O VJEČNOJ TITULI / Doznajemo koliko je branitelja u Hrvatskoj: 'To je najčasniji popis'

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

‘Ministarstvo branitelja ponovno manipulira s time jer se srami reći koliko su 'proizveli' branitelja u posljednjih sedam godina’, kazao nam je bivši ministar branitelja Matić

23.4.2023.
17:14
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

Čak 419.667 živih hrvatskih branitelja bilo je do kraja ožujka 2023. u Evidenciji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Te podatke su za Danas.hr potvrdili iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

“Na dan stupanja na snagu Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, 14. prosinca 2017. godine, u Evidenciji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bilo je 441.257 živih hrvatskih branitelja, a na dan 31. ožujak u Evidenciji je bilo 419.667 živih hrvatskih branitelja”, napisalo je u odgovoru Ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iako je Zakonom iz 2017. godine otvoren rok za priznavanje statusa hrvatskog branitelja te unatoč novoevidentiranim hrvatskim braniteljima, kojima je nakon dugo vremena omogućeno reguliranje ovog statusa, koje je od 2009. godine bilo obustavljeno, broj živih hrvatskih branitelja kontinuirano pada“, dodali su iz Ministarstva.

Image
dobre vijesti /

Od 1. srpnja povećanje povlaštenih mirovina za 96 tisuća umirovljenika: Od njih 63.000 su hrvatski branitelji

Image
dobre vijesti /

Od 1. srpnja povećanje povlaštenih mirovina za 96 tisuća umirovljenika: Od njih 63.000 su hrvatski branitelji

Titula hrvatskog branitelja je vječna, pa čak i kada branitelj napusti ovaj svijet. Ipak, Ministarstvo hrvatskih branitelja nije htjelo otkriti broj živih i mrtvih branitelja unatoč našem upitu i dopuni upita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualan broj živih hrvatskih branitelja prokomentirao je bivši ministar hrvatskih branitelja Predrag Fred Matić.

“Ministarstvo branitelja ponovno manipulira s time jer se srami reći koliko su 'proizveli' branitelja u posljednjih sedam godina. Na jednostavno pitanje koliko je hrvatskih branitelja oni odgovaraju koliko je živih branitelja”, rekao je Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traži „šestocifrenu brojku“, a nada se da nije došlo i do „sedmocifrene“.

„Ako HDZ ostane na vlasti i taj ćemo broj dočekati”, dodao je Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar Matić istaknuo je da će odmah objaviti registar kada SDP dođe na vlast.

“Zato što se niti jedan hrvatski branitelj nema čega sramiti i kao što smo rekli prije deset godina, to je najčasniji popis kojeg Hrvatska može objaviti i najponosniji. Objavit ćemo ga odmah. Pravim braniteljima na čast, a onima drugima na sramotu, ako je uopće imaju, kad su pristali biti na listi s onima s kojima ne pripadaju”, zaključio je Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo