Dokazali propust javnih bilježnika pa zaradili prijavu

U prošlom izdanju emisije Provjereno Nove TV emitiran je prilog Edina Mahmuljina naslova 'Provjeravaju li javni bilježnici kome ovjeravaju potpise'.

3.12.2010.
9:33
VOYO logo

Naime, novinarska ekipa krenula je sa skrivenom kamerom u nekoliko javnobilježničkih ureda ne bi li provjerili može li se punomoć za automobil dobiti i s tuđom osobnom iskaznicom. Kod tri javna bilježnika to im je i uspjelo, piše Novi list.

No, Hrvatska javnobilježnička komora (HJK) je potom, nakon emitiranja priloga, u više dnevnih novina platila oglas u kojem priopćuje kako je autor na neprofesionalan način prikazao rad javnih bilježnika. Nadalje, podnijeli su i prekršajnu prijavu protiv odgovornih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju HKJ priznaje kako problem utvrđivanja identiteta prilikom ovjere potpisa na privatnim pismenima postoji, ali tvrde kako se novinar prilikom rada na prilogu lažno predstavljao, te je potpisujući drugu osobu prekršio odredbe Zakona o osobnoj iskaznici.

"Prilog Nove TV nije afirmativan, jer upućuje građane da kršeći odredbe zakona pribavljaju sebi ili drugima protupravnu imovinsku korist", stoji u priopćenju HKJ. Nakon što su podnijeli prekršajnu prijavu, u HJK očekuju "da se utvrde činjenice i primijeni zakon, te time doprinese formiranju kriterija za odgovorno i profesionalno ponašanje svih sudionika javnog života".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201007050281006 arti-201006300530006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo