DOPREDSJEDNIK UDRUGE BOLNIČKIH LIJEČNIKA: / 'Progon liječnice koja je prijavila poteškoće u KB Dubravi je ozbiljan problem'

Image
Foto: RTL

Dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika Boris Ujević kaže da su informacije iz anonimnog pisma liječnice iz KB Dubrava dobili nedugo prije nego što su izašle u medijima te da su one,

28.10.2020.
11:21
RTL
VOYO logo

Da je hrvatski zdravstveni sustav dodatno prenapregnut zbog epidemije koronavirusa, a liječnici i drugo medicinsko osoblje na rubu snaga, proteklih dana putem medija upozoreno je nebrojeno puta. Na isto je u RTL Direktu upozorio i dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) Boris Ujević.

Pritom se osvrnuo i na situaciju u zagrebačkom KB Dubrava gdje je situacija vjerojatno najteža, a gdje je na to anonimnim pismom upozorila jedna liječnica koja je potom izložena progonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAKON DRAMATIČNOG PISMA LIJEČNICE, KREĆU SMJENE U KB DUBRAVA: /

Dio zaposlenika se protivi uništavanju te velike i važne bolnice

Image
NAKON DRAMATIČNOG PISMA LIJEČNICE, KREĆU SMJENE U KB DUBRAVA: /

Dio zaposlenika se protivi uništavanju te velike i važne bolnice

Informacije iz anonimnog pisma - istinite i točne

"Pokazali su se neki problemi, ali ja ih ne bih nazvao dramatičnima. Ne zato što nisu imali ozbiljne posljedice po pacijente kojima su se dogodile, nego zato što su ti problemi vrlo jednostavno rješivi. Donese se lijekove, jedna je gospođa bila bez pidžame... To nisu komplicirani problemi. Po meni je puno ozbiljniji problem progon liječnika koji ukazuje na probleme koji se mogu i moraju rješavati", kazao je Ujević.

Informacije iz anonimnog pisma u HUBOL-u su, kaže Ujević, dobili nedugo prije nego što su izašle u medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po mojim saznanjima one su istinite i točne. No, moram reći da je KB Dubrava pod užasno velikim pritiskom i njima treba pomoć u ljudstvu - i liječnika i medicinskih sestara. Dobivamo informacije da pomoć stiže, ali mislim da ta pomoć kaska. Ona pomoć koja je trebala biti prije pet dana, stiže danas. Znači, kasnimo nekoliko dana, a možemo reći da se stvari mijenjaju dramatično, ne iz dana u dan, nego iz sekunde u sekundu", upozorio je Ujević.

'Prije epidemije nedostajalo 2000 liječnika, sada i više'

I mnoge županijske bolnice su u sličnim problemima kao KB Dubrava, ali tamo je situacija s manjkom kadrova još teža - ističe Ujević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemoguće je reći koliko liječnika nedostaje. Prije epidemije govorilo se o njih dvije tisuće. Sada je sigurno još gore", upozorio je.

Sustav je, kaže, opterećen 110 posto i to treba izdržati, sadašnji broj hospitalizacija su oni koji su zaraženi prije nekoliko tjedana, a nitko ne može reći koliko će još brojke rasti, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo