pohvalio pulsku ekipu / Doktor koji je privatnim automobilom prevezao pacijenticu iz Pule u Zagreb: 'Nije organiziran prijevoz kod zatajenja pluća'

Image
Foto: Ilustracija/Patrik Macek/PIXSELL

Kako potonji uređaj u pulskoj bolnici nemaju, a u pitanju je bio život, s pokretnim ECMO aparatom iz Zagreba je - i to svojim privatnim automobilom - doputovao doc. dr. sc. Marko Kutleša

28.11.2017.
12:05
Ilustracija/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Teško bolesna 48-godišnja pacijentica u noći između 6. i 7. studenog prevezena je iz pulske Opće bolnice u zagrebačku Kliniku "Fran Mihaljević". 

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod izrazito teškom upalom pluća, zbog čega nije mogla samostalno disati, u vozilu hitne pomoći morala je biti priključena na respirator te na ECMO aparat, tzv. umjetna pluća. 

Kako potonji uređaj u pulskoj bolnici nemaju, a u pitanju je bio život, s pokretnim ECMO aparatom iz Zagreba je, i to svojim privatnim automobilom, doputovao doc. dr. sc. Marko Kutleša, odjelni liječnik na Zavodu za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju bolnice "Fran Mihaljević", piše Glas Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je kazao dr. Kutleša, problem nije u pulskoj bolnici već u neorganiziranom prijevozu takvih bolesnika. Rekao je da su pulske kolege jako dobro organizirani, da su dobro pripremili pacijenticu te da su za nju učinili sve što su mogli.

"Mi smo je stavili na umjetna pluća i prevezli istarskom hitnom pomoći u Zagreb. Išli smo i prije po pacijente u druge zagrebačke bolnice, ali ovo je prvi put da smo putovali izvan grada, k tome privatnim automobilom, jer nemamo osiguran transport za ovakve hitne intervencije. I to će uskoro, nadam se, biti riješeno. Osim zagrebačkih bolnica, ECMO aparat imaju KBC-i u Osijeku, Rijeci i Splitu. To je aparat koji spašava živote, ali s njim treba znati raditi. Nije to tako jednostavna metoda, za to se prolazi složena obuka. Svugdje u Europi je to tako organizirano, da obučeni ljudi iz specijaliziranih bolnica idu po pacijenta u druge bolnice i stave ih na aparat tijekom transporta", pojasnio je dr. Kutleša, a prenosi Glas Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike