DP GA NE ŽELI / Kriza u koaliciji? Furio Radin: 'Predložili smo Pupovca. Naše se mišljenje mora poštovati'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Kluba nacionalnih manjina Vladimir Bilek odbacio je medijske napise da je HDZ predložio Milorada Pupovca za predsjednika Odbora za nacionalne manjine

24.5.2024.
12:45
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Za razliku od predsjednika Kluba nacionalnih manjina Vladimira Bileka, zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin potvrdio je u petak kako je prijedlog njihova Kluba za predsjednika Odbora za nacionalne manjine SDSS-ov Milorad Pupovac te da od toga ne trebaju odustati.

"Prijedlog Kluba Nacionalnih manjina je Milorad Pupovac. Od 2000. godine, dakle 24 godine, uvijek se pita Klub manjina da daje ime za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina", poručio je zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je predsjednik Kluba Vladimir Bilek ranije izjavio kako im tek predstoje razgovori tko će biti njihov prijedlog za predsjednika Odbora pa da zato na jutrošnju sjednicu Odbora za izbor, imenovanje i upravne poslove nisu uputili svoj prijedlog, Radin je, suprotno tome, kazao da su o SDSS-ovu Pupovcu već odlučili te da smatra da od toga ne bi smjeli odustati. 

A prijedlog svog predsjednika ovog Odbora nisu uputili nakon što se u četvrtak navečer HDZ-ov koalicijski partner Domovinski pokret oštro usprotivio tome. Naime, DP-u je neprihvatljivo da na čelu Odbora koji spada u kvotu većine bude netko iz SDSS-a. Radin naglašava kako o tome odlučuje njihov Klub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jest da spada ovaj Odbor uz vladajuće, ali kad su Karamarko i Orešković vodili Vladu mi smo bili u oporbi i bez obzira na to su pitali Klub manjina da predloži kandidata za predsjednika Odbora. Sada se to ne radi, a ja se bojim da nije to iz etničkih razloga jer bi to onda zaista bilo 19. stoljeće", kazao je. 

Na pitanje zašto onda nisu prijedlog dostavili Odboru za izbor i imenovanja, Radin je poručio kako to nije stvar formalne nego sadržajne naravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pustimo birokraciju, kada se nešto želi napraviti, to se napravi", dodao je. 

Radin: Naše se mišljenje mora poštovati

Istaknuo je Radin kako su se u Klubu manjina o Pupovcu kao predsjedniku Odbora za ljudska i prava nacionalnih manjina usuglasili još kada su se dogovorili da on bude potpredsjednik Sabora. "Dakle prije dosta vremena. Pupovac je bio do sada predsjednik Odbora i nastavit ćemo s time", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radin je, kaže, siguran da je Bilek razgovarao s HDZ-om i upoznao ih s prijedlogom manjinaca o Pupovcu. 

"Što se mene tiče ta priča mora završiti da se poštuje naše mišljenje. Nije da nas se pita o puno stvari, ali bi nas se trebalo barem pitati o stvarima koje se tiču direktno nas. I taj red je uvijek poštivan i od desnih i lijevih vlada", naglasio je Radin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da bi odustajanje od Pupovca bio pogrešan put za Klub manjinaca, a DP, dodao je, DP ima priliku glasati protiv. "Ja sam siguran da se taj koalicijski dogovor s HDZ-om ne odnosi i na Parlament", rekao je govoreći o uvjetu DP-a da SDSS ne smije biti dio ni većine ni Vlade. 

Malenica: HDZ nema nikakve veze s predlaganjem predsjednika tog Odbora

Pije Radina, novinarima se obratio i saborski zastupnik HDZ-a Ivan Malenica, koji je izjavio da Klub HDZ-a nema nikakve veze s predlaganjem predsjednika tog Odbora nego da je ta odluka na Klubu nacionalnih manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Klub nacionalnih manjina će donijeti stav o tome i predložiti predsjednika tog Odbora, između njih se treba naći određeni konsenzus i dogovor, a HDZ će podržati ono što Klub nacionalnih manjina odluči",  kazao je.

Dodao je da je koalicija HDZ-a i DP-a stabilna te da ništa neće dovesti u pitanje njihove odnose.  "Sve ide u dobrom smjeru. Svi će biti zadovoljni", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak navečer medijskim prostorom se pronijela informacija da HDZ i dalje želi Pupovca na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, čemu se oštro usprotivio DP.  Predsjednik Kluba DP-a Igor Peternel poručio je kako je to potpuno neprihvatljivo i nije u skladu s koalicijskim sporazumom koji su dogovorili s HDZ-om, gdje je glavni uvjet bio da SDSS ne može biti dio parlamentarne većine ni Vlade.  Upitan znači li to da HDZ ne smije glasati za Pupovca, Peternel je poručio da ga se "može izabrati, ali to onda nije vladajuća većina". "Duboko vjerujem da HDZ ipak neće ugroziti vladajuću većinu", rekao je Peternel.

Kako se neslužbeno doznaje, Klub nacionalnih manjina razmatra mogućnost da Veljko Kajtazi bude predsjednik odbora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad se usuglasimo, dat ćemo prijedlog i vjerujemo da će dobiti potporu. Što se tiče DP-a, oni su bili jasni oko uvjeta vezano za Vladu, a što se tiče parlamentarnog dijela, vjerujem da ćemo se tu voditi dobrom praksom. Pustimo da i oni vide neke stvari kako se odvijaju unutar Sabora i što je dobra parlamentarna praksa", kazao je Bilek. 

Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u kvoti je vladajućih, a Pupovac je ovog tjedna izjavio da Klub SDSS-a više nije dio vladajuće većine, nego je u oporbenim redovima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pupovac predsjednik odbora kao pokušaj kompenzacije

Prema nekim izvorima, Pupovac je o tom prijedlogu razgovarao s čelnicima Klubova HDZ-a Antom Sanaderom i SDP-a Peđom Grbinom, a HDZ je navodno bio sklon podržati Pupovca, vjerojatno kao pokušaj kompenzacije jer su SDSS, na zahtjev DP-a, morali isključiti iz vladajuće većine.

"Bez obzira na kvote, taj odbor je, bilo je kroz humor rečeno, nebinarni odbor i na neki način je izvan ovog dijela matematičke raspodjele", rekao je Bilek dodavši kako su objasnili Peternelu da predsjednika odbora predlaže Klub manjina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I predsjednik Sabora Gordan Jandroković potvrdio je da predsjednika odbora predlaže Klub zastupnika nacionalnih manjina. "Oni između sebe nisu utvrdili kandidata jer imaju više kandidata, a kada ga utvrde, onda ćemo o tome glasovati", dodao je.

Upitan bi li podržali SDSS-ovog Pupovca za predsjednika, odgovorio je novinarima: "Vi biste sad mene isprovocirali kao malu bebu." Na pitanje koga priželjkuje za predsjednika Odbora, uzvratio je kako priželjkuje da se Klub nacionalnih manjina dogovori i predloži svog kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković: 'Inflacija nije pojela rast plaća'

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo