RODITELJI KOLEKCIONARI / Doznajemo uzrok eksplozije kod Obrovca: Dječak se igrao s granatom. Ispala mu je iz ruke

Vijest o smrti dječaka od eksplozije na cesti sinoć kod Obrovca šokirala je i začudila Hrvatsku. Riječ je o obitelji iz Češke kojoj se na proputovanju Hrvatskom pokvario automobil u kojem su prevozili i eksplozivne naprave. Teško su ozlijeđene i dvije žene. Ekskluzivno doznajemo o kakvoj je napravi riječ

20.6.2024.
20:36
VOYO logo

Devetogodišnji dječak iz Češke smrtno je stradao u eksploziji stotinjak metara od kuće Slobadana Olujića u Bilišanima kraj Obrovca

"Začuo sam detonaciju, eksploziju i umalo poslije toga jauk, vrisak.. To je bilo neprijatno i vrlo strašno gledati za oko. Žena je jedna ležala, zapomagala, dijete je ležalo nepomično i ova druga žena je isto zapomagala i vidi se da je bila ozlijeđena, na licu, oku ", kaže Slobodan Olujić koji je brzo dotrčao na mjesto nesteće i šokirao se. Dječakov otac mu je objašnjavao rukama da je on otvorio haubu, a onda čuo eksploziju i pokazao u smjeru djeteta koje je imalo vidljivo teške ozlijede na trbuhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češka obitelj, u kojoj je 39-godišnji otac neozlijeđen, u pratnji automobila druge češke obitelji putovala je Hrvatskom. U eksploziji su ozlijeđene i dvije žene. 49-godišnjakinji je teško ozlijeđeno oko, a dječakova 34- godišnja majka bila je životno ugrožena.

"Radi se o penetrantnim ozlijedama trbuha. Po inicijalnoj trijaži i obradi gospođa je odmah operirana, zbrinuta kirurški i nakon toga smještena u Jedinicu intenzivnog liječenja. Njeno trenutno stanje je stabilno" rekao je abdominalni kirurg Nediljko Jović, inače pomoćnik ravnatelja OB Zadar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Tragedija kod Obrovca /

U eksploziji poginulo dijete, dvije žene u bolnici: Riječ je o turistima iz Češke?

Image
Tragedija kod Obrovca /

U eksploziji poginulo dijete, dvije žene u bolnici: Riječ je o turistima iz Češke?

Policija, koja je očevid obavljala sinoć i danas sve do poslijepodneva, izvijestila je da su Česi sa sobom u automobilu dovezli nepoznatu eksplozivnu napravu.

"Eksplozivna naprava je eksplodirala izvan automobila, a policijski službenici i dalje utvrđuju okolnosti zašto se eksplozivna naprava i nalazila u automobilu", kazala je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske i dodala kako je Državno odvjetništvo naložilo obdukciju djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nekim našim neslužbenim saznanjima, navodno se radi o granati ručnog minobacača koju su ovi Česi, inače kolekcionari takvih čahura i ostataka minsko-eksplozivnih sredstava ponijeli sa sobom.

Automobil im se pokvario i dijete se najvjerojatnije igralo van automobila s tom granatom, kuckalo njome o asfalt, dakle o tvrdu površinu, što je bilo dovoljno da ona eksplodira jer takve naprave nemaju osigurač nego se aktiviraju udarcem o tvrdu površinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještanima je laknulo što se ne radi o eksplozivnoj napravi odbačenoj na tom području.

"Da je nešto bilo, ne daj bože, nešto bi naišli. Tu baš ima mnogo ljudi koji čuvaju stoku i prolazi se. I djeca i mi smo svi tu. Znači, nikad nitko ništa. I sad baš odjedanput", kaže Marija Olujić iz Bilišana i dodaje kako to područje u ratu nije bilo minirano, a njezin suprug Branko zaključuje vrteći glavom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tužno zbog djeteta. Teško, teško pada, imam djecu, pa ne daj bože da je nešto eksplozivno".

Policija nastavlja kriminalističko istraživanje koje bi trebalo pokazati odakle Česima opasni projektil i protiv koga će sve biti podignute kaznene prijave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo