neočekivano otkriće / Donosimo nastavak priče o otkriću u Banskim dvorima: Tajanstvene freske potječu s početka 19. stoljeća!

Nakon što je u RTL-u Danas sam premijer otkrio kako su radnici za vrijeme restauracije Banskih dvora na zidovima ispod tapete pronašli skrivene freske, zanimao nas je daljni razvoj ove priče

9.8.2018.
19:15
VOYO logo

Tamo gdje se u državi donose najbitnije odluke - radovi su u punom jeku. Nakon što je u RTL-u Danas sam premijer otkrio kako su radnici za vrijeme restauracije Banskih dvora na zidovima ispod tapete pronašli skrivene freske zanimao nas je daljni razvoj ove priče.

I Boris MIšević provjerio je kako 5 dana nakon velikog otkrića izgledaju zidni crteži koje će stručnjaci pokušati potpuno oživjeti. Plan je da u budućnosti krase obnovljenu dvoranu Ban Jelačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema odmora dok traje obnova, a politika je na pauzi dok se Banskim dvorIMA vraća stari originalni povijesni sjaj.

Sredina je ljeta, nema predsjednika Vlade, nema ministara, a nema ni poda jer traje obnova Banskih dvora. Radnici rade punom parom, ali ono zbog čega smo mi i došli je otkriće u dvorani Ban Jelačić, a to su 4 fenomenalne stare freske koje su oduševile mnoge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajna Banskih dvora dugo je bila skrivena iza običnih tapeta.  Stručnjaci će skrivene zidne slike pokušati maksimalno oživjeti.

Stručnjaci procjenjuju da su ove freske čak iz 1808. godine ili prije toga. U tom razdoblju Banske Dvore je obitelj Kulmer prodala zemaljskoj Vladi je zgrada postaja javna institucija.Ono što se vidi ovdje su vedute grada. Prepostavlja se za sada da je to Zagreb. A kako proces čišćenja bude išao dalje onda će se te vedute sve bolje nazirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je autor dugo skrivenih crteža još uvijek je misterij. No tko god bio autor njegovo će djelo i u 21 stoljeću ostati dio sobe iz koje se vodi država.

U obnovi će biti pozlaćene i rozete na, stropu a na vrata idu nove mjedene kvake, dok će vrata biti od ariša. Sve kako bi se zadržao taj snažan dojam baroknog klasicizma u kojme je zgrada i rađena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi bilo dobro da povijesne freske ostanu dio budućnosti želi i sam premijer koji nam je nedavno ovo otkriće i osobno pokazao.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo