JOŠ UVIJEK JE NEJASNO... / Euro donosi brojne promjene, ali i mogući neplanirani izdatak: Oni koji to ne ispune riskiraju rigorozne posljedice

Image
Foto: Shutterstock, Davor Puklavec/PIXSELL

Kontroverzno domaće rješenje prilikom uvođenja eura i dalje je bez odgovora na brojna pitanja i naznaka poboljšanja

23.12.2022.
9:03
Shutterstock, Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Uvođenje eura kao službene valute u Hrvatsku donosi brojne promjene među kojima je i usklađivanje temeljnog kapitala u tvrtkama prema općim pravilima za preračunavanje, uz striktne rokove i nove troškove jer do konverzije neće doći automatski.

Iako će sudski registri nadležnih Trgovačkih sudova upis promjena temeljnog kapitala provoditi bez plaćanja sudske pristojbe, to ne vrijedi za javnobilježničke troškove koje snose poduzeća, piše Poslovni.hr. Ovakvo uređenje već je izazvalo niz nezadovoljstava na koje se Ministarstvo pravosuđa i uprave očitovalo kako će u suradnji s Hrvatskom javnobilježničkom komorom i drugim nadležnim tijelima u narednom razdoblju definirati način provedbe navedenog postupka. I dalje se čeka ishod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nejasna odluka

S druge strane, i dalje je bez pojašnjenja – po mnogima – ključno pitanje zašto ovaj proces na neki pojednostavljeni način nije već riješen samim Zakonom o uvođenju eura, kao i kako to da se u posljednji trenutak reagira, ali i zašto se odstupa od nama srodnih jurisdikcija.

Njemačka, primjerice, ovo pitanje nije uredila na rigorozan način glede roka i posljedice propuštanja ove obveze, a također nije bilo obvezno iskazati temeljni kapital u eurima sve do trenutka njegove prve promjene. Francuska je prihvatila sličan model kao Njemačka, a Luksemburg se odlučio za model da će u slučaju izostanka odluke o konverziji temeljnog kapitala u eure do konverzije doći automatski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog čega se hrvatski zakonodavac nije odlučio za jedno od ovih rješenja koja se čine optimalnijim ne samo za poduzetnike, već i za javne bilježnike i sudske registre, nije jasno.

Image
OD NOVE GODINE /

Iz Zagrebačke banke poslali obavijest što s karticama, pinovima i obročnim plaćanjem nakon prelaska na euro

Image
OD NOVE GODINE /

Iz Zagrebačke banke poslali obavijest što s karticama, pinovima i obročnim plaćanjem nakon prelaska na euro

Udar na 90 posto poduzeća

Da će se na ovome stvarati pritisci, vidljivo je već kroz brojne upite zainteresiranih tvrtki javnim bilježnicima i odvjetnicima, tako da hrvatsko rješenje zasad generira upitnike poglavito glede opravdanosti troška usklađivanja u odnosu na razmjer promjena visine temeljne kapital. To će posebno pogađati manja trgovačka društva, odnosno više od 90 udar poduzeća. Također, tek treba vidjeti koliko će provedba ove zakonske obveze zatrpati bilježnike i registar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društva koja planiraju promjenu temeljnog kapitala, usklađenje njegove vrijednosti će napraviti u sklopu realizacije istog, ali za ostale će to biti dodatna obveza koja predstavlja novi trošak, kaže za zagrebačka odvjetnica Matea Gospić Plazina. Odvjetnici se u praksi već susreću s brojnim upitima u odnosu na promjene vezane uz uvođenje eura, a posebno uz nužnost usklađenja vrijednosti temeljnog kapitala u trgovačkim društvima.

Rigorozne posljedice neusklađenja

”Pri usklađivanju, trgovačka društva će trebati smanjiti ili povećati upisani iznos temeljnog kapitala unutar zakonom propisanih rokova – godinu dana za dionička društva i tri godine za društva s ograničenom odgovornošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za d.o.o-ove koji nisu planirali provoditi promjene, spajanja ili podjele poslovnih udjela kao dio svoje poslovne strategije, usklađivanje vrijednosti temeljnog kapitala povezano s uvođenjem eura predstavljat će neplanirani izdatak u vidu troška javnobilježničke ovjere”, kaže Gospić Plazina. Upozorava da su “posljedice neusklađenja rigorozne i da će se, ako društvo u propisanom roku ne podnese zahtjev za upis promjene TK, smatrati da je prvog dana nakon proteka rokova nastupio razlog za prestanak društva i sud će prema službenoj dužnosti brisati društvo iz sudskog registra”.

Najniži iznos temeljnog kapitala dioničkog društva umjesto 200.000 kuna bit će 25.000 eura, a jedan euro je najmanji nominalni iznos dionice (dosad 10 kuna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najniži iznos TK za d.o.o. će umjesto 20.000 kuna iznositi 2500 eura, a nominalni iznos svakog poslovnog udjela umjesto 200 kuna neće moći biti manji od 10 eura. Najniži iznos temeljnog kapitala j.d.o.o-a će umjesto 10 kuna iznositi jedan euro.

Rješenje kroz izmjenu zakona?

Ipak, očekuje se da će ovaj problem biti riješen jer je Vlada jučer usvojila Konačni prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o javnobilježničkim pristojbama u kojem se navodi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javnobilježničke pristojbe ne naplaćuju se za javnobilježničke radnje koje se poduzimaju isključivo radi usklađenja iznosa temeljnog kapitala i dijelova temeljnog kapitala dioničkih društava i društava s ograničenom odgovornošću s uvođenjem eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj sukladno zakonu koji uređuje osnivanje, ustroj, prestanak i statusne promjene trgovačkih društava te povezana društva".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo