već se pokazalo kao greška / Donosimo sve prave razlike između dosadašnjeg vojnog i ukinutog probnog spašavanja života

Samo dva dana je trebalo da se ukidanje pilot projekta hitne helikopterske službe pokaže kao pogreška. Na svojoj koži to je osjetio životno ugroženi pacijent s Lošinja koji je do riječke bolnice putovao čak tri sata jer vojni helikopter nije mogao poletjeti

12.1.2016.
22:16
VOYO logo

Da mu je prije tjedan dana pozlilo na Lošinju - po njega bi za 17 minuta stigla leteća hitna s Krka.

No pozlilo mu je jučer - po njega je zato trebao doći vojni helikopter iz udaljenog Zagreba ili Splita. Ali vrijeme je bilo loše pa je putovao na Lošinju i Cresu kopnom, zatim u izvanredni trajekt, a onda od Valbiske dalje preko mosta do bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već 3. dan nepostojanja hitne helikopterske službe - pokazalo se da je ona potrebna.  

"To putovanje je trajalo 3 sata. Da je bio helikopter MORH-a, trajalo bi 2 sata, a da je bila hitna pomoć - sat vremena", rekla je Senka Štrbo, Zavod za hitnu medicinu Primorsko - goranske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlika je velika u svakom pogledu: medicinski helikopter po satu košta 44.000 kuna. Vojni gotovo 53. No s obzirom da je sporiji - cifra se za istu intervenciju penje 80.000 kuna - dakle gotovo je duplo skuplji. Hitna se u zrak dizala za 3-4 minute, vojsci treba od 20 minuta do sat vremena. Medicinski je helikopter brži, manji i lakše slijeće, a ostim toga, opremljen je jedinicom intenzivne njege - dok vojni nudi samo transport, i doslovno prijenos poljskim nosilima. 

Image
Foto: RTL

Razlika je velika i u proceduri - objašnjava član splitskog medicinskog tima - na primjeru posljednje intervencije na Hvaru za koji im je trebalo 42 minute - upola kraće nego što bi posao obavio vojni helikopter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do Sućurja timu iz Jelse treba 40 minuta brze i riskantne vožnje, tek nakon što ga pregleda onda ima pravo zatražiti vojni helikopter - onda se čeka 25 minuta da vojni helikopter dođe - onda još let do Splita - prošlo je sat i pol vremena", rekao je Goran Franić, član hitnog medicinskog tima Splitsko - dalmatinske županije.

Pacijent će dulje čekati, a razlog je sramotan - zbog političke situacije u ministarstvu ne mogu dobiti svega 850.000 kuna koliko im treba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rečeno nam je jučer popodne da nema novaca, ali očito da je to u ovim okolnostima veći problem, ne radi se toliko o novcu, već administrativnim rješenjima u ovom periodu privremenog financiranja", rekao je Miljenko Bura, pomoćnik ministra zdravlja.

Državu bi u godinu dana dva vojna helikoptera koštala 7 milijuna eura - 4 opremljene leteće hitne pak u Zagrebu, Osijeku, Krku i Braču - samo 2 milijuna kuna više.  Gotovo isto ćemo platiti lošiju uslugu. A tko su korisnici? Trudnice i djeca, pacijenti sa srčanim i moždanim udarom - njih 219 je spašeno u 3 mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo