško poglavlje o nacionalnoj sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vezali smo se za vodeće svjetske liberalne demokracije. Naši nacionalni interesi ustvari se ne razlikuju puno od interesa drugih država, ali ono što je specifično za nas je da imamo nove obaveze prema našim saveznicima te da smo zainteresirani za dobrobit i konstitutivni status hrvatskog naroda u BiH", rekao je Lozančić.

Rekao je da njegova bivša institucija SOA ima sjajan dokument koji je sjajno opisao stanje sigurnosti, ali je dodao da će naša nacionalna sigurnost i dalje biti usko vezana uz naš zemljopisni položaj te da posebno trebamo pratiti tri procesa: situaciju u BiH, odnose Beograd-Priština i događanja u Makedoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša politika nacionalne sigurnosti trebala bi se usredotočiti niz tri kolosijeka - doprinos jačanju EU i NATO-u, promicanje stabilnosti i sigurnosti euroatlantskih integracija u JI Europi te jačanje, konsolidacija i integracija domaćih sposobnosti", rekao je Lozančić.

Naglasio je da moramo poboljšati naše strateško planiranje te da je to često naša bolna točka. Rekao je da prije rješenja trebamo veću pažnju posvetiti definiranju problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo