ČOVIĆ I O DODIKU, MESIĆU… / Šokirao sa 'čuvajte Republiku Srpsku', a sada opet iznenađuje: 'Milanović odlično razumije BiH, a Plenković…'

'Predsjednik Milanović odlično razumije odnose u BiH, a predsjednik Vlade je uključen u te odnose i redovito razgovaramo', kazao je šef HDZ-a BiH Dragan Čović

3.2.2022.
19:47
VOYO logo

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas se sastao s hrvatskim premijerom i šefom HDZ-a Andrejom Plennkovićem, a u razgovoru za RTL Danas pojasnio je svoju poruku predstavnicima Republike Srpske: "Čuvajte Republiku Srpsku". S Plenkovićem je, kaže Čović, razgovarao jako dugo oko puno pitanja, ali najmanje o spomenutoj izjavi.

''On to dobro razumije jer nije iz konteksta izvukao izjavu, nego je pogledao moj govor", kazao je Čović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAŠTO SU PROPALI PREGOVORI? /

Dragan Čović: 'Čuvajte Republiku Srpsku, svi vam mogu zavidjeti'; Dodik: 'Bilo bi loše da Hrvatska govori protiv nas'

Image
ZAŠTO SU PROPALI PREGOVORI? /

Dragan Čović: 'Čuvajte Republiku Srpsku, svi vam mogu zavidjeti'; Dodik: 'Bilo bi loše da Hrvatska govori protiv nas'

'Dobro je razmijeniti stajališta s kolegama iz RS'

"Otišao sam na poziv predsjednika Narodne skupštine prvi put u životu, a potreba je bilo više. Trebalo je pripremiti ono što slijedi, a to je uključenost i srpskog naroda u pregovore i dobro je s kolegama razmijeniti stajališta. Predstavio sam im što smo govorili u Neumu jer su nas džentlmenski pustili da sami dogovaramo", pojasnio je Čović.

Govoreći o tome što bh. Hrvati imaju od očuvanja Republike Srpske, Čović je kazao da je Republika Srpska realnost od Daytonskog sporazuma nadalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Moja poruka je bila očuvajte ustav, a to je i Republika Srpska. Razgovarali smo o tome, o povratku u institucije BiH. Ne možete usvojiti izborni zakon ako ih nema tamo i razgovarali smo o poziciji hrvatskog naroda u BiH i višestruko je bilo korisno da sam se obratio", kazao je.

S Dodikom stvara preduvjete za Hrvate u RS

Čović je rekao da s Miloradom Dodikom redovito stvara preduvjete za Hrvate koji tamo žive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo dopredsjednika Republike Srpske, predstavnike u izvršnoj vlasti, parlamentarnoj skupštini i idemo vidjeti kako popraviti taj položaj", kazao je.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića koji Dodika smatra pouzdanim partnerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću uzet čitav recital o tome, ali hoću reći da se slažem s najvećim dijelom toga da Dodik nije problem, pogotovo jedini problem BiH. On iznosi svoja stajališta kako bi se očuvao i zaštitio od utjecaja koji mogu doći od brojnijeg naroda", kazao je i dodao da je po tom pitanju jednako blizak i Plenkoviću i Milanoviću.

"Predsjednik Milanović odlično razumije odnose u BiH, a predsjednik Vlade je uključen u te odnose i redovito razgovaramo. Što se mene tiče, to je odlična pozitivna sinergija za nas u BiH", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori u Neumu s 'figama u džepu'

Što se tiče pregovora u Neumu, Čović smatra da su u tom formatu završeni te da je bilo ''figa u džepu'', pogotovo od bošnjačkih stranaka.

"Činjenica da su tek u nedjelju ujutro dali prvi prijedlog međunarodnim predstavnicima o nekom viđenju izbora člana predsjedništva, dovoljno govori", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, kaže kako ne bi rekao da su Bakir Izetbegović i SDA glavni krivci što dolazi do preglasavanja Hrvata.

"To je bošnjačka politika, ona je na konceptu građanskog, kako vladati Federacijom, stvoriti građanski koncept koji je zgodan za uši ljudi koji dolaze izvana, a kroz brojnost napraviti centralizaciju, unitarizaciju Federacije i BiH. Svaki izričaj koji smo imali od predstavnika bošnjačkih stranaka i međunarodnih institucija je bilo došli smo riješiti legitimno predstavljanje hrvatskih naroda, a problem je kad to trebamo staviti na papir", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mesićeva inicijativa šteti odnosima u BiH'

Kazao je i da mu nije problem podnijeti ostavku.

"Ovaj posao radim da pomognem, a ne da ostanem tu. To pitanje se mora riješiti jer bez njega nema BiH", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i ima li razumijevanja za bojkot državnog parlamenta od strane Srba.

Na koncu je kazao i što misli o stavu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića koji zagovara koncept građanske BiH smatrajući da s druge strane toj državi prijeti raspad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što rade kolege koji su nekad bili u vlasti, pa i bivši predsjednik, te inicijative štete odnosima u BiH. Na tragu su izgradnje države najbrojnijeg naroda što najbrojniji narod kroz političke stranke ne krije. Pogledajte dokumente njihovih kongresa pa ćete vidjeti što im je cilj. To je unutarnja BiH. Ona je nerealna, ako bude išla u tom pravcu doživjet će 'sunovrat', a nismo ni danas daleko od toga", kazao je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo