TKO JE NAJBOLJI? / Utrka za vruću fotelju: Donosimo životopise kandidata koji pretendiraju na mjesto glavnog državnog odvjetnika

Image
Foto: Pixsell

Tko su kandidati i tko je od njih najbolji?

10.1.2024.
14:08
Pixsell
VOYO logo

Na stranicama Vlade RH objavljeni su životopisi četvero kandidata koji pretendiraju za mjesto glavnog državnog odvjetnika. Tko su kandidati i tko je od njih najbolji?

U nastavku donosimo njihove životopise .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladen Dragičević

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jedan od kandidata je odvjetnik Mladen Dragičević. Rođen je 1952. u Dubrovniku. Pravni fakultet završio je u Zagrebu, a pripravnički staž odradio je na općinskom sudu u Zagrebu. Jedan je od osnivača odvjetničkog društva Dragičević i partneri d.o.o.

Dragičević navodi da se specijalizirao u nekoliko odvjetničkih ureda u SAD-u, Italiji i Njemačkoj te je sudjelovao na brojnim seminarima i radionicama u Europi. U okviru obavljanja odvjetničke djelatnosti, pravno savjetuje niz domaćih i inozemnih klijenata, kako onih fizičkih tako i pravnih, a značajan broj su i tvrtke u državnom odnosno većinski državnom vlasništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
utrka za šefa dorh-a /

Pljušte reakcije oporbe na kandidaturu Ivana Turudića: 'Bilo bi najpametnije da su Vladimira Šeksa odabrali'

"Tako zastupam i pravno savjetujem, ili sam to činio, dio trgovačkih društava iz HEP grupe, JANAF, Jadroliniju, ACI d.d., Hrvatske ceste d.o.o., Hrvatske autoceste d.o.o., Zračnu luka Dubrovnik, Hrvatske vode, Hrvatske šume d.o.o., Hrvatsku poštu d.d., Hrvatsku turističku zajednicu, Lučku upravu Dubrovnik, China Road and Bridge Corporation, Glavnu podružnicu Zagreb, Hotele Vodice d.d., Hotel Lapad, Hotel Sumratin, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i sl.", navodi u svom životopisu.

Navodi da je posebno značajno iskustvo stekao sam kroz rad na pripremi odnosno izradi nacionalnih zakonskih i podzakonskih akata, kao što su predlaganje i izrada prijedloga izmjena i dopuna te davanje mišljenja o nužnosti izmjena propisa u cjelini ili djelomično. Cijeli životopis možete pronaći ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Emilijo Kalabrić

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Emiliju Kalabrić rođen je 1963. u Šibeniku gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Trenutno obnaša dužnost zamjenika Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske, a na dužnost je stupio 1. veljače 2023. godine. Voditelj je Specijalizirane grupe za suzbijanje računalnog kriminaliteta pri Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalabrić ima najviše iskustva po pitanju iskustva na državnoodvjetničkim dužnostima, a od ukupnog staža, na njima je proveo 27 godina.

Njegov životopis možete pogledati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Turudić

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ivan Turudić rođen je 1962. godine. Pravni fakultet završio je u Zagrebu, a 2019. godine upisao je doktorski studij. Karijeru je započeo na Općinskom sudu u Virovitici. Od 2021. godine pa do sada sudac je Visokog kaznenog suda RH i predsjednik 2. sudskog vijeća.

Ranije je obnašao i funkcije predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, a bio je i sudac Odjela za USKOK Kaznenog odjela prvog stupnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor je i koautor brojnih stručnih članaka te je napisao nekoliko knjiga, a od 2008. pa do sada bio je član višebrojnih radnih skupina pri Ministarstvu pravosuđa RH za izradu više zakona. Usavršavao se u Americi, u Haagu, Berlinu, itd. Njegov životopis možete pogledati ovdje.

Nikša Wagner

Nikša Wagner rođen je 1965. godine u Dubrovniku, a pravni fakultet završio je u Splitu. U životopisu ističe da čitavu karijeru radi najviše na predmetima iz oblasti gospodarskog kriminaliteta, ali i
najtežim krvnim i seksualnim deliktima. Bio je referent u velikom broju složenih gospodarskih predmeta iz vremena revizije pretvorbe i privatizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno obnaša funkciju zamjenika Županijskog državnog odvjetnika u Splitu, a na koju je imenovan 21. rujna 2009. godine. Wagner se može pohvaliti i iznadprosječnim koeficijentom uspješnosti. Kako navodi u životopisu, "okvirna mjerila ostvarujem iznad prosjeka, trenutno za 2023. imam 145% ostvarenosti okvirnih mjerila dok mi je koeficijent uspješnosti za l2,04% veći od prosjeka".

Njegov životopis pogledajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Tko će biti novi šef DORH-a? Razgovarali smo s kandidatima: 'Ako usporedimo s nogometom, ja sam Ancelotti'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo