'Došla sam do toga da mogu reći da nažalost imam kuću'

'Nažalost, imam kuću. Suprug i ja nismo dobili stan od firme, pa nismo imali druge nego graditi dom i cijeli život smo se odricali.

19.4.2012.
17:40
VOYO logo

"Nedavno sam završila u bolnici i nisam platila ratu kredita. Kad mi je suprug dolazio u posjet našao je u sandučiću opomenu i platio i nisam mogla vjerovati koliko je banka puno zaračunala na ime opomene i kamate", ispričala je za Vjesnik 54-godišnja Katica Petrović, bivša radnica tvornice Kamensko.

Dug je platila od zadnje naknade na ime nezaposlenosti na koju je još imala pravo, a kako će ga plaćati dalje - ne zna. Na Uskrs je, naime, dobila zadnjih sedamstotinjak kuna od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), i to na ime produljenja naknade za 30 dana, nakon što je oko 15 mjeseci (točno 450 dana) imala pravo na približno 1.150 kuna mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pravo na naknadu fale joj tri mjeseca

Suprug, bivši zaposlenik Končara, također je dugo bio bez posla. Trenutačno radi, ali je plaća mala, a jedna kći još studira politologiju, uz plaćanje. Druga kći se udala, ima dvoje djece, i također završava fakultet koji sama plaća.

Uoči 55. rođendana, nakon 33 godine i 8 mjeseci staža te gotovo godinu i pol 'staža' na burzi, Katica Petrović sa suzom u očima zaključuje da su sve šanse da će postati - socijalni slučaj, iako, kaže, u cijelom radnom vijeku nije imala dan bolovanja. Dodatno su je ugrozile izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, odnosno podizanje dobne granice za mirovinu za žene, po kojima gubi pravo na naknadu do mirovine, jer po prijelaznim uvjetima za žene u 2012. mora imati najmanje 55 godina i šest mjeseci starosti, a ona ispada iz tog kruga jer joj do 55. rođendana nedostaju još tri mjeseca. I to joj pravo nepovratno 'bježi', odnosno ne može u mirovinu i nema drugog rješenja nego ostati na burzi do 65. godine - bez prava na naknadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako imate kuću, vjerojatno nećete ni od koga dobiti ništa'

Gdje god je dosad pokušala naći posao, pa čak i za obično čišćenje, pitali su je za godine i odgovarali joj da bi ipak zaposlili nekog mlađeg. Kada je nedavno na Zavodu za zapošljavanje svog 'savjetnika' pitala što da radi sada kad je izgubila pravo na naknadu, pošteno je odgovorio: "Gospođo Katice, ako imate kuću, vjerojatno nećete ni od koga dobiti ništa jer su kod dodjele socijalnih pomoći sada vrlo strogi".

"A, nažalost, imam kuću. Suprug i ja nismo dobili stan od firme, pa nismo imali druge nego graditi dom i cijeli život smo se odricali. I sad sam došla do toga da mogu reći samo 'nažalost, imam kuću'", kazala je gospođa Katica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor i Josipović nisu pomogli, u Milanovića već razočarana

Inače, lani je Katica Petrović pisala tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor, moleći je da utječe na to da se prestane govoriti kako se ljudi na Zavod za zapošljavanje prijavljuju samo zbog besplatnog prijevoza i naknade, nego da obrate pozornost na ljude bez posla. Jadranka Kosor nikad nije odgovorila. Na pitanje bi li danas pisala premijeru Milanoviću, odgovara:

"Ne bih, razočarala sam se u sve, pa i u njega. Možda on sam i ne može puno, ali njegov autoritet, da se založi za ljude, značio bi puno. Kad se sjetim da smo svojedobno bili i kod gospodina Josipovića, koji nam je obećavao pomoć, pa ni od toga nije bilo ništa, kad se sjetim da sam sudjelovala u štrajku glađu, svakom mimohodu po gradu za Kamensko, a da nismo uspjeli ishoditi niti otpremninu, nego samo manji dio preko Agencije za naplatu radničkih potraživanja, pitam se zašto... I nismo tražili ne znam što, moja otpremnina iznosila bi oko 18.000 kuna, pa ni to nisam uspjela dobiti, a sad bi me spasilo da barem riješim kredit koji traje do kraja ove godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini razlog zbog kojega je pristala na razgovor za medije zapravo je podrška osnivačkoj skupštini Sindikata nezaposlenih Hrvatske, čija se osnivačka skupština održava u utorak.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo