DOSAD NAJDETALJNIJI UVID U 'KLUB': / Iznad šanka ekran za video-nadzor, a imali su čak i DJ pult; 'Sodoma i Gomora'

Image
Foto: Marko Prpić / PIXSELL
27.9.2020.
11:08
Marko Prpić / PIXSELL
VOYO logo

Iz dana u dan hrvatska javnost upoznaje gotovo svaki detalj i svaki pedalj donedavno polutajnog okupljališta u zagrebačkoj Slovenskoj 9 gdje je, u međuvremenu smijenjeni, uhićeni i osumnjičeni predsjednik JANAF-a Dragan Kovačević, u privatnom "klubu" okupljao raznovrsnu društvenu elitu - od vlasnika lokalnih tvrtki, ministara, sudaca, admirala pa do jednog bivšeg i jedinog sadašnjeg predsjednika Republike.

Jutarnji list je objavio, kako sami kažu, dosad najdetaljniji uvid u Slovensku 9, odnosno "Kovačevićev klub", prilično neugledni prostor s obzirom na ugled ekipe koja se tamo skupljala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZVOR IZ NOTORNE SLOVENSKE 9: /

'Sodoma i Gomora. Kad su dolazile cure iz Srbije, onda se znalo da je akcija'

Image
IZVOR IZ NOTORNE SLOVENSKE 9: /

'Sodoma i Gomora. Kad su dolazile cure iz Srbije, onda se znalo da je akcija'

Dolazili i bivši ministri i premijeri, slavni glumci, bandićevci...

Prema onome što se zasad zna, a i sami su to priznali, u klub su navraćali aktualni i bivši predsjednik Zoran Milanović i Stjepan Mesić, ministri Oleg Butković, Josip Aladrović i Tomislav Ćorić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, ivanićgradski poduzetnik Krešimir Petek, koji je ondje navodno ponio i 1,96 milijuna kuna, tamburaš Stanko Šarić, bivši "prvi gospodin" Jakov Kitarović bez supruge te predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić sa suprugom. Mnogi od njih tamo su se družili i u vrijeme "lockdowna" dok je drugim sličnim klubovima i lokalima otvorenog tipa takvo što bilo zabranjeno.

Jedna upućena osoba se, naime, ohrabrila i odlučila Jutarnjem listu anonimno ispričati niz novih detalja o "klubu" u Slovenskoj 9. Podrumski prostor je, kaže, veličine 28 četvornih metara, a onaj u prizemlju ima 54 četvorna metra. Iznad šanka je bio ekran za videonadzor, a u kutu miks-pult za puštanje glazbe. Podrum je, kaže, intimniji jer nema prozora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sugovornici Jutarnjeg lista, koji su i sami više puta bili u "Kovačevićevu klubu" tvrde da su tamo ušli i deseci još nespomenutih javnih osoba: od utjecajnih zagrebačkih političara, bivših ministara iz redova SDP-a, vlasnika građevinskih tvrtki, članova stranke Milana Bandića, HDZ-a i HNS-a, poznati glumci koji su ostvarili svjetske karijere, umjetnici, bivši premijeri, glazbenici, utjecajni sportski djelatnici... Po svemu sudeći, uskoro će biti lakše nabrojati one koji tamo nisu bili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uglavnom muška druženja, ali neki su dovodili supruge

Uglavnom su, kako se doznaje, to bila muška druženja na koja bi tek ponekad dolazile njihove supruge ili djevojke. Susjedni stanari jedva dočekali da svemu dođe kraj pa da i oni javno ispričaju što su tamo viđali.

"Sodoma i Gomora. Stajali su tu taksiji. Cure bi nekad promašile ulaz, pa bi ih s drugog ulaza vraćali. Bile su skockane kao za svadbu, u minjacima ili uskim haljinama", ispričao je za Jutarnji list jedan od stanara iz susjedstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti je dodao da je Milanovića ondje vidio proljetos te da je dolazio i Mesić. Konobar je, kaže, ondje bio svaki dan, a kada bi susjedi vidjeli da dolaze "cure iz Srbije" znalo se da je "akcija". U kućnu vežu može se ući samo pomoću šifre koja se morala utipkati da se otvore ulazna vrata. Upravitelj zgrade promijenio ju je čim je Kovačević uhićen.

'Vidjela sam ja tu jako zgodne mlade dame'

Nakon Kovačevićevog uhićenja osokolila se i jedna stanarka Slovenske 9 pa je za Jutarnji list ispričala što je ondje viđala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znate, vidjela sam ja tu jako zgodne mlade dame. Posebno se poslije potresa znala čuti glasna muzika. Otišla sam dolje i rekla: "Dajte, molim Vas, malo stišajte tu muziku, zar nemate srca". Rekli su da se u podrumu slavi dječji rođendan pa su malo stišali. Pazili su poslije jer je jedna od naših susjeda zvala policiju", kaže.

I susjeda te susjede potvrdila je da je više puta zvala policiju zbog preglasne glazbe. Policija je stizala, zapisivala, ali stanarka ne zna što je bilo poslije. Izvjesno je jedino da Dragan Kovačević nije uhićen zbog te prijave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: pixsell

08.07.2014., Zagreb - Dragan Kovacevic, predsjednik Uprave JANAF-a. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

'Gledale su se utakmice, dolazile bi hostese'

A što se još radilo u tom prostoru kojeg je Kovačević kupio 1999. godine od privatne osobe koja je prethodno isti prostor kupila od Grada Zagreba?

"Gledale su se utakmice, a ponekad, kad je bio neki tulum, došle bi hostese. Cure su dolazile skockane kao za svadbu, sjedile bi u pravilu na barskim stolicama za šankom, pile, poslužilo bi im se jelo. Bile su tu i fešte s tamburašima. Znam da su neki političari ovamo dolazili sa suprugama, pa se nikako ne može govoriti o orgijama. Dragan je bio takva osoba da bi, kad bi nekome trebao prostor za proslavu rođendana ili krstitki, ponudio prostorije da to organizira kod njega. Večere bi uvijek platio u kešu", kažu sugovornici Jutarnjeg lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti kažu da bi Kovačević i ostali iznutra, putem nadzorne kamere, vidjeli tko im zvoni i ulazi u klub. Oni koji su već bili u podrumu, mogli su kroz staklenu stijenu vidjeti tko se spušta.

'Zlosretni' brojač novca Kovačević dobio dva tjedna prije uhićenja

"Kada sam prvi put ušao, na drvenim vitrinama iznad šanka bilo je zasigurno stotinjak butelja kvalitetnih vina, rakije, viskija. To je ono što je odmah upadalo u oči. Tu, dakle, ne govorim o onome što je bilo u šanku", ispričao je jedan od sugovornika dodajući da je "zlosretni" uređaj za brojenje novca Kovačeviću bio darovan za rođendan, svega dva tjedna prije nego što je uhićen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prizemlju su bili drveni stolovi i barske stolice, a u podrumu veliki separe. Glazba se puštala s računala, a ponekad bi, kažu anonimni sugovornici, na poziv dolazili tamburaši. Kovačević je ponekad naručivao hranu pa su se uz jelo otvarale butelje vina kojih nije manjkalo. Sugovornik Jutarnjeg lista kaže da su se ondje ispraćale stare i dočekivale Nove godine.

Image
Foto: Google Maps

Onog dana kad je Petek donio novac, tamo je bilo 24 ljudi?

I dok susjedi tvrde da su u više navrata zbog buke iz "kluba" zvali policiju, isti sugovornik tvrdi da ne zna za to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policija nikad nije zakucala. Ne vjerujem da je to bilo zbog toga što su gosti bili iz vrha politike. Da, Butković, kao što je i sam priznao, jest kartao belu, ali nije bio čest gost. Ministar Aladrović je rodbinski povezan s Draganom. Oni su rođaci jer su Aladrovićeva baka i Kovačevićev otac Franjo brat i sestra", kaže.

Jutarnji list također raspolaže informacijom da je lani, na proslavi Martinja u "Kovačevićevom klubu", kada je Petek donio 1,96 milijuna kuna, a istodobno se ondje zatekao i suprug bivše predsjednice, Jakov Kitarović, ondje ukupno bilo 24 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo