DORA (30) IZ UGLEDNE ZAGREBAČKE OBITELJI NAKON EKSTREMNE RADIKALIZACIJE POSTALA DŽIHADISTICA: / 'Iskorištena je za propagandu'

Image

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) objavila je svoje godišnje izvješće.

18.9.2017.
10:04
VOYO logo

Riječ je o 30-godišnjoj Dori Bilić. Njezina je aktivnost prije nekoliko godina uočena u Raki, gradu koji je tada bio jedno od glavnih uporišta ISIS-a. Ona je tamo bila sa suprugom, državljaninom BiH koji se pridružio džihadistima takozvane Islamske države.

Odgojena u uglednoj obitelji kao katolkinja

Bilić je inače Zagrepčanka odgojena u uglednoj obitelji, u katoličkom duhu. Po završetku srednje škole upisala je Pravni fakultet, no ubrzo je shvatila kako joj taj studij 'ne predstavlja izazov' te se školovala za posao fizioterapeutkinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dora je govorila nekoliko stranih jezika, putovala Europom i posjećivala muzeje. Po dolasku u London počele su značajne promjene. Naime, tamo je upoznala budućeg supruga, tada još kršćanina. No, on je ubrzo prešao na islam te pristupio radikalnim muslimanskim organizacijama. Njegov utjecaj na Doru bio je jak pa se i ona odrekla svoje vjere te prešla na islam. Brak ipak nije potrajao - Dora je supruga napustila jer joj nije bio dovoljno ekstreman. Svojim prijelazom na radikalni islam sablaznila je svoju obitelj i bližnje, piše Večernji.

Novog partnera pronašla u Gornjoj Maoči

Potkraj 2012. pronašla je znatno ekstremnijeg partnera, i to u Gornjoj Maoči, mjestu u blizini hrvatske granice poznatom i kao uporište vehabija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučila se za Senada Avdića zvanog Čado. On je tada živio kraj Brčkog sa suprugom i djecom, no nakon susreta s Dorom brak je propao. Par je uskoro otputovao u Siriju. Godine 2014. Dora je ranjena u napadima snaga Zapada koje su bomardirale položaje ISIS-a.

Šokirana obitelj

Sve ove informacije šokirale su obitelj Bilić i sve one koji ih poznaju. Dorin otac inače je poznati poljoprivredni stručnjak, majka joj je arhitektica, dok je brat diplomirani pravnik. Baka je magistrica farmacije, dok je djed inženjer elektrotehnike. Dakle, riječ je o obitelji intelektualaca zbog čega je još teže shvatiti toliko ekstremnu radikalizaciju kroz koju je prošla 30-godišnja Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dorina obitelj ne daje mnogo izjava, poručuju samo kako je Dora iskorištena za propagandu te kako osuđuju svaki, pa i islamski radikalizam i terorizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo