'Prijeti nam ruševina u kojoj se kote štakori'

Uzalud, čini se, očajni Zagrepčani koji žive nedaleko od nedovršenog Doma invalida na Jarunu svako malo pitaju zašto se ne uredi njegov okoliš i unutrašnjost.

17.7.2012.
9:20
VOYO logo

Nedovršeni Dom invalida na zagrebačkom Jarunu već godinama zjapi prazan, te predstavlja prijetnju za stanovnike u okolici. Među njima je i naša čitateljica, koja se za pomoć obratila našem kriznom stručnom timu zamolivši nas da saznamo u čijem je vlasništvu nekretnina i tko je odgovoran za stanje u kojem se ista nalazi.

"Ta ruševina je postala divlje odlagalište otpada, obrasla je svim i svačim, najviše topolama koje nas guše, unutra se kote štakori, smrdi po crkotinama, svuda naokolo su iskorištene (narkomanske) igle i prazne pločice Heptanona i da ne nabrajam sve u detalje...", piše čitateljica (podaci poznati redakciji).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ničija zemlja?

Iz Grada su nas podsjetili na povijest slučaja, koja dokazuje da problem na koji upozorava i naša čitateljica doista predugo traje. Gradnju Doma invalida još 1982. započeli su Društvo invalida cerebralne paralize, Društvo distrofičara i Društvo paraplegičara, a zemljište za njega dobili su od tadašnje Općine Trešnjevka, pod uvjetom da projekt završe u roku od tri godine. No, zbog pomanjkanja novca, objekt je doveden do faze u kojoj se i danas nalazi. Godine 1992. investiciju je preuzeo MORH, a kako se ni nekoliko godina nakon toga ništa nije događalo, 1999. donesena je odluka da se objekt vrati Gradu, koji će financirati dovršetak izgradnje.

Budući da društva nisu ispunila svoju obvezu o roku gradnje u tri godine, Grad Zagreb je zatražio upis u zemljišne knjige. Istovremeno, budući da je objekt izgubio na kvaliteti, a radovi oko zgrade koje je obavljao Crveni križ onemogućuju pristup osobama s invaliditetom objektu, Grad se odlučio za novu gradnju objekta koji trebaju tri društva, i to na području Kajzerice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom doznali smo da su iz Ureda za zdravstvo i branitelje pregledali objekt te zbog dotrajalosti odustali od njegove prenamjene za neke druge djelatnosti. A dok se sva ta pravna i financijska zavrzlama rješavala, građani se, zbog prijetećeg stanja, nisu žalili samo na adrese medija.

Koga briga za higijenu dok se ne riješe papiri!

"Obratili smo se Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, Upravi za sanitarnu inspekciju, Službi županijske sanitarne inspekcije... Prema dobivenim podacima, navedena Uprava nije poduzimala radnje vezane uz spornu građevinu s obzirom da nije u njihovoj nadležnosti, te smatrajući da je građevina u nadležnosti Grada Zagreba, Gradskog ureda za imovinsko-prave poslove i imovinu grada koji je dužan zaštiti objekt, ograditi ga i spriječiti neovlašten ulazak", odgovorila nam je u priopćenju pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu Višnja Fortuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema svemu ovome, dolazi se do općepoznatog zaključka: prebacivanje loptica u Lijepoj našoj i dalje savršeno funkcionira.

Tako se naša čitateljica, pa i svi ostali koji su ista pitanja postavljali godinama sada mogu samo nadati da će Grad po odluci suda i upisu u zemljišne knjige zasukati rukave i organizirati veliko čišćenje. Da će komunalne službe u međuvremenu nekoga kazniti zbog nereda teško je povjerovati s obzirom na dosadašnje iskustvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko imate pitanja vezana za rad Vlade i ostalih institucija, pojedine poteze ili njihov izostanak, a tiču se područja koja smo predstavili, pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo